HGK je predložila smanjenje Posebnog poreza na motorna vozila i PDV-a na električna vozila za tvrtke

HGK je predložila smanjenje Posebnog poreza na motorna vozila i PDV-a na električna vozila za tvrtke

Izaslanstvo Hrvatske gospodarske komore, predvođeno predsjednikom Lukom Burilovićem , predsjednikom Komore Zagreb Josipom Zaherom i predsjednikom Udruženja trgovine motornim vozilima HGK Tomislavom Miletićem , na sastanku s ministrom financija Markom Primorcem predstavilo je danas prijedlog poreznih olakšica na osobna vozila.

Prijedlog HGK ide u dva smjera; porezne olakšice u vidu korekcije Posebnog poreza na motorna vozila i smanjenja PDV-a za pravne osobe na električna vozila.

Korekcijama posebnog poreza i PDV-a za pravne osobe potaknulo bi se obnavljanje voznog parka građana i pravnih osoba, te donekle utjecalo na smanjenje visokih cijena novih vozila kao posljedica nestašica i poremećaja u opskrbnim lancima. izazvan pandemijom i ratom u Ukrajini.

To bi, smatraju u HGK, utjecalo i na smanjenje sadašnjih negativnih trendova prodaje , jer je tržište vozila u cjelini zabilježilo pad od 5 posto, čime su smanjeni i prihodi državnog proračuna na ime drugih davanja.

Istovremeno, smanjenje PDV-a na električna vozila za pravne osobe bila bi izravna mjera usmjerena na ispunjenje Nacionalnog plana energetske učinkovitosti. Zaključeno je da će Ministarstvo razmotriti prijedloge HGK u kontekstu pravne stečevine EU i mogućnosti državnog proračuna.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.