Crveno upozorenje za dvije regije, Karlovac i Međimurje očekuju vodeni val

Crveno upozorenje za dvije regije, Karlovac i Međimurje očekuju vodeni val

Nevrijeme iz Slovenije postupno stiže u Hrvatsku. U Istri i na sjevernom Jadranu te u zapadnim i sjevernim dijelovima unutrašnjosti već ima kiše, pljuskova i grmljavine. Moglo bi tijekom dana biti i tuče te olujnog vjetra. Narančasto upozorenje DHMZ-a za dvije regije preraslo je u crveno, a za tri je i dalje isto.
Crveni alarm zbog nevremena DHMZ je objavio za gospićku i riječku regiju, a narančasti je ostao za zagrebačku, karlovačku i splitsku regiju.
Međimurje spremno očekuje vodeni val
Zbog najave obilnih oborina u dijelovima Hrvatske i bujičnih poplava u Sloveniji i Austriji, sve službe u Međimurju u punoj pripravnosti očekuju vodeni val i poduzimaju sve za sprečavanje potencijalnih šteta od eventualnih poplava, poručeno je u petak iz Međimurske županije.
S obzirom na najavu mogućih obilnijih oborina tijekom petka, subote i nedjelje te situaciju s vodostajima, bujičnim poplavama u Sloveniji i Austriji i činjenicom da se Međimurje nalazi između rijeka Mure i Drave, župan Matija Posavec i zamjenik župana Josip Grivec, ujedno i načelnik županijskog Stožera civilne zaštite, održali su radni sastanak s predstavnicima operativnih snaga.

Naglašeno je da će dosadašnja akumulacija oborina na području dviju susjednih država i najavljene nove obilne oborine najvjerojatnije uzrokovati značajan porast vodostaja rijeka Mure i Drave s mogućnošću dosezanja razine vodostaja potrebne za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava.
Tijekom subote se na Muri očekuje protok vode od 1400 kubika u sekundi, a na Dravi i 2000 kubika u sekundi vode iz Austrije i Slovenije. Zato hidrocentrale na području Međimurja kroz pojačana dežurstva prate situaciju, rasterećuju retencije i pojačano kontroliraju nasipe.
Sva vatrogasna društva i postrojbe su u pojačanoj pripravnosti, kontroliraju se pumpe za ispumpavanje, a naručeno je i 3000 vreća s pijeskom za zaštitu potencijalno propusnih mjesta. U pripravnost su i svi timovi HGSS-a, kao i ostale žurne službe. Također, iz preventivnih razloga danas će se zatvoriti i lokalna cesta Gornji Hrašćan- Pušćine LC 20048.
U Karlovcu se očekuju bujice, oluja i tuča - ali ne i izlijevanje rijeka

13:26

U Karlovcu od 12,30 sati pada obilna kiša, ali u karlovačkoj ispostavi Hrvatskih voda kažu da, po njihovim prognostičkim modelima, ni Kupa niti Korana neće prijeći razine najnižeg pripremnog stanja obrane od poplava tako da se u Karlovcu ne očekuje izlijevanje rijeka već opasnost od bujica, oluje i tuče. Prema predviđanjima Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda, u narednih pet dana na karlovačkim rijekama ne bi trebalo biti proglašavanja ni redovitih mjera obrane od poplava.

Iz njihovog tabličnog prikaza petodnevnih prognoza vodostaja proizlazi da će Kupa u ponedjeljak, 7. kolovoza biti na 586 centimetra, dok bi Korana istog dana mogla doseći 571 centimetar. Usporedbe radi, najveći vodostaj na Kupi u Karlovcu bio je 872 centimetara (1939. godine), a na Korani 852 (2015. godine).

Kupa je sada na samo 37 centimetara, Korana na 279, ali Državni hidrometeorološki zavod je za područje Karlovca objavio žuto upozorenje u drugom dijelu dana s lokalno jačim pljuskovima ili obilnom kišom i mogućim grmljavinskim nevremenom praćenim jakim i olujnim vjetrom, te tučom. Žuto upozorenje za grmljavinsko nevrijeme u Karlovcu izdano je i za noć i za sutra ujutro, kada se očekuju lokalno jači pljuskovi s grmljavinom, ali je moguće i grmljavinsko nevrijeme praćeno jakim i olujnim vjetrom te tučom i obilnom kišom.

Zbog mogućnosti da se hidrološke prilike u kratkom vremenu pogoršaju u odnosu na smirujuće prognoze, Grad Karlovac priprema se za moguću poplavu. Iz Grada je priopćeno da se danas dijele vreće s pijeskom u potencijalno ugroženim dijelovima Karlovca, pogotovo u Borlinu i Velikoj Jelsi, da su osigurane cerade i drugi potreban materijal, te da su očišćeni svi slivnici.

Stožer Civilne zaštite Grada Karlovca poziva sve građane da tijekom nevremena vode brigu o vlastitoj sigurnosti.

Crveno upozorenje DHMZ-a za dvije regije

12:50

Upozorenje na opasnost od nevremena dobilo je višu razinu za dvije regije - gospićku i riječku. Za zagrebačku, karlovačku i splitsku i dalje je na snazi narančasto upozorenje. Dodatna priprema u Karlovcu uoči mogućih obilnih oborina
12:08

Na području Karlovca u iduća 24 sata, prema sadašnjim prognozama, očekuju se obilne oborine, oko 120 litara po četvornome metru. Tamošnji stožer civilne zaštite zatražio je od gradskih tvrtki da preventivno djeluju kako bi se zaštitila imovina u slučaju poplave. Dodatno su zaštićena otvorena gradilišta te očišćeni slivni kanali.Tijekom jutra oko 2.000 vreća napunjeno je pijeskom i podijeljeno ugroženim mjesnim odborima.

- Pored vreća s pijeskom tu je i najlon kako bi se mogao staviti na ulaze u dvorišta, vrata, kuće, objekte da ne ulazi voda u objekte. Vodostaji rijeka rastu, ali zasad, prema procjenama ne očekuju se poplave što se tiče samih rijeka, izjavio je Robert Hranilović, zamjenik zapovjednika JVP-a grada Karlovca.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.