Leasing društva spremno dočekuju izazove u idućoj godini

Leasing društva spremno dočekuju izazove u idućoj godini

Na hrvatskom leasing tržištu danas djeluje 15 leasing društava s ukupnom aktivom od 22,2 milijarde kuna. Ukupna vrijednost novozaključenih ugovora u prvih devet mjeseci 2022. godine prešla je 8 milijardi HRK, što predstavlja rast od 31,3 % u odnosu na isto razdoblje lani. Leasing društva uspješno su prebrodila krizu iz 2020. u kojoj su podnijela značajan teret kroz poduzete mjere prema svojim klijentima u cilju ublažavanja posljedica ekonomske situacije ali je tržište tijekom 2021. i 2022. zabilježilo snažan oporavak uz stabilne izglede, istaknuto je na skupu povodom 20. obljetnice Udruženja leasing društava HGK.

„Drago mi je da se od svojih početaka Udruženje etabliralo kao ključni predstavnik industrije u razgovorima sa zakonodavcem, regulatorom te drugim institucijama, udruženjima i poslovnim subjektima koji su bitni za poslovanje leasing društava. Danas je leasing nezaobilazan financijski  proizvod, posebno u segmentu financiranja vozila. Hrvatska gospodarska komora svih ovih godina pružala je i nastavit će pružati podršku Udruženju u njegovim aktivnostima na promicanju i zaštiti interesa leasing društava te razvoju i unaprjeđenju hrvatskog leasing tržišta – istaknuo je potpredsjednik HGK Tomislav Radoš.

Radoš je podsjetio da Hrvatska gospodarska komora okuplja gospodarstvenike svih djelatnosti i stoga je HGK odlična platforma za povezivanje financijskih institucija i gospodarstvenika u cilju otvaranja komunikacije i iznalaženja najboljih rješenja za financiranje poslovanja i razvoja. Zbog važnosti održivosti za sve poslovne subjekte i gospodarstvo kao cjelinu, HGK organizira brojna događanja na ovu temu.  Posebno je istaknuo HGK ESG akademiju koja kroz sektorske radionice na praktičan način detaljno obrađuje problematiku određenih sektora u području ESG upravljanja i izvještavanja, a radionica za financijski sektor planirana je za ožujak 2023.

Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e, naglasio je kako nakon uspješno prevladane korona krize, leasing društva u Hrvatskoj spremno dočekuju izazove u 2023. godini kao i uvođenje eura. Kapitalna adekvatnost raste i jamči stabilnost, a raste i broj novih ugovora, dok je udio „loših“, odnosno neprihodujućih plasmana u padu. - Očekivani rast kamatnih stopa zbog rasta EURIBOR-a, klijenti leasing društava će lakše podnijeti jer je 70% njihovih plasmana ugovoreno uz fiksnu kamatnu stopu, a ulaskom u europodručje ostaju i bez valutnog rizika. U tim okolnostima leasing tržište će najviše ovisiti o prilagodbi korporativnog sektora i građana na nove gospodarske okolnosti, primarno uzrokovane inflacijom. HANFA je nakon nadzora koji su otkrili nepravilnosti u prošlosti intenzivno pripremala leasing društva da ugovaranje usluga i iskazivanje cijena ubuduće bude što transparentnije i jasnije potrošačima. To se prije svega odnosi na promjene kamatnih stopa i naknada, te da u trenutku ugovaranja usluga, potrošači raspolažu bitnim informacijama kako bi razumjeli svoja prava i obveze. Za leasing društva također postoji potencijal rasta i zbog energetske tranzicije cjelokupnog voznog parka te razvoja turizma i s njime povezanim gospodarskim djelatnostima. Nakon prvih 20 godina možemo zaključiti da se tržište konsolidiralo, prebrodilo sve važnije krize i preusmjerilo na ponudu prilagođenu višim standardima Europske Unije – zaključio je Žigman.

Gordana Martinović, predsjednica Udruženja leasing društava i predsjednica Uprave UniCredit Leasing Croatia, osvrnula se na najznačajnije aktivnosti Udruženja, istaknuvši posebno inicijative potpore klijentima u razdoblju COVID krize i potresa kao i zajedničku suradnju članica u pripremi uvođenja eura. „Leasing društva mogu biti značajni nositelji promjena koje donosi zelena tranzicija i digitalna transformacija s ciljem stvaranja nove dodane vrijednosti za gospodarstvo“, kazala je Martinović. „Zajedničkim djelovanjem s ministarstvima, regulatorom i ostalim dionicima nastavit ćemo raditi na izvrsnosti struke s ciljem daljnjeg razvoja leasing tržišta“, dodala je predsjednica Udruženja.

Stella Mitta iz Leaseurope, europskog udruženja leasing industrije, čiji je Udruženje član od 2019. predstavila je trendove na europskom leasing tržištu, a kao prioritete u narednim godinama posebno je istaknula pitanja zelene tranzicije, prepoznavanje leasinga u EU taksonomiji i standardima izvještavanja  o održivosti.

Na skupu je održana i panel rasprava na temu uloge leasinga u zelenoj tranziciji gospodarstva na kojoj su sudjelovali, Gordana Martinović, predsjednica Uprave, UniCredit Leasing Croatia d.o.o., Renata Ponedjeljak, predsjednica Uprave, OTP leasing d.d., Davor Gradiški, direktor naplate i preuzete imovine, Erste&Steiermärkische S-Leasing d.o.o., Nives Vreto, predsjednica Uprave, PBZ-leasing d.o.o. i Toni Jurčić, predsjednik Uprave, Raiffeisen leasing d.o.o. Kao uvod u panel, Tin Koren iz udruge Strujni krug je održao prezentaciju o trendovima u e-mobilnosti u Europi i Hrvatskoj.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.