Rijeka Drava kod Varaždina ne predstavlja opasnost, Sava se počela prelijevati

Rijeka Drava kod Varaždina ne predstavlja opasnost, Sava se počela prelijevati

Jako nevrijeme iz Slovenije stiglo je u Hrvatsku - rastu vodostaji rijeka. Zbog obilne kiše na snazi je narančasto upozorenje za 4 regije - kninsku, riječku, splitsku i dubrovačku. Sava se u zapadnom dijelu Zagreba, kod Jankomira, počela prelijevati, ugroženi su najniži dijelovi općine Brdovec čiji su stanovnici sinoć prvi dobili poruku Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite u visokoj su pripravnosti. Rijeka Drava kod Varaždina je sigurna, ne prijeti opasnost od prelijevanja, ali oprez je pojačan na ušću Mure u Dravu. Jutros su o tome izvijestili gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i Milan Rezo, direktor Ispostave Hrvatskih voda Vodnogospodarskog odsjeka  Mura -  gornja Drava. U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji noć s petka na subotu prošla je bez većih problema.

- Iako su tijekom noći s petka na subotu proglašene izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Dravi od hidroelektrane Varaždin do grada Varaždina, ništa se posebno nije dogodilo, rekao je Hini direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo te dodao da je protok vode bio 2000 kubnih metara u sekundi. Kada je riječ o rijeci Muri, visok se val očekuje u noći sa subote na nedjelju, i to do 1300 kubnih metara vode u sekundi. 
- Ono što je bitno istaknuti za taj dio rijeke Mure jest da smo mi tamo izgradili 50 kilometara nasipa i ti nasipi su projektirani i izgrađeni za prihvat 1650 kubnih metara vode u sekundi, tako da tamo zasigurno ne očekujemo apsolutno nikakve probleme, rekao je Rezo iz Hrvatskih voda. Vatrogasne postrojbe nisun trebale intervenirati tijekom noći a varaždinskom području. U noći je bilo proglašeno izvanredno stanje opasnosti od poplava, ali razina vode nije porasla do dva sata u noći.Na nebranjenom području u mjestu Veliki Lovrečan došlo je do izlijevanja Drave iz korita te je voda oko ugroženih kuća u zaseocima Lovrečan Otok i Brezje Otok visine 20 cm. U suradnji s Hrvatskim vodama za ugrožene objekte se pripremaju vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.

Pripadnici Hrvatske vojske angažiraju se na terenu sukladno odluci ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave za koordinaciju tih aktivnosti. Oko 150 pripadnika Hrvatske vojske od petka, 4. kolovoza. nalazi se u pripravnosti za pružanje pomoći snagama civilne zaštite u provedbi mjera obrane od poplava. Od ukupnog broja, 40 pripadnika Hrvatske vojske nalazi se u vojarni u Karlovcu. Pripadnici Hrvatske vojske angažiraju se na terenu sukladno odluci ministra obrane i na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju aktivnosti obrane od poplava.

Podsjećamo, za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana je procedura važećim Zakonom o obrani (čl. 59. i 60.), a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske, Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite. Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kako i uvijek do sada, spremni su pružati pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.