Otklonjene su sve prepreke suradnji sa SAD-om, očekuje se investicijski zamah

Otklonjene su sve prepreke suradnji sa SAD-om, očekuje se investicijski zamah

Konferencija Udruge hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) ove se godine prvi put održava u Zagrebu u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom kao generalnim partnerom. Ovogodišnje izdanje međunarodne konferencije pod motom Connecting the Doers: Taking Croatia to the Next Level okupilo je predstavnike hrvatsko-američke poslovne i akademske zajednice s ciljem razmjene znanja i povezivanja poslovnih partnera, investitora i klijenata.

"Posljednjih godina partnerstvo dviju država ojačano je ukidanjem viza za SAD za nositelje hrvatskih putovnica, kao i potpisivanjem Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. No, to nije kraj napora koje je potrebno uložiti kako bi se hrvatskim tvrtkama omogućio snažniji prodor na američko tržište.HGK će u sklopu svojih aktivnosti potpore jačanju internacionalizacije u narednom razdoblju intenzivirati napore kako bi se ostvario puni potencijal ove sporazuma, koji donosi brojne olakšice i pogodnosti u oporezivanju dohotka i dobiti. To je od iznimne važnosti za hrvatske tvrtke, posebice one iz IT sektora", rekao je otvarajući konferenciju predsjednik HGK Luka Burilović .

Burilović je nastavio kako najveći potencijal suradnje dviju država ima u sektoru informatike i visoke tehnologije, zdravstvu, metalnoj i prehrambenoj industriji, a očekuje se i porast ulaganja iz SAD-a, sada kada je Hrvatska postala sastavni dio dio Eurozone i Schengen "zapadnog svijeta". Posljednjih godina bilježi se porast ulaganja iz SAD-a, a prema ukupnoj robnoj razmjeni SAD je bio šesti najvažniji hrvatski trgovinski partner u 2022. godini.

"Potencijal je znatno veći, pogotovo kada znamo da danas u SAD-u živi oko milijun i dvjesto tisuća Hrvata i njihovih potomaka. Dijasporu vidimo kao jedan od najlogičnijih kanala za izlazak na strana tržišta, a korist međusobna suradnja iseljeništva i domovinske Hrvatske može biti višestruka“, naglasio je Burilović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom je uvodnom govoru istaknuo važnost partnerskih i savezničkih odnosa između SAD-a i Republike Hrvatske, koji osim u političkom, posljednjih godina intenziviraju se iu gospodarskom smislu. Podsjetio je i na odličan položaj hrvatske zajednice u američkom društvu, koja ne samo da je dobro integrirana, već je stvorila i respektabilan utjecaj u svim društvenim sferama.

Današnja krovna tema je medicina i povezane zdravstvene usluge, o čemu su govorili vodeći stručnjaci iz SAD-a i Hrvatske. Predstavljeni su novi koncepti u prevenciji kroničnih bolesti, organizaciji zdravstvene zaštite, uvođenju novih tehnologija i turizmu. Ivana Kolar, predsjednica nedavno osnovane Zajednice zdravstvenog turizma HGK, predstavila je potencijale Hrvatske u sektoru zdravstvenog i wellness turizma te plan rada Zajednice.

Drugog dana konferencije glavni ekonomist HGK Goran Šaravanja sudjeluje u panel raspravi Održivost sada! Shifting The Business As Usual Paradigm , a trećeg dana konferencije predsjednica Udruge zdravstvenog turizma HGK Ivana Kolar sudjeluje u panel raspravi Umijeće putovanja na kojoj će se raspravljati o mogućnostima i mogućnostima ulaganja u hrvatski zdravstveni turizam.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.