Trgovinska razmjena s Turskom porasla je za 13 posto

Trgovinska razmjena s Turskom porasla je za 13 posto

Turske tvrtke već su etablirani partneri u turizmu, građevinarstvu i financijskom sektoru. “Uvjeren sam da postoji značajan prostor za međusobnu suradnju, razmjenu roba i usluga ili zajednički nastup na trećim tržištima. Turska je za HGK jedno od strateških tržišta, u narednom razdoblju planiramo niz aktivnosti u cilju unaprjeđenja naše suradnje, a planiramo i otvaranje predstavništva HGK kako bismo olakšali poslovanje gospodarstvenicima naše zemlje i potaknuti ih na suradnju“, rekao je potpredsjednik HGK za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš na danas održanom Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu u HGK koji je okupio više od 40 hrvatskih i 40-ak turskih tvrtki.

Turske tvrtke zainteresirane su za suradnju u području građevinarstva, inženjeringa, građevinskih materijala, namještaja, transporta i brodogradnje.

Trgovinska razmjena s Turskom u prvih je šest mjeseci prošle godine porasla za 13 posto, na 501,8 milijuna dolara, uz rast izvoza iz Hrvatske u Tursku za 2,4 posto. Turski proizvodi i investitori nisu nepoznati na hrvatskom tržištu, već niz godina prisutni su u turističkom i financijskom sektoru, a odnedavno i kao pouzdan partner u građevinskoj operativi.

Jedna od najznačajnijih turskih investicija realizirana je krajem prošle godine kada je Yildirim grupa najavila ulazak u vlasničku strukturu Petrokemije Kutina, strateške hrvatske tvrtke za proizvodnju mineralnih gnojiva. Dvije tvrtke dobile su i posao obnove zgrade MVEP-a i zagrebačke bolnice Sestara milosrdnica.

“U KBC-u Sestre milosrdnice obnavljamo šest zgrada koje su stradale u potresu 2020. godine, a obnovu planiramo završiti u roku od 23 mjeseca”, rekao je Mustafa Caner Ulukaya , zamjenik voditelja projekta iz građevinske tvrtke Akfen, koji je dodao da planiraju nakon završetka ovog projekta, vidjeti koje su mogućnosti ulaganja u turističku infrastrukturu.

"Naša tvrtka obnavlja zgradu Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Nadamo se da će ovo što radimo biti dobar primjer za neke buduće druge projekte", rekao je Tuğrul Turgut, voditelj projekta iz Feka Construction Company o obnovi zgrade. zgrada MVEP-a.

Trenutno je najznačajnija građevinska aktivnost u Hrvatskoj prisutna u području željezničke infrastrukture, gdje se očekuje snažan investicijski ciklus u Hrvatskoj do kraja desetljeća. Početkom 2020. godine tvrtka Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret potpisala je s HŽ infrastrukturom ugovor o rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Križevci – Koprivnica – državna granica s Mađarskom. Riječ je o projektu vrijednom 320 milijuna eura bez PDV-a, a 85 posto se sufinancira iz EU fondova.

Predsjednik Gospodarske i industrijske komore grada Ünya Irfan Akar , ujedno i vođa turske gospodarske delegacije, predstavio je okrug u kojem djeluje njihova komora s oko 200 tisuća stanovnika i više od 1500 članova. Grad je i međunarodna luka, a najznačajniji dio gospodarske aktivnosti odnosi se na proizvodnju lješnjaka, preradu metala i drva, proizvodnju kućanskih aparata, tekstilnu industriju, brodogradnju i građevinarstvo, što je i bilo u fokusu ove delegacije. "Naše tvrtke imaju veliki potencijal i nadamo se budućim suradnjama", rekao je Akar.

"Naše tvrtke imaju veliki potencijal i nadamo se budućim suradnjama", istaknuo je Akar.

"Vjerujem da će ovaj posjet doprinijeti našim sve snažnijim gospodarskim odnosima. Posjet predsjednika Erdogana svakako je pridonio toj suradnji i dao nam dodatni vjetar u leđa. Nadamo se da ćemo imati priliku pružiti svoju pomoć u obnovi područja pogođenih potres", rekao je veleposlanik Turska u Hrvatskoj Yavuz Selim Kiran .

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.