Uklanjanje stabla lipe u varaždinskom gradskom parku

Uklanjanje stabla lipe u varaždinskom gradskom parku

U četvrtak 2. ožujka  Parkovi će u 8 sati u jutro početi s radovima na uklanjanju opasnog stabla lipe uz pješački prijelaz na raskrižju Ulice Augusta Cesarca i Ulice Alojzija Stepinca u Varaždinu.

 Naime lipa koja se nalazi na početku drvoreda uz rub šetališta Vatroslava Jagića u jako je lošem stanju i prijeti ozbiljna opasnost od izvale stabla na sam pješački prijelaz. Na stablu je uočena trulež u donjem dijelu debla kod korijena sa gljivama truležnicama , te veliki otvor s razgrađenim stanicama drva, što ukazuje da lipa u donjem dijelu ima šuplji prostor. Stablo koje je u ovakvom stanju predstavlja posebnu opasnost za jakog nevremena, a potencijalna opasnost za sigurnost građana postoji i za vrijeme mirne situacije.

Kako pojašnjavaju iz Komunalnog redarstva Grada varaždina sukladno odredbama Odluke o komunalnim djelatnostima  (Službeni vjesnik Grada Varaždina 6/2019) i Odluke o komunalnom redu (Službeni vjesnik Grada Varaždina 9/2019) Parkovi su  u okviru održavanja drvoreda na javnim zelenim površinama obvezni ukloniti stablo koje se sa stručnog aspekta ocjenjuje kao opasno.

Stablo se nalazi u neposrednoj blizini prometnice, te će se radovi izvoditi sukladno sa svim mjerama zaštite.  Na mjestu te stare  lipe, Parkovi će posaditi novo stablo lipe.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.