Najveći požar u povijesti Slovenije od danas je pod kontrolom, spas očekuju u najavljenoj kiši za utorak

Najveći požar u povijesti Slovenije od danas je pod kontrolom, spas očekuju u najavljenoj kiši za utorak

Nakon najvećeg požara u povijesti Slovenije, noć na Goričkom krasu bila je prilično mirna, požar je još uvijek pod kontrolom. Na terenu je bilo 734 vatrogasca koji su nadzirali te čistili i polijevali rubove požarišta. Vlasti ponovno upozoravaju da ne dolaze na Kras u obilazak požarišta, objavio je RTV Slo.si. https://www.rtvslo.si/okolje/pozar-se-naprej-pod-nadzorom-opozorilo-ljudem-naj-ne-prihajajo-na-oglede-pozarisca/635202 .Na terenu je ostalo 240 vatrogasaca. Povučeni svi strani helikopteri i avioni.

Kako je priopćio regionalni stožer Civilne zaštite Sjeverne Primorske, na mjestu velikog požara na Krasu prilično je mirno. Noću je bilo nekoliko manjih aktivnih pojedinačnih žarišta, ali su i njima uspjeli. Andrej Ponikvar , operativni voditelj noćne smjene, rekao je za Radio Slovenija: "Radilo se uglavnom na čišćenju i polijevanju ruba požarišta, najviše u sjevernom dijelu, gdje još ima požara. Većih radova s ​​požarištima nije bilo. "No još uvijek postoje pojedinačna žarišta pa opasnost od ponovnog širenja požara još nije prošla.

U nedjelju je tijekom dana u intervenciji sudjelovalo više od 2000 ljudi, među kojima gotovo 1500 vatrogasaca. Kako je u nedjelju rekao Robert Okorn iz Stožera Civilne zaštite za Sjevernu Primorsku, neke su ozljede sanirane, no sve su bile lakše i većinom na terenu. Uz gotovo 1500 vatrogasaca, u nedjelju je u intervenciji sudjelovalo oko 260 šumskih radnika ili sjekača, 144 pripadnika Slovenske vojske te pripadnici civilne zaštite, policije, hitne medicinske pomoći, Crvenog križa, Darsa i drugih službi.

Postrojbe na terenu uglavnom su čistile i polijevale rubove požarišta, dok je gašenje iz zraka bilo aktivnije. U tome su sudjelovale zračne jedinice iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Mađarske, Italije, Slovačke i Austrije, a poslijepodne su preletjeli i zrakoplovi Spartan iz Rumunjske. Zračne postrojbe tako su ostvarile više od 150 sati naleta, a inače, prema Okornovim riječima, najveći problemi bili su u sjevernom dijelu požarišta, prema Vipavskoj dolini.

Civilna zaštita ponovno upozorava da u ovaj dio Krasa građani ne dolaze na izlete i obilaske požarišta. Vatrogasci, šumski djelatnici i vojnici i dalje su na terenu, opasnost prijeti izgorjela stabla i prije svega i od još neeksplodiranih ubojitih sredstva iz Prvog svjetskog rata, upozorili su. Iz Šumarije su priopćili kako im zbog smirivanja situacije idućih dana više neće biti potrebni dragovoljci za radove gašenja požara.

Tinjajuće tlo moglo bi prekinuti eventualne oborine u utorak. Meteorolozi predviđaju da će danas ponovno biti vedro i toplije, no u utorak će biti promjenljivo do pretežno oblačno, a oborine s nevremenom mogle bi se proširiti na veći dio Slovenije. Vrućina će popustiti, a poslijepodne se na Primorskom očekuje slaba do umjerena bura. Istodobno, Agencija za okoliš Republike Slovenije upozorava da je na Primorskom i dalje proglašena vrlo visoka opasnost od požara, a velika opasnost postoji i drugdje u Sloveniji.

Foto: BoBo/Luka Dakskobler

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.