Hrvatska udruga za zaštitu potrošača obilježava 25 godina postojanja

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača obilježava 25 godina postojanja

Hrvatska udruga za zaštitu potrošača ove godine svečano obilježava 25 godina djelovanja te je tim povodom u partnerstvu s Hrvatskom gospodarskom komorom i Udruženjem trgovine HGK organizirala okrugli stol na temu „Kako unaprijediti prava potrošača u Hrvatskoj" .

Počeci zaštite potrošača u Hrvatskoj sežu u devedesete godine dvadesetog stoljeća. HGK je još 1993. godine izradila Uzance u trgovini, koji se može smatrati pretečom prvog dobrovoljnog Zakona o zaštiti potrošača. Zakonska osnova za izgradnju sustava zaštite potrošača u našoj zemlji datira iz 2003. godine kada je donesen prvi Zakon o zaštiti potrošača. U međuvremenu je doživio brojne izmjene i dopune, prilagođavajući se pravnoj stečevini Europske unije.

„Zaštita potrošača provodi se u javnom interesu, a sve u cilju zaštite ekonomski slabijih od velike je važnosti za potrošače, ali i za gospodarstvenike, kojima bi potrošač uvijek trebao biti na prvom mjestu, au tu svrhu potrebno je educirati obje strane", kazao je Josip Zaher , predsjednik Komore Zagreb i savjetnik predsjednika GKZ, istaknuvši kako su danas svjetski i europski trendovi i razvojni planovi u različitim industrijama usmjereni na potrošači.

Predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača (HUZP) Ana Knežević predstavila je rezultate Potrošačkog semafora za 2021. godinu. Istraživanje koje je provela Europska komisija prati nacionalne uvjete za potrošače u tri područja: znanje i povjerenje, usklađenost i provedba te pritužbe i rješavanje sporova. Uz navedeno, razmatra se i napredak u integraciji EU maloprodajnog tržišta te prihvaćanje e-trgovine.

U svrhu poboljšanja zaštite potrošača i prilagodbe novim izazovima, zaključak okruglog stola je da Svjetski dan prava potrošača, koji se obilježava 15. ožujka, treba uzeti kao dan mjerenja napretka u području prava potrošača, te da Ministarstvo gospodarstva kao organizator treba pozvati glavne dionike i napraviti analizu napretka na razini svake godine te vidjeti kako napredujemo u tom segmentu.

Lokalna samouprava, koja je za sada vrlo slabo uključena, iako ima jasno definiranu obvezu u području prava potrošača, trebala bi se aktivno uključiti u procese zaštite potrošača. Također je zaključeno da HRT, kao javni servis građana, ima važnu ulogu u unapređenju prava potrošača, kako bi se što više uključio u informiranje i edukaciju potrošača.

Uz već navedene govornike, svoj doprinos okruglom stolu dali su i predstavnici drugih institucija koje sudjeluju u kreiranju politika zaštite potrošača, a koji su ujedno i dionici Nacionalnog vijeća za zaštitu potrošača pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

U raspravi su sudjelovali predstavnici Hrvatske gospodarske komore, Državnog inspektorata, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva pravosuđa i uprave, Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, HANFA-e, HAKOM-a i Centra za mirenje. Okrugli stol moderirala je Sanja Smoljak Katić, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

U godini u kojoj Hrvatska udruga za zaštitu potrošača obilježava 25 godina rada, na razini Europske unije 2023. godine navršava se 50 godina od donošenja Europske povelje o informiranju i zaštiti potrošača o njihovim pravima, donesene god. 1973., što se smatra početkom zaštite potrošača na razini Europske unije.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.