DHMZ - O olujnom vremenu nad kontinentalnom Hrvatskom 19. srpnja

DHMZ  -  O olujnom vremenu nad kontinentalnom Hrvatskom 19. srpnja

Današnja prognoza vremena za hrvatsku DHMZ-a glasi - i dalje nestabilno.

Barem djelomice sunčano i nestabilno. Na zapadu kiša već prijepodne, a od sredine dana pljuskovi i grmljavina u većini kopnenih predjela te na sjevernom Jadranu. Pritom će pljuskovi lokalno biti izraženi, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme uz prolazno jak i olujni vjetar, osobito krajem dana. U Dalmaciji pretežno sunčano, a navečer su na sjevernom dijelu mogući pljuskovi. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni. Na Jadranu jugozapadni i južni vjetar te jugo. Najviša dnevna temperatura između 27 i 32, na Jadranu od 31 do 36 °C.

 A 20. srpnja DHMZ se ovako močitovao o oluji 19. srpnja. - Prije svega želimo izraziti sućut obiteljima poginulih u jučerašnjem olujnom nevremenu koje je zahvatilo velik dio kontinentalne Hrvatske te želimo brz oporavak ozlijeđenima.

Jučerašnje grmljavinsko nevrijeme bilo je iznimno jako i bilo je samo dio dugoživućeg grmljavinskog nevremena većih prostornih dimenzija (tzv. mezoskalni konvektivni sustav), u okviru kojeg su se stvarale grmljavinske superćelije (sustavi s izraženom rotacijom).
Dostupni podaci pokazuju kako su udari vjetra na zagrebačkom području bili olujni na granici orkanskih što ih svrstava među najjače zabilježene na ovom području.
Nakon središnje Hrvatske, grmljavinsko nevrijeme nastavilo je putovati prema istoku, te je sličnom žestinom zahvatilo još brojne gradove (Lipik, Slavonski Brod, Županja...) gdje su izmjerene brzine vjetra i do 180 km/h.

radar kompozit
Izraženi konvektivni sustav na radarskom kompozitu DHMZ-a u 16 sati (lijevo) iznad dijela sjeverozapadne Hrvatske i Zagreba i u 19 sati (desno) iznad istoka Hrvatske (Županja, Vukovar)

Prognoza nevremena

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.