Povećan izvoz vina viših cjenovnih kategorija, pad uvoza

Povećan izvoz vina viših cjenovnih kategorija, pad uvoza

U prvih 10 mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. izvoz vina, posebice vina više cjenovne kategorije, porastao je za gotovo 8 posto.

U sklopu manifestacije Graševina Croatica En Primeur 2023. u organizaciji Udruge vinara Graševina Croatica Slavonije i Hrvatskog Podunavlja, a pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore , ljubitelji vina imali su priliku kušati mlada vina iz berbe 2022.

“Iza nas je gospodarski iznimno teška godina koju su iu sektoru vina obilježili rast cijena inputa, od sirovina do radne snage, problemi zbog poremećaja u opskrbnim lancima te smanjenje uroda u prosjeku. od 10 do 15 posto zbog suše. No, unatoč ovim problemima, možemo s pravom reći da je iza nas jedna uspješna vinska godina. Imali smo kvalitetno grožđe, dobar plasman vina kroz uspješnu turističku sezonu", kazao je. Dragan Kovačević , potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam, na otvaranju jedne od najvažnijih godišnjih manifestacija hrvatskog vinarstva.

Kovačević je istaknuo kako se HGK nastavlja zalagati da se uz rješavanje strukturnih problema hrvatskog vinarstva osnuje i krovna nacionalna marketinška organizacija koja bi osigurala, s jedne strane, bolju promociju i prodaju hrvatskih vina na stranim tržištima, as druge s druge strane, dalje povećanjem kapaciteta i kvalitete - brendiranjem Hrvatske kao eno-gastro turističke destinacije.

U prvih 10 mjeseci prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2021. uvoz je smanjen, a izvoz vina, posebice vina viših cjenovnih kategorija, kvalitetnih vina i pjenušaca, bilježi rast od gotovo osam posto. Valja također istaknuti da su hrvatska vina dobitnica velikog broja nagrada i priznanja na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima, na što trebamo biti posebno ponosni.

Sandra Zokić , ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, čestitala je Regionalnoj udruzi vinara Slavonije i Hrvatskog Podunavlja Graševina Croatica na uspješnoj organizaciji manifestacije koja pridonosi jačanju konkurentnosti i prepoznatljivosti vinara. hrvatskih vina, a na čemu sustavno rade i u Ministarstvu poljoprivrede.

„Proizvođači su upravo dobili aktivnu ulogu u stvaranju prepoznatljivosti Republike Hrvatske kao vinske zemlje kroz osnivanje regionalnih organizacija vinara i vinogradara, a s ciljem iskorištavanja potencijala za što širu prezentaciju hrvatskih vina, Vlada RH donijela je Program sufinanciranja njihovog rada, kojim je osigurano šest milijuna kuna za trogodišnje razdoblje“, rekao je Zokić te istaknuo važnost Nacionalnog programa pomoći sektoru vina kroz koji Hrvatskim vinarima i vinogradarima odobrena je potpora vrijedna gotovo 630 milijuna kuna za 526 projekata ukupne vrijednosti 1,3 milijarde kuna.

Udruga vinara HGK prepoznala je i podržala En Primeur kao važnu manifestaciju slavonskih vinara koji se ove godine predstavljaju zagrebačkoj javnosti.

"Naša udruga nastavlja s tradicijom predstavljanja mladih vina, danas će se predstaviti 30 vinara. Prošla je godina bila vrlo zahtjevna zbog suše, u jednom trenutku urod je bio upitan jer su bobice grožđa bile na rubu isušivanja, no kiša je bila vrlo zahtjevna zbog suše." u zadnji tren sačuvali plodove tako da smo na kraju imali dobru berbu koja je omogućila proizvodnju vrhunskih vina i danas ih imamo priliku kušati kod nas“, rekao je Josip Pavić , predsjednik Udruge vinarstva HGK i predsjednik Udruge Graševina Croatica.

Uz kušanje vina vinara Graševine Croatice na Korzu, posjetitelji ovogodišnjeg izdanja En Primeura imaju priliku upoznati vina Slavonije i Hrvatskog Podunavlja na specijaliziranim vinskim radionicama te sudjelovanjem u stručnim panelima na kojima se o trendovima tržište vina Republike Hrvatske i vinsko-turistička ponuda Slavonije i hrvatskog Podunavlja.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.