Brojne reakcije na jesenski paket mjera

Brojne reakcije na jesenski paket mjera

Nakon što je Vlada jučer predstavila paket mjera za ublažavanje udara zbog rasta cijena energenata, kao i popis namirnica čije će se cijene sniziti i zamrznuti, ne prestaju reakcije. Oporba smatra da su mjere vatrogasne i nedorečene te da će zamrzavanje cijena dovesti do nestašice hrane. Vladajući pak to oštro odbacuju i tvrde da su se dogovorili s trgovačkim lancima.

Iz financijskog mraka u svjetlo. Glavni je to cilj Vladina jesenskog paketa mjera. Građani su se odmah bacili na računanje - s pitanjem koliko će im pomoći. Dok se građani nadaju, oporba kritizira. Tvrde da bi ograničavanje cijena hrane moglo imati štetne posljedice. 

- Mi smatramo da je to podosta opasna mjera iz razloga što ona traje 3 mjeseca. Neke zemlje u susjedstvu su, zapravo, zamrzavale cijene pa je došlo do nestašice, naglasio je Zvonimir Troskot, Klub zastupnika Mosta.

- Hrvatskoj ne prijeti opasnost od nestašica. Mi, naravno, obvezni smo pratiti statističke podatke koji nisu sve, koji nam neće dati odgovore na sva pitanja, ali dat će nam odgovore na nužna pitanja, istaknula je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.

Pitanje je i koliko su opskrbni i trgovački lanci spremni držati se novih pravila vezanih za 9 osnovnih proizvoda. Za neke, čini se, problema nema. Grupa Vindija u ovome procesu spremna je dati svoj značajan doprinos preuzimajući dodatni teret na sebe, te će za navedene artikle smanjiti cijenu prema trgovcima. A cijene električne energije za kućanstva koja imaju prosječnu potrošnju - ne bi trebale skakati.

Upozorava na to i šef SDP-a.

- Naše sugrađanke i sugrađani iz Dalmacije nisu na dobar način adresirani ovim mjerama zbog činjenice da naprosto nemaju pristup svim onim energentima koje imamo mi u drugim dijelovima Hrvatske. Vlada se prema njima ponijela kao prema građanima drugog reda, rekao je Peđa Grbin, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a.

- On je svojedobno rekao da ne zna gdje živi. Ja jako dobro znam kako se na tom prostoru živi. Ova mjera koja se odnosi na definiranje cijene električne energije obuhvaća preko gotovo 90 posto svih hrvatskih kućanstava, rekao je Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

Predstavljenim mjerama zagrebački je gradonačelnik zadovoljan.

- Jer će one spriječiti da dođe do drastičnog poskupljenja javnih i komunalnih usluga u Gradu Zagrebu, posebice kada govorimo o električnoj energiji, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Efekt prelijevanja trebao bi se tako izbjeći, a građani očekuju i da rast cijena zamijeni - pad. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.