Požar u Sloveniji /izvješće RTVSLO/ - U pomoć dolaze i tri rumunjska zrakoplova, glavno gašenje požara traje u Trstelju nad Renčami

Požar u Sloveniji /izvješće RTVSLO/ - U pomoć dolaze i tri rumunjska zrakoplova, glavno gašenje požara traje u Trstelju nad Renčami

Još jedna teška noć za vatrogasce, trenutno je na snazi ​​evakuacija dva sela
Nakon što se u petak veliki požar na Goriškom kršu dodatno proširio, vatrogasci nastavljaju borbu sa žarom. Požar je najaktivniji na Trstelju, pa ga je rano ujutro počelo gasiti šest helikoptera, avion Pilatus i hrvatska topovnjača.
Usmjereni su uglavnom prema Trstelju i radi zaštite Renča te zaselaka i mjesta u šumovitim predjelima podno Krasa, priopćio je regionalni stožer civilne zaštite za sjevernu Primorsku. Iz inozemstva stiže još nekoliko helikoptera koji su već bili aktivni prethodnih dana.
Većina mještana deset sela u općinama Renče - Vogrsko i Miren - Kostanjevica, koja su evakuirana u petak poslijepodne, uspjeli su se tijekom noći vratiti u svoje domove. Neki od njih su privedeni zbog dima koji je predstavljao opasnost. Evakuacija je trenutno na snazi ​​samo za stanovnike dva sela. U Žigonima kod Renča vatra je noćas zahvatila dio drvenog krovišta kuće, a zapalila se i vikendica iznad Renča.
Još jedna je teška noć za sve koji se nose s vatrom. Na zadatku je sudjelovalo 800 vatrogasaca. Kako je za STA rekao noćni voditelj intervencije Stanko Močnik , gorjelo je na nekoliko lokacija na pruzi Kostanjevica na Karsu, Lokvica, Opatje selo i Nova vas. Iako su nekoliko dana svim silama pokušavali to spriječiti, vatra je zahvatila i Trstelj. Vatrogasci su vršili zaštitna paljenja i kvašenje žarišta.

Noću su držali vatrenu liniju ispred Opatjih sela, no nova su se žarišta pojavila kod Korita na Krasu i Hudem Loga. Aktivan je požar na Trstelju, vatra se iz doline iznad Renča penje. Puno je dima u okolici. Kako je rekao Močnik, u pomoć iscrpljenim vatrogascima hrli 800 kolega iz nekoliko krajeva zemlje.

Osim vatrogasaca, danas je na terenu i više od 260 šumskih radnika koji vrše protupožarne sječe i čiste okolicu sela. Svatko tko želi pomoći mora biti obučen i imati certifikat za rad s motornom pilom.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.