Spektakularni doček Vatrenih na povratku u Zagreb

Spektakularni doček Vatrenih na povratku u Zagreb

Vatreni su se većeras  s osvojenom broncom na Svjetskom ngometnom prvenstvu u Kataru, zadovoljni i sretni vratili u domovnu. Na povratku, u Zagrebu im je priređen još jedan skeptakularni doček, a kako i ne bi jer nogomet je ono što ujedinjuje i povezuje Hrvatsku čije je reprezentacija na šest svjetskih nogometnih prvenstava, jednom bila srebrnia, a sada već drugi puta donosi broncu.

- Vatreni su malu zemlju pretvorili u nogometnu velesilu! Dalićev spoj iskustva i mladosti na katarskim terenima doveo nas je do važnog sportskog rezultata. Teško je bilo sačuvati živce posljednjih mjesec dana dok smo gledali okršaje hrvatskih nogometaša, zdušno navijali, veselili se svakoj pobjedi. Našu su brončanu nogometnu vrstu mnogi - iz svih krajeva zemlje - i uživo htjeli vidjeti. Zajedno s njom proslaviti još jedan veliki uspjeh - piše o dočeku HRT.https://sport.hrt.hr/hrvatska-na-sp-u/docek-vatrenih-2022-10510864

Tisuće navijača hrvatske nogometne reprezentacije iz Zagreba i brojnih drugih hrvatskih gradova i mjesta okupilo se na središnjem zagrebačkom trgu "oboružano" zastavama, dresovima, kapama, šalovima i ostalim navijačkim rekvizitima u prepoznatljivim crveno-bijelim kvadratićima. Redatelj programa bio je Joško Lokas, a za navijače i reprezentativce pjevali su Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film, Daleka obala, Dalmatino, Zaprešić Boys, Opća opasnost i Slavonia bend,
Službenu himnu Republike Hrvatske izvela je klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".

Modrić:

Uvjeren sam da će u budućnosti Hrvatska biti svjetski prvak, kazao je Luka Modrić pred više od 100 tisuća navijača na zagrebačkom Trgu bana Jelačića i okolnim ulicama, koji su dočekali hrvatsku nogometnu reprezentaciju, brončanu sa Svjetskog prvenstva u Katru.Nakon točno mjesec dana provedenih u Dohi, sedam odigranih utakmica, 20 odrađenih treninga, te osvojene bronce, hrvatski reprezentativci su se vratili u domovinu, gdje im je priređen još jedan veličanstveni doček, nalik onom iz 2018. godine, kada su Vatreni u Rusiji osvojili srebro. Na središnju pozornicu Trga redom su prozivani igrači i članove stručnog stožera, a najviše ovacija dobio je kapetan Luka Modrić, da bi potom klapa Hrvatske ratne mornarice Klapa Juraj izvela himnu. 
"Pozdrav Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj. Nakon četiri i pol godine opet smo ovdje. Htjeli smo vam donijeti zlato, ali i ova bronca je velika stvar, a i vaš dolazak ovdje to pokazuje. Uvjeren sam da će u budućnosti Hrvatska biti svjetski prvak", kazao je Modrić, koji je, kao i 2018. godine, poveo potom pjesmu "Zovi, samo zovi", a cijeli Trg je skandirao "Luka, ostani, Luka, ostani".
"Dragi moji, Luka će ostati. Ništa nas ne može zaustaviti, ni zima, ni hladnoća i hvala vam na tome. Još jednom hvala i ovim momcima koji su pokazali poniznost, domoljublje, zajedništvo, hrabrost i vjeru. I zato su nagrađeni, ništa nije slučajno. Ovo je Hrvatska naših snova, ovo je Hrvatska kakva mora biti uvijek", kazao je izbornik Zlatko Dalić. 
"Zahvalio bih se svima vama nazočnima. Puno vas volimo i uživajmo zajedno", kazao je Joško Gvardiol, koji ipak nije izabran za najboljeg mladog igrača prvenstva, iako je to zaslužio svojim igrama u Katru. Bruno Petković je pozvao na jedinstvo hrvatskog juga i sjevera.

 "Mi koji smo iz HNL-a znamo kolika je stalno podjela na sjever i jug, na Hajduk i Dinamo najviše, a ovih mjesec dana smo živjeli kao jedno i mislim da je to najveća nagrada koju mi igrači možemo dobiti". Cijela reprezentacija je na kraju zajedno s Prljavim kazalištem otpjevala hitove "Mojoj majci" i "Lupi petama...", kao i hitove Jure Stublića.Božinović: Na trgu uoči dolaska Vatrenih oko 80 000 ljudi. Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je došao u nedjelju na središnji zagrebački trg dočekati Vatrene, izjavio je uoči njihova dolaska da je na Trgu bana Jelačića i oko njega oko 80 000 ljudi, no taj će broj tijekom večeri rasti.

Navijački slogani i pjesme

Program je počeo iza 16 sati glazbom koju je puštao DJ, a nastupaju Prljavo kazalište, Jura Stublić i Film, Daleka obala, Dalmatino, Zaprešić Boys, Opća opasnost i Slavonia bend. Himnu Republike Hrvatske izvela je klapa Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj".Najviše je mladih ljudi, koji plešu, pjevaju domoljubne pjesme poput "Zovi samo zovi", "Moja zemlja Hrvatska", "Bježite ljudi", "Lijepa li si", "Inati se Slavonijo" ili skandiraju navijačke slogane i pjesme poput "Srce vatreno", "Neopisivo" ili "Igraj moja Hrvatska".Hrvatski nogometaši su prije mjesec dana otputovali na Svjetsko prvenstvo u Katar, gdje su u skupini F s Marokom, Kanadom i Belgijom izborili prolazak u osminu finala gdje su nakon produžetaka na jedanaesterce svladali Japan, a potom u četvrtfinalu i Brazil.

Nakon poraza od Argentine u polufinalu Vatreni su u utakmici za treće mjesto svladali Maroko s 2:1 i u svom šestom nastupu na svjetskim prvenstvima uspjeli treći put ponijeti kući medalju.Prvu broncu hrvatski igrači osvojili su pod vodstvom izbornika Ćire Blaževića 1998. u Francuskoj kada su, nakon poraza u polufinalu od domaćina, pobijedili Nizozemsku u utakmici za treće mjesto.
Prije četiri godine Vatreni su uz ovacije dočekani na Trgu bana Jelačića i u čitavoj Hrvatskoj, nakon što su pod vodstvom sadašnjeg izbornika Zlatka Dalića osvojili srebrnu medalju u Rusiji.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.