U Grčkoj danas 42 stupnja Celzijusa, novi toplinski val zahvatio jug Europe

Akropola je zatvorena tijekom najtoplijih sati dana. Foto: Reuters

U nekoliko zemalja na jugu Europe vlasti su izdale upozorenja zbog visokih temperatura. Veliki toplinski val zahvatio je Grčku, gdje se nekoliko dana očekuju temperature više od 40 Celzijevih stupnjeva, a isto je i u Španjolskoj i Italiji. U Ateni se danas očekuju 42 stupnja Celzija, u ponedjeljak u španjolskoj Sevilli 41 stupanj, u utorak u Rimu 40 stupnjeva Celzija, prenosi Guardian, javlja RTVSLO. foto: Akropola je zatvorena zbog toplinskog vala, REUTERS.
Iz Italije i Grčke javljaju da su mnogi turisti pali u nesvijest zbog vrućine pa pozivaju na oprez. Nadležni posebno upozoravaju starije osobe i osobe sa zdravstvenim poteškoćama da vode računa o sebi i borave u hladnijim mjestima te piju dovoljno tekućine.

U Italiji je danas 15 većih gradova pod najvišim upozorenjem zbog ekstremnih vrućina 

Još u petak upozorenje na vrućinu bilo je na snazi ​​u deset talijanskih gradova, danas ih je broj narastao na 15. Među njima su Rim, Firenca, Bologna i Bari, koji su također popularni među turistima. U nedjelju će se upozorenje odnositi i na Palermo, prenosi talijanska novinska agencija Ansa, objavilo je Ministarstvo zdravlja. Vlada u Rimu savjetuje svima koji se nalaze u rizičnim područjima da izbjegavaju izravno izlaganje suncu između 11 i 18 sati te da posebnu pozornost obrate na starije i ranjive osobe.
U grčkoj prijestolnici glavna turistička atrakcija Akropola zatvorena je na 5 sati u najtoplijim satima dana, volonteri na turističkim mjestima dijele vodu i upozoravaju sve da se povuku u hlad i rashlade. Prvi put u povijesti uveli su i zabranu rada za građevinske radnike, koja vrijedi i tijekom najtoplijeg dijela dana, dok su ostalim radnicima vlasti preporučile rad od kuće. Posebnu opasnost predstavlja mogućnost širenja požara, na Naxosu u Egejskom moru vatrogasci se već bore s plamenom.
Bliži nam se novi toplinski val pa se očekuju novi temperaturni rekordi u Europi. To je izmjereno u kolovozu 2018. na Siciliji, kada se živa popela na 48,8 Celzijevih stupnjeva.

Ponegdje vrućina, drugdje nevrijeme

Područje visokog tlaka zraka, nazvano Cerberus prema troglavom psu u Alighierijevom paklu, donijelo je vrući zrak iz Afrike u Europu s više vlage nego hladniji zrak. Zbog toga su ponegdje velike vrućine i suše, a ponegdje obilne kiše, oluje i poplave.
Kako se atmosfera bude zagrijavala, ovakvi će vremenski ekstremi biti sve češći, prenosi Guardian riječi Alvara Silve iz Svjetske meteorološke organizacije. "Do 2050. oko pola Europe moglo bi se suočiti s visokim rizikom od toplinskog stresa tijekom ljeta."
Očekuje se da će El Niño, koji se vratio nakon trogodišnje pauze, ove godine dodatno podići temperature.

"Svi možemo biti žrtve vrućine", rekla je Ana Vicedo-Cabrera, voditeljica istraživačke grupe za okoliš i zdravlje na Sveučilištu u Bernu. "To ne znači da vrućina za nas može biti kobna samo ako radimo na terenu na 40 stupnjeva Celzijevih. Ako ste ranjivi i izloženi vrućini, povećavaju vam se šanse da odete u bolnicu ili umrete."

Studija objavljena u ponedjeljak pokazala je da je prošle godine u Europi od toplinskog udara umrlo više od 61.000 ljudi, a najviše u Italiji, Španjolskoj, Grčkoj i Portugalu. Većina poginulih bile su žene i starije osobe, navodi Guardian.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.