U 83. godini jutros je u Zagrebu preminuo prof. dr. sc. Smiljko Sokol, bivši ministar i predsjednik Ustavnog suda

U 83. godini jutros je u Zagrebu preminuo prof. dr. sc. Smiljko Sokol, bivši ministar i predsjednik Ustavnog suda

Smiljko Sokol (Zagreb25. studenoga 1940. - Zagreb13. travnja 2023.), hrvatski pravniksveučilišni profesorpolitičar, bivši ministar, saborski zastupnik, sudac i predsjednik Ustavnog suda Republike Hrvatske  umro je jutros u Zagrebu.

”Dvije su se tužne vijesti zamalo stopile u jednu. U razmaku od samo dva tjedna Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu PFZG ostao je bez dvojice vrsnih umirovljenih profesora.
Dana 30. ožujka umro je prof. dr. sc. Budislav Vukas, profesor međunarodnog prava. Danas je umro prof. dr. sc. Smiljko Sokol, profesor ustavnog prava. Hrvatska enciklopedija o njima donosi kratke zapise, dok ćemo ih se mi, njihovi studenti i kolege, sjećati po mnogim životnim situacijama, ispitima i smijehu, zgodama i nezgodama, javnim i privatnim izjavama, kao i znanstvenom, stručnom nastavnom i javnom radu.

Dana 30. ožujka umro je prof. dr. sc. Budislav Vukas, profesor međunarodnog prava. Danas je umro prof. dr. sc. Smiljko Sokol, profesor ustavnog prava. Hrvatska enciklopedija o njima donosi kratke zapise, dok ćemo ih se mi, njihovi studenti i kolege, sjećati po mnogim životnim situacijama, ispitima i smijehu, zgodama i nezgodama, javnim i privatnim izjavama, kao i znanstvenom, stručnom nastavnom i javnom radu. Izražavam još jednom sućut njihovim obiteljima, rodbini, prijateljima, kolegama i svima koji su ih voljeli, u ime Pravnog fakulteta i svoje osobno ime. Neka im je vječna slava i hvala. Počivali u miru”, napisao je na Facebooku dekan Pavnog fakulteta Ivan Koprić.

 Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je sućut obitelji i prijateljima Smiljka Sokola, u kojoj stoji:

 "Sa žaljenjem sam primio vijest o odlasku uglednog pravnika, profesora i bivšeg predsjednika Ustavnog suda, gospodina Smiljka Sokola.

Cijenjeni profesor ustavnog prava i dekan Pravnog fakulteta odgojio je naraštaje hrvatskih pravnika. Svoje znanje nesebično je prenosio na sveučilištu te brojnim znanstvenim i stručnim savjetovanjima i skupovima u domovini i u inozemstvu.

 Sudjelovao je u stvaranju najvažnijih zakonodavnih akata za Republiku Hrvatsku. Pisao je izborni zakon za prve višestranačke izbore, jedan je od autora prvog Ustava RH iz 1990. godine, a devedesetih godina bio je značajan njegov angažman u oblikovanju novog hrvatskog zakonodavstva u području javnog prava.

Svoj je obol dao i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Bio je posebni savjetnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ministar u Vladi od 1992. do 1993. te zastupnik u Hrvatskom saboru do 1999. godine.

 obnašao je časnu i odgovornu dužnost suca te predsjednika Ustavnog suda.  

Autor je više knjiga te znanstvenih i stručnih radova iz područja ustavnog prava i političkih znanosti, a za svoj rad i osobiti doprinos razvitku i ugledu Hrvatske te za zasluge u znanosti primio je brojna priznanja i odlikovanja.

Gospodin Smiljko Sokol ostavio je znanstveni, stručni i politički trag u hrvatskom društvu, a nemjerljiv je njegov doprinos u svim područjima djelovanja. 

U ovim tužnim trenucima za Vašu obitelj, upućujem Vam, uime Vlade i osobno, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja."

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.