Emine Erdoğan i Sanja Musić Milanović posjetile Osnovnu školu “Matija Gubec“ u Zagrebu

Emine Erdoğan i Sanja Musić Milanović posjetile Osnovnu školu “Matija Gubec“ u Zagrebu

Supruga predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović i supruga predsjednika Republike Turske Emina Erdoğan posjetile su danas zagrebačku Osnovnu školu Matije Gupca. Gospođa Erdogan boravi u Hrvatskoj u sklopu službenog posjeta Predsjednika Republike Turske Republici Hrvatskoj, Recepa Tayyipa Erdoğana.

Između ostalih aktivnosti, u sklopu programa supruge predsjednika su u pratnji ravnateljice Ljiljane Klinger, učiteljica i učenica i učenika obišle školu. Prezentiran im je rad škole koja provodi međunarodni IB (International Baccalaureate) program, a obišle su i školsku blagovaonicu gdje im je ukratko predstavljen jelovnik učenika uključujući i Halal prehranu. Učenici su demonstrirali vještinu vezivanja kravate kao jednog od hrvatskih identitetskih obilježja.

Supruga hrvatskog predsjednika Sanja Musić Milanović prigodno je predstavila Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“, čija je voditeljica. Aktivnosti Programa usmjerene su na promicanje tjelesnog i mentalnog zdravlja u različitim okruženjima u cilju prevencije rizičnih čimbenika za razvoj vodećih kroničnih nezaraznih bolesti i očuvanja zdravlja opće populacije.

Na vanjskom igralištu Osnovne škole Matije Gupca supruzi predsjednika Republike Turske Emini Erdoğan prezentiran je Poligon za tjelesnu aktivnost djece. Aktivnost „Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece“ koja se provodi u sklopu Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, osmišljena je kao pomoć pri provedbi nastave Tjelesne i zdravstvene kulture u osnovnim školama Republike Hrvatske koje nemaju potrebne materijalne, tehničke i prostorne uvjete, s ciljem održavanja, unapređenja i promicanja zdravlja i tjelesne aktivnosti.

Putem projekta „Živjeti zdravo“ osigurana su bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, pomoću kojih su Poligoni za tjelesnu aktivnost školske djece, tijekom 2021. godine donirani u 1000 područnih škola u Republici Hrvatskoj koje nemaju sportsku dvoranu. Važnost i inovativnost Poligona za tjelesnu aktivnost školske djece prepoznala je Europska komisija te nagradila Poligone kao jedan od 16 najboljih modela dobre prakse iz resora zdravstva, edukacije i sporta vezanih uz provedbu Cilja 3. Zdravlje – Osigurati zdrav život i promovirati blagostanje za ljude svih generacija koji je jedan od 17 Globalnih ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih naroda.

U pratnji supruge predsjednika Republike Hrvatske prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović bila je Jadranka Žarković, savjetnica Predsjednika Republike za odgoj i obrazovanje, a u pratnji supruge predsjednika Republike Turske Emine Erdoğan bila je Emel Hizlam, supruga veleposlanika Republike Turske u Republici Hrvatskoj.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.