Hrvatske tvrtke sa Španjolcima traže prilike za poslovanje s fuzijom

Hrvatske tvrtke sa Španjolcima traže prilike za poslovanje s fuzijom

Hrvatske tvrtke s relevantnim iskustvom i referencama traže svoju priliku na tržištu javne nabave za fuzijske tehnologije i stvaranje održivog izvora energije za budućnost. Prošlogodišnjim posjetom španjolskog kralja Hrvatskoj i potpisanim ugovorima HGK sa španjolskim udrugama postavljeni su temelji za lakši pristup sredstvima iz hrvatsko-španjolskog projekta Dones, vrijednog 707 milijuna eura. Tako je više od 70 predstavnika hrvatskih i španjolskih tvrtki, udruga i institucija sudjelovalo na današnjim online susretima u organizaciji HGK i španjolske znanstvene industrijske udruge Ineustar te komore Granada.

Inače, tvrtkama su na raspolaganju tri aspekta sudjelovanja u ovom projektu: kroz sredstva za fuzijske tehnologije, za koje Hrvatska kao partner treba isporučiti opremu proizvedenu u Republici Hrvatskoj u vrijednosti od pet posto projekta, tj. 35 milijuna eura, zatim kroz druge popratne nabave poput logistike, kao i kroz partnerstva sa španjolskim tvrtkama ili u statusu podizvođača. Posljednji aspekt suradnje bio je povod za organizaciju današnjih B2B razgovora.

U prvom dijelu online skupa predstavile su se hrvatske i španjolske tvrtke koje imaju reference i certifikate relevantne za Dones. Tvrtka Inetec prva je hrvatska tvrtka koja je dobila posao na izgradnji ITER-a (međunarodni istraživački i inženjerski projekt u području nuklearne fuzije). U međuvremenu su poslove dobile i hrvatske tvrtke Monting Power Systems i Primakon. Svoje proizvode i rješenja danas su predstavile hrvatske tvrtke Inetec, Jedinstvo - PNO (Teh-Cut), Monting Power Systems, Multinorm i Monting, kao i tvrtka Fripol koja je postala dobrovoljna članica HGK upravo kako bi mogla sudjelovati na poslovnim skupovima i projekti povezani s fuzijom.

Tvrtka se temelji na 50-godišnjoj obiteljskoj tradiciji u metalskoj struci. Glavne djelatnosti su projektiranje i proizvodnja strojeva, alata i uređaja posebne namjene, uključujući proizvode za nuklearne elektrane. Glavna izvozna tržišta su im Njemačka, Austrija, Nizozemska i SAD.

"Razvojni projekti također su važan aspekt našeg rada, a želimo biti lideri u razvoju inovativnih složenih proizvoda i tehnologija. U posljednjih deset godina fokusirali smo se na razgradnju nuklearnih elektrana, uglavnom u Njemačkoj. Možemo očekivati ​​tranziciju nuklearnoj fuziji za proizvodnju električne energije u narednom razdoblju. koja je puno sigurnija u odnosu na fisiju. Zajedno s HGK i Institutom Ruđer Bošković radimo na tome da se uključimo u takve projekte", rekao je Tomislav Gotić, direktor Fripola .

Koordinator projektnog tima Konzorcija Dones.hr Tonči Tadić predstavio je dosadašnje sudjelovanje Hrvatske u Donesu. Dio razvijenih rješenja nastao je u suradnji Instituta Ruđer Bošković, Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu i tvrtke Inetec.

"Vjerujem da će Hrvatska biti izvrstan partner Španjolskoj, a za domaće tvrtke očekujem višestruke prilike, osim financijskih i onih koje se odnose na razvoj njihove konkurentnosti i dugoročni rast", rekao je Tadić.

"Postizanje ključnih ciljeva u razdoblju eksploatacije ovakvih projekata od velike je važnosti za europsko gospodarstvo jer će omogućiti brže postizanje klimatskih ciljeva kroz praktički neograničen izvor zelene energije. Industrija ima poseban interes za postizanje tih ciljeva jer su prelazak na ugljično neutralno gospodarstvo, bez postizanja ciljeva iz ovakvih projekata, izuzetno skupi i komplicirani“, rekao je vd ravnatelja Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Robert Blažinović .

Osim fuzije, perspektivno područje su i istraživanja svemira

Tvrtka Hydromat, koja se bavi konstruiranjem i proizvodnjom hidrauličke opreme i pripadajuće automatizacije, svoju priliku za suradnju sa španjolskim tvrtkama vidi u projektu fuzije, a posljednjih 20 godina posebno je intenzivna u području upravljanja protokom fluida i ventila. automatizacija. Gotovo većinu svojih rješenja i proizvoda plasira izvan granica Hrvatske. Na primjer, u najmanje pet ruskih nuklearnih elektrana njihova oprema služi za zaštitu glavnih rashladnih pumpi i postrojenja od hidrauličkog udara.

"Kao mala tvrtka sa svojim visokotehnološkim tehničkim rješenjima vrlo često pobjeđujemo tehnička rješenja poznatih njemačkih i drugih svjetski poznatih tvrtki na osjetljivim mjestima energetskih postrojenja. Vjerujemo da možemo pronaći svoje mjesto u projektu Dones također", rekao je Slavko Canjuga, voditelj istraživanja i razvoja Hydromata, tvrtke koja je i dobrovoljni član HGK za prilike u fuziji.

"U HGK gradimo priču i okupljamo tvrtke kako bismo otvorili pristup tržištu za znanstvene projekte, a središnja točka bit će Udruga znanstvene industrije HGK koju ćemo osnovati ove godine. Prilike u fuziji bile su temelj osnivanja Udruge, ali je potencijal suradnje znanosti i gospodarstva za naše tvrtke puno veći.Tako je, primjerice, istraživanje svemira još jedno novo područje interesa naših članova, a mi namjeravamo, prateći primjer ove fuzijske radionice, za nekoliko mjeseci napraviti istu stvar za svemir Udruga Ineustar u svom članstvu ima tvrtke koje su također u svemirskom segmentu, a Europska svemirska agencija često u natječajima propisuje da tvrtka koja se prijavljuje za Projekt ima partnere i iz drugih zemalja EU, tako da ovakvo povezivanje donosi dobrobit za sve uključene“, rekla je Marija Šutina .iz Sektora za industriju i održivi razvoj HGK. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.