Predsjednik Milanović u Sisku na otvaranju Islamskog kulturnog centra: Kada je bilo najteže, 1991., naši sugrađani islamske vjere stali su u obranu Hrvatske

Predsjednik Milanović u Sisku na otvaranju Islamskog kulturnog centra: Kada je bilo najteže, 1991., naši sugrađani islamske vjere stali su u obranu Hrvatske

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdoğan, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, prisustvovali su u Sisku svečanom otvorenju Islamskog kulturnog centra. Izgradnju centra predsjednik Milanović ocijenio je kao još jedan korak u izgradnji kulture dijaloga, mira, razumijevanja i prijateljstva između svjetskih naroda i svjetskih religija.

„Ovdje, u starom hrvatskom gradu Sisku, gdje su se prije mnogo stoljeća ukrštali putovi i mačevi velikih svjetskih sila i religija, kršćanstva i islama, danas vlada mir i prijateljstvo, otvaramo jedan spomenik kulture, spomenik modernosti, spomenik islamskoj zajednici i modernoj Hrvatskoj - zemlji demokratskoj, otvorenoj za sve ljude dobre volje, svih vjera“, poručio je predsjednik Milanović.

„Lako je biti isti među istima i razumjeti one koji su isti kao ti i s njima živjeti. Ali biti s onima koji se u nekim stvarima razlikuju od tebe, živjeti u miru, slozi i razumijevanju - to je izazov za svakog čovjeka“, rekao je predsjednik Milanović istaknuvši kako je desetljećima u Sisku živjela brojna i vitalna te u hrvatsko društvo integrirana islamska zajednica.

„Kada je bilo najteže, 1991. godine, naši sugrađani Siščani islamske vjeroispovijesti stali su u obranu Hrvatske zajedno sa svojom hrvatskom braćom, hrvatskim braniteljima. Bili su braća po oružju i mada različite religije, istog duha i u tom času, iste vjere. Njihovi grobovi su čuvani, obilježeni i oni su rame uz rame, tijelo uz tijelo, grob uz grob s hrvatskim braniteljima“, poručio je predsjednik Milanović kazavši kako je Islamski kulturni centar njihov spomenik, spomenik njihovoj hrabrosti, patriotizmu, vjeri u bolje sutra i domovinu.

Hrvatski Predsjednik istaknuo je da Islamski kulturni centar vidi kao spomenik koji povezuje. „On je most između Hrvatske i Bosne i Hercegovine, lokalnih pripadnika islamske zajednice, prije svega, ali  i ljudi koji žive preko rijeke Une. Kroz povijest bili smo puno više zajedno nego odvojeni“, zaključio je svoje obraćanje predsjednik Milanović. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.