Premijer Plenković: Paket mjera limitirat će rast cijena određenih proizvoda

Premijer Plenković: Paket mjera limitirat će rast cijena određenih proizvoda

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je danas poslijepodne nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a da će paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu za ublažavanje novog udara zbog poskupljenja energenata, koji će u četvrtak biti predstavljen javnosti, biti "pravedan, snažan, sveobuhvatan" te omogućiti da hrvatski građani cijelu jesensku i zimsku sezonu imaju dovoljno plina i struje, a da budu u stanju to financijski iznijeti, no nije otkrio konkretnu vrijednost mjera. Rekao je i da će paket limitirati rast cijena određenih proizvoda.

Ispred HDZ-a se u HTV-ov središnji Dnevnik javio Šime Vičević, koji je između ostalog izvijestio kako je Plenković istaknuo da će se jesenski paket mjera odnositi i na električnu energiju i na plin. Osim na kućanstva, mjere će se odnositi na javne ustanove poput bolnica, vrtića i škola, kao i na poduzetnike. U tom smislu bit će ponajprije usmjerene na očuvanje radnih mjesta, ali i na održavanje egzistencije poduzeća.

Plenković se osvrnuo i na situaciju u Ini, najavivši za srijedu sastanak koji će s predstavnicima MOL-a održati ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

"Uprava Ine više nema povjerenje Vlade"

Plenković je u izjavi nakon sjednice šireg predsjedništva HDZ-a između ostalog rekao da su se osvrnuli na aktualnu aferu u Ini, rekavši da je loše da se tako nešto dogodilo, ali da je dobro da su institucije države reagirale te da jedan dio ukradenog novca već "transferiran, zamrznut, dakle, nije negdje nestao".

- Nadzor koji je trajao sve ovo vrijeme imao je puni efekt, rekao je Plenković.

Rekao je i da Uprava Ine više nema povjerenje Vlade kao jednoga od suvlasnika.

- Mi ćemo tu povlačiti poteze, u srijedu su dogovoreni kontakti s drugim suvlasnikom, MOL-om, gdje ćemo jasno iznijeti našu poziciju, rekao je Plenković.

O sudionicima afere: "Oni su nas osramotili, učinili nam štetu"

Ustvrdio je i da "oporba udruženo nastoji profitirati na ovoj aferi", što razumije kao političar, ali da je jasna situacija da je riječ o pojedincima, a ne nekakvom politički sponzoriranom ili organiziranom naporu koji bi se mogao pripisati bilo kome, a kamoli stranci ili politici Vlade.

- Imamo nultu toleranciju na korupciju i to znači da će se suzbijanje korupcije nastaviti bez obzira na stranačku pripadnost, ime i prezime bilo koga o kome se radi, rekao je.

- Ovo je kazneno djelo koje je napravila skupina pojedinaca, svojom voljom, bez da je itko od nas išta o tome imao pojma, bez da je itko to orkestrirao, svojom voljom, bez da je itko od nas išta o tome imao pojma, bez da je itko to orkestrirao, znao. Nažalost su dvoje od tih petero ljudi članovi HDZ-a, oni su izbačeni na razini časnih sudova gradske organizacije Grada Zagreba i Grada Vinkovaca, više nisu članovi. Oni su nas osramotili, učinili nam štetu. Tu štetu je oporba iskoristila, rekao je Plenković.

Poručio da će otkloniti sve oporbene inicijative za destabiliziranje parlamentarne većine. Naš prioritet su građani i gospodarstvo, u četvrtak ćemo izaći s paketom mjera, rekao je Plenković. Dodao je da su danas na stranačkim tijelima iznijeli konture paketa koji će biti "pravedan, snažan, sveobuhvatan", koji će ići za subvencijama koje se tiču cijena struje i plina, koji će također limitirati rast cijena određenih proizvoda, te omogućiti da hrvatski građani cijelu jesensku i zimsku sezonu imaju dovoljno plina i struje, a da budu u stanju to financijski iznijeti.

Što se tiče očuvanja radnih mjesta, dodao je da ona nisu ugrožena te da je Vladi najbitnije da bude visoka zaposlenost.

Plenković je također izrazio zadovoljstvo rezultatima turističke sezone koji su bolji od rekordne 2019., te rastom BDP-a u drugom kvartalu od 7,7 posto. To će pomoći fiskalnim kapacitetima Hrvatske da se suoči s energetskom krizom, poručio je.

"To su oni isti antivakserski prosvjednici

Govoreći o prosvjedu koji je nakon afere najavljen za 10. rujna rekao je da su "to oni isti antivakserski prosvjednici, ista ta ekipa koja je organizirala prosvjede u vremenu COVID-a".

- Svi koji tu kane participirati moraju dobro vidjeti tko su im organizatori, u kakvom društvu će se naći, rekao je Plenković, dodajući da je sve to demokratski i već viđeno, ali da će oni ostati čvrsti, stabilni i snažni.

Poručio je da neće prihvatiti da im "svaka šuša koja se sjeti zalijepi grijehe nekog drugog".

Pozvao je novinare da pogledaju "background tih udruga koje ovo organiziraju, tko njih plaća", ali na pitanje tko ih plaća nije dao odgovor.

- Pitajte češkog premijera tko je njemu organizirao prosvjede, dodao je Plenković.

Naime, u Pragu je prekjučer održan prosvjed zbog energetske krize koji su dijelom organizirali ultradesna stranka Sloboda i izravna demokracija (SPD) i ostaci Komunističke partije koja je nekoć vladala Čehoslovačkom, a češki premijer Petr Fiala rekao je da iza prosvjeda stoje proruske snage bliske ekstremnim pozicijama.

Ministri o mjerama: "Idemo široko, idemo sveobuhvatno"

Neki od članova vladajuće stranke uoči sjednice su kratko komentirali najavljene mjere, ali nisu željeli govoriti o konkretnom iznosu.

Plenković je na pitanje novinara hoće li mjere biti "moćne" odgovorio potvrdno.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da su mjere spremne, odnosno da ih "finiširaju". Na pitanje koliko su vrijedne odgovorio je: "Dosta", ali na pitanje hoće li biti teške 6 milijardi ili više rekao je:

- Ne mogu vam još to reći, ali bit će jako dobre. Idemo široko, idemo sveobuhvatno, rekao je Butković.

Uključuju li plin ili samo struju?

- Sve uključuju. Uključuje sve one kojima je potrebna pomoć i kojima treba olakšati da svladaju ovu energetsku krizu, rekao je Butković, dodajući da su obuhvaćeni i građani i poduzetnici.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da će mjere biti "jako snažne i odmjerene i s osjećajem za najpotrebitije".

Na pitanje ima li Hrvatska novca za to odgovorio je: "Bit će".

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao je da se mjere, koliko zna, završavaju u Vladi te da vjeruje da će biti kvalitetne, sveobuhvatne i održive. Dodao je da uključuju struju i plin te da vjeruje da će naći dobru mjeru kome i kako treba pomoći.

- Trebat će naći jedan dobar balans između onoga što država može učiniti i kako očuvati radna mjesta, zaštititi i velike i male kompanije, odgovorio je na pitanje uključuju li mjere i velike poduzetnike, dodajući da vjeruje da će u paketu biti svi oni koji su važni za hrvatsko gospodarstvo.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić na pitanje o mjerama rekao je samo: "Bit će".

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.