U slijetanju poljskog autobusa na A4 unesrećeno 43 putnika, od čega je 12 smrtno stradalih

U slijetanju poljskog autobusa na A4 unesrećeno 43 putnika, od čega je 12 smrtno stradalih

Nakon jutrošnje stravične prometne nesreće na autocesti A4 između Brezničkog Huma i Komina tj. između mjesta Jarek Bisaški i Podvorec u kojoj je sudjelovao poljski autobus s hodočasnicima za Međugorje, press konferenciju u krugu Opće bolnice Varaždin održali su ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera civilne zaštite RH Davor Božinović, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maja Grba-Bujević, zamjenica župana i načelnica Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Silvija Zagorec, načelnik PU varaždinske Predrag Benčić, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Varaždinske županije Ivica Matošić, ravnatelj Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije Mladen Smoljanec te poljska konzulica u Zagrebu Dagmara Vuković.

Prema riječima Ministra Božinovića nesreća koja se dogodila oko 5,30 sati imala je za posljedicu 11 smrtno stradalih na licu mjesta te naknadno jednog putnika u jednoj zagrebačkoj bolnici. Svi preostali putnici njih 33 su teže ili lakše ozlijeđeni, te su prevezeni u bolnice i to po 6 u zagrebačke bolnice, Rebro Dubrava i Vinogradska, 2 osobe u OB Čakovec i 12 osoba u OB Varaždin.

Na lice mjesta izašlo je ukupno 64 osoba - Osim 16 ekipa Hitne pomoći, na lice mjesta stigli su pripadnici Javne vatrogasne postrojba i pet DVD-a iz Varaždinske županije - Varaždinskih Toplica, Brezničkog Huma, Šćepanja, Radešića, Novog Marofa, 15 službenika Policijske uprave varaždinske, 17 djelatnika Hrvatskih autocesta. Policija provodi daljnje izvide, rekao je Božinović te ćemo vas informirati o svemu kada vidimo zbog čega je došlo do ovog izlijetanja s autoceste, a tijekom dana moramo u suradnji s veleposlanstvom Poljske uspostaviti komunikaciju s obiteljima onih koji su bili u autobusu.

Zahvalnost u ime Poljskog veleposlanstva na brzoj pomoći hrvatskim službama izrazila je Dagmara Vuković.

Hitna pomoć unesrećenima stigla je u najkraćem roku, odmah po dojavi oko 5,35. sati  te na licu mjesta bila oko 5,48 sati a akcija je završena oko 7 sati. Na mjesto nesreće stiglo je ukupno 16 ekipa hitne pomoći, 2 iz Zagreba, 2 iz Čakovca i 12 iz Varaždina, a u raščišćavanju mjesta nesreće uz policijske službenike stigli su i vatrogasci i djelatnici Hrvatskih cesta rekla je Maja Grba Bujević. Za sada je utvrđeno da je ukupno u autobusu bilo 43 osobe ali čekamo popis ljudi koji su bili u autobusu od vlasnika vozila.
Na mjestu nesreće bio je potpredsjednik Vlade Tomo Medved, a Premijer Andrej Plenković izrazio je sućut prijateljskom poljskom narodu i obiteljima, rekao je Božinović.

Konferenciju za novinare u OBV održat će u 12,15 i održat će ministar zdravstva Vili Beroš.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.