Četiri pacijentice noćas su iz Varaždina prebačene u Poljsku, dvoje od preostalih sedam pacijenata u Varaždinu još kritično

Četiri pacijentice noćas su iz Varaždina prebačene u Poljsku, dvoje od preostalih sedam pacijenata u Varaždinu još kritično

Četiri poljske pacijentice noćas su prebačene u Poljsku, nakon dogovora predstavnika poljskog i hrvatskog ministarstva zdravstva - rečeno je na današnjoj press konferenciji u Općoj bolnici Varaždin koju su sazvali župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak i ravnatelj OBV Damir Poljak kako bi izvijestili o stanju pacijenata koji su dopremljeni u tu bolnicu nakon stravične prometne nesreće poljskog autobusa, 6. kolovoza, na autocesti A4 kod Brezničkog Huma u kojoj je smrtno stradalo 12, a 32 osobe su prevezene u pet bolnica u Zagrebu, Varaždinu i Čakovcu. 

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je da su svoje državljane u Općoj bolnici Varaždin u subotu obišli poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski i zamjenik ministra vanjskih poslova Marcin Przydacz. - Nakon razgovora s ozlijeđenima, izrazili su zadovoljstvo postupanjem naših žurnih službi, a isto tako i s pomoći koju su dobili ovdje u Općoj bolnici Varaždin, a četvero pacijenata prebačeno je noćas u Poljsku, - rekao je Stričak. 
Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Damir Poljak je potvrdio županovu izjavu da su četiri pacijentice noćas prebačene u Poljsku nakon dogovora predstavnika poljskog i hrvatskog ministarstva zdravstva i dodao da u Varaždinu i dalje brinu za sedam ozlijeđenih.
 - Jučer smo tijekom dana hospitalizirali 11 pacijenata. Četiri pacijentice su bile zadovoljavajućeg zdravstvenog stanja i one su otpuštene i nadam se da su sretno stigle u Poljsku. Od sedmero preostalih pacijenata u varaždinskoj bolnici, dvoje je i dalje kritično. Četvero pacijenata je u jedinici intenzivnog liječenja, od toga dvoje kritično. Jedan pacijent je iz jedinice intenzivnog liječenja premješten na odjel traumatologije. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju su osobe ozlijeđene u prometnoj nesreći poljskog autobusa, rođene od 1956. do 1975.  Otpuštene pacijentice su rođene 1958., 1982., 1986. i 1988. godine - rekao je Poljak.
 
Pacijenti u Zagrebu

- Svi pacijenti koji se liječe u KB-u Dubrava imaju teške ozljede, no stabilno su. Četvero je pacijenata u jedinici intenzivnog liječenja, neke očekuju dodatni zahvati, a dvoje je na odjelima traumatologije i ortopedije te plastične kirurgije, kazao je primarijus Josip Bubnjar.

Klinička bolnica u Dubravi jedna je od zagrebačkih bolnica čiji se zdravstveni djelatnici brinu za stradale Poljake. Novinarka HTV-a Iva Vukadin javila se odmah jučer iz te bolnice i rekla da je u njoj smješteno šestero ozlijeđenih. Doktor Domagoj Vergles, specijalist opće i supspecijalist abdominalne kirurgije rekao je da su tri pacijentice, koje se nalaze u jedinici intenzivnog liječenja su stabilno. Jedna pacijentica je još na operaciji, a dvoje bolesnika, koji su na odjelima su stabilno i ozljede koje su zahtijevale kirurški tretman su im sanirane.

 - U svih pacijenata se radi o teškim tjelesnim ozljedama više organskih sustava, a prednjači lokomotorni sustav  - to su prijelomi dugih kostiju, prijelomi rebara. Zasad se nalaze van životne ugroze, međutim, liječenje je tek na početku, zaključio je dr. Vergles. Novinarka Vukadin je napomenula da je još petero ozlijeđenih u KBC-u Zagreb, a preostalih osam je u Klinici za traumatologiju.
HRT je objavio da je u KBC-u Zagreb petero je bolesnika, i svi su stabilno. Kada njihovo zdravstveno stanje bude zadovoljavajuće, poručuju iz bolnice, bit će im organiziran povratak u Poljsku.

Pacijenti su stabilni. Od toga je dvoje sa jako teškim ozljedama, ali trenutno nisu u životnoj opasnosti, izvijestila je Anđela Babić, dežurni anesteziolog u Jedinici intezivnog liječenja kirurških bolesnika KBC-a Zagreb. Dodala je kako je na odjelu kirurgije jedan ozlijeđeni sa lakšim ozljedama.

Pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb Milivoj Novak kazao je kako se o prijevozu pacijenata koji su ostali još ne razmišlja. Naglasio je kako Poljska ima dobro organiziran transport i ekipu koja zna raditi s ovakvim pacijentima. Međutim, njih je najbolje transportirati u trenutku kad budu potpuno stabilni. Poljska ekipa je u Zagrebu i u stalnom smo kontaktu, dodao je.

O reakcijama u Poljskoj za sinoćnji Dnevnik iz Varšave govorio je hrvatski veleposlanik Tomislav Vidošević. 

- Šok i velika tuga, ali dopustite mi da i osobno izrazim sućut obiteljima i najbližima svih stradalih u ovoj tragediji. Od prvog trenutka kada je zaprimljena vijest o tragediji sve nacionalne i privatne televizije, glavni informativni programi, prekinuli su svoje emitiranje i evo i do ovog trenutka i cijelo vrijeme donose informacije iz Hrvatske. Ono što bih želio naglasiti je da Poljaci iznimno vole Hrvatsku, to su jedni od najbrojnijih gostiju koji nama dolaze, mi smo tu u tijeku jedne ja vjerujem još rekordnije sezone od prošle godine i ovakav događaj je izazvao uistinu kao što sam rekao na samom početku strašan šok. Naš predsjednik Vlade Plenković se najranije jutros čuo i razgovarao telefonski s premijerom Morawieckim, a naš ministar Grlić Radman sa svojim kolegom ministrom Raulom. Ono što želim naglasiti je da svi ističu i prate svaki korak i ističu što sve hrvatske službe, hrvatske institucije rade kako bi pomogli unesrećenima i svi izražavaju nadu da neće biti još i više žrtava, rekao je Vidošević. 

- Putnici su krenuli upravo ovdje iz Mozavjeckog vojvodstva, bili su u Czestochowi, velikom svetištu, duhovnom središtu Poljske gdje se nalazi tzv. Crna madona i gdje se nalaze naši montfortanci, svećenici i putovali su prema Međugorju. Prema onome što objavljuju poljske institucije, među putnicima je bilo svećenika i časnih sestara i ovo je ustinu jedan težak trenutak za sve, kaže Vidošević.

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
0 seconds of 2 minutes, 26 secondsVolume 90%
 
 
 

 

 
 
 
 
 
0 seconds of 22 secondsVolume 100%
 
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.