Stotinjak ozlijeđenih u jučerašnjem nevremenu, sedam teže, poginule četiri osobe

Stotinjak ozlijeđenih u jučerašnjem nevremenu, sedam teže, poginule četiri osobe

Stotinjak osoba ozlijeđenih je u jučerašnjem nevremenu, sedam teže, a poginule su četiri osobe objavio je zbirnu informaciju jutros HRT. Nevrijeme koje je pogodilo jučer poslijepodne unutrašnjost zemlje najprije zapadne krajeve, sa središtem oluje koja je prošla kroz Zagreb  da bi se proširila ka istoku, imala je iznimno razorne posljedice. Rušila je drveće, nosila crjepove i dizala krovove kuća, a u Zagrebu je srušen i kran. Dvije osobe poginule su u Zagrebu, a deseci su ozlijeđeni, mnogi i teže. Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba, u Dnevniku HTV-a izrazio je sućut obiteljima poginulih građana i rekao da se ovakvo vrijeme ne pamti. Gradonačelnik je kazao da ZET radi cijelu noć kako bi javni prijevoz počeo funkcionirati od sutra ujutro.
- Glavne prometnice su već sada raščišćene i dalje će se raščišćavati rano ujutro i cijelu noć. Vodoopskrba i odvodnja bavi se čišćenjem slivnika jer su oni zatrpani s granama i u slučaju novog nevremena imat ćemo problema s poplavama. Čistoća isto tako raščišćava Zrinjevac, stabla koja se i dalje nalaze na ulicama jer je pao veliki broj stabala, rekao je. 

Oluja se zatim premještala prema istoku zemlje. Jedna osoba poginula je i nedaleko od Nove Gradiške.  U Brodsko-posavskoj županiji poginuo je 40-godišnjak s područja općine Cernik. Ozlijeđeno je 55 osoba, dvije su zadržane u slavonskobrodskoj i jedna u novogradiškoj bolnici.  Dio naselja ostao je bez električne energije. Šteta će na području cijele županije biti golema. Stradali su poljoprivredni usjevi i gospodarski objekti. U Slavonskom Brodu olujni vjetar nosio je sve pred sobom. Letjeli su krovovi, drveće je padalo na prometnice i automobile. Oštećeno je više desetaka vozila, vrtići, škole, neki sakralni objekti, obiteljske kuće i prometnice.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) objavio je kako je prema podacima o brzini vjetra s automatske postaje DHMZ-a u Gradištu pored Županje, u srijedu između 18 i 19 sati, na tom području zabilježen udar vjetra čak 180 kilometara na sat, dok je najveći udar na zagrebačkom području registriran u Velikoj Gorici. Nevrijeme koje se kretalo od Slovenije kroz sjevernu Hrvatsku od Međimurja do Zagreba i dalje put Slavonije zahvatilo je potom i Srbiju i prouzročilo velike štete, najmanje 15 osoba je evakuirano, bez struje su ostala pojedina područja u Vojvodini i okolici Beograda, a zračna luka "Nikola Tesla" privremeno je zatvorena. Olujno nevrijeme poharalo je i sjeverne dijelove Bosne pri čemu je najmanje jedna osoba smrtno stradala, a više ih je ozlijeđeno, izvijestili su policija i službe civilne zaštite.

OPŠIRNIEhttps://vijesti.hrt.hr/hrvatska/razorno-nevrijeme-10907672

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.