Odlazak dvojice vrhunskih novinara - otišli Vladimir Matijanić i Antun Masle

Masle

Vrhunski i nagrađivani novinar Indexa Vladimir Matijanić preminuo je u 51. godini života. Matijanić je ove godine bio dobitnik HND-ove nagrade Marije Jurić Zagorke za internetsko novinarstvo. Novinarsku karijeru započeo je u Slobodnoj Dalmaciji, potom nastavio u tjedniku Feral Tribune, pa ponovo u Slobodnoj Dalmaciji, a zadnjih godina radio je na portalu Index. Prerana smrt kolege Matijanića predmet je spora obitelji i zdravstvenog sustava jer obitelj smatra da je zakinut za liječničku skrb, budući da za Covid 19 danas postoji i lijek. Ministarstvo je s time u svezi pokrenulo istragu.

Na nebeskim poljanama pridružio mu se i glavni urednik Dubrovačkog vjesnika i jedan od najpoznatijih hrvatskih novinara Antun Masle, koji je umro je u nedjelju nakon duge bolesti u 66. godini.

Prema objavi FENE, Masle je rođen 1956. u Baru, a nakon prvih novinarskih iskustava u dubrovačkom omladinskom listu Laus, zaposlio se u Dubrovačkom vjesniku kao sportski novinar, piše Hina. U Slobodnu Dalmaciju prelazi 1988., najprije kao sportski novinar, a potom i ratni reporter s dubrovačkog ratišta, gdje je 1991. i 1992. godine napravio niz reportaža u vremenu najtežeg ratnog stanja. U političkom tjedniku Globus od 1994. bavi se reportažama s velikih kriznih žarišta u regiji i svijetu, od Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova do sukoba u Albaniji i reportaža o ruskim vojnicima zarobljenim u Čečeniji.

Nakon terorističkog napada na nebodere Svjetskog trgovačkog centra 'Blizanaca' u New Yorku, kao prvi hrvatski novinar izvještava s tzv. 'Ground Zero', a potom prati američku intervenciju u Afganistanu, odakle kao ratni izvjestitelj šalje reportaže za Globus, Jutarnji list i izdanja EPH. Više puta je izvještavao i iz Izraela i Palestine. U Hrvatskoj radi na istraživanju korupcijskih slučajeva, a radio je i intervjue s poznatim svjetskim političarima i poslovnim ljudima. Urednikom informativnog programa Nove TV postaje 2006., a od 2012. godine vraća se u Dubrovački vjesnik, gdje je od 2017. postao glavni urednik. Iste godine dobio je godišnju novinarsku nagradu Slobodne Dalmacije „Miljenko Smoje“.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je u nedjelju izraze sućuti obitelji i prijateljima u povodu smrti Antuna Masle te istaknula kako je njegovim odlaskom hrvatski medijski prostor izgubio zaštitni znak ratnog reporterstva.

 
 U antologiji hrvatskog novinarstva Antun Masle ostat će zapamćen kao jedan od najboljih i najhrabrijih ratnih reportera koji je tijekom Domovinskoga rata izvještavao s ratišta u Hrvatskoj, iz Bosne i Hercegovine, ali i iz najvećih svjetskih ratnih središta od Čečenije, preko Palestine, Iraka, do Afganistana donoseći informacije intervjuirajući protagoniste sukoba, nerijetko riskirajući svoj život.

 

 

 

 

 

  FOTO: FENA/HINA

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.