U većem dijelu unutrašnjosti moguća poledica, zbog olujnog vjetra otoci odsječeni od kopna

SNIJEG/ZASTOJ U PROMETU

Snijeg i jak vjetar nastavljaju stvarati probleme u prometu diljem zemlje, posebno u gorju i na Jadranu. Državni hidrometeorološki zavod upozorava da bi izrazito opasno moglo biti na riječkom području i Kvarneru. U Gorskom kotaru na cestama - zimski uvjeti.

Prekinuta je većina trajektnih i katamaranskih linija pa su mnogi otoci odsječeni od kopna.

- Na autocesti između čvorova Delnice i Kikovica od jutros vrijedi ograničenje za sva vozila osim osobnih. Puše jaka bura, a u kombinaciji sa susnježicom i snijegom, koji pada do tunela Tuhobić, stvara dosta opasne uvjete pa je bolje ne riskirati. Vidjeli smo nekoliko teretnih vozila koja su pokušala doći do tunela Tuhobić autocestom prema Delnicama, no našla su se u problemima. U Delnicama snijeg pada još od jučer poslijepodne. Trenutačno ga ima oko metar. A s obzirom na to da su zimski uvjeti na svim cestama kroz Gorski kotar, nema trenutačno ni jednog prohodnog pravca za kamione s prikolicom i poluprikolicom između Rijeke i Istre prema unutrašnjosti, izvijestio je za Dnevnik u podne novinar HTV-a Darko Santini.

Gust snijeg pada i na dionici državne ceste prema Plitvičkim jezerima. Naše kamere zabilježile su neočišćene ceste. Uz snijeg, na nekim dijelovima ima i srušenih stabala. Snijeg je oštetio i dalekovode pa su bez struje ostali dijelovi Senja, Karlobaga i Plitvičkih jezera. Velik dio kućanstava ponovno ima električnu energiju, ali mnogi je još čekaju.

Zbog jakog vjetra autocesta A1 Zagreb - Split - Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje jutros je bila zatvorena za promet, no vjetar je oslabio pa je, prije otprilike jedan sat, ponovno otvorena.

U Zagrebu su, zbog naleta vjetra, pale skele postavljene oko zgrade na Trgu sv. Marka. Prošli tjedan montirane su oko palače Grlečić-Jelačić. Na sreću, nitko nije ozlijeđen. Policija je na terenu.

Najteže u brojnim zaseocima s većinom staračkim kućanstvima

Snijeg je proteklih dana zabijelio i sjever Hrvatske. Ponegdje ga je palo dvadesetak centimetara, primjerice u dijelovima Varaždinske županije te u Hrvatskom zagorju. Najteže je u brojnim zaseocima gdje su većinom staračka kućanstva koja ovise o pomoći drugih.

Brojne intervencije vatrogasaca 

Zbog snažnog vjetra i otežanih vremenskih uvjeta povećan je broj vatrogasnih intervencija. Na području Primorsko-goranske županije u posljednja 24 sata zabilježeno ih je 14. Angažirano je 45 vatrogasaca s 14 vozila. Zbog loših vremenskih uvjeta proteklih dana pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja imali su više intervencija.

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/kamioni-s-prikolicama-i-tegljaci-ne-voze-prema-dalmaciji-i-rijeci-i-obrnuto-10570273

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.