Izvanredne mjere na Dravi i Kupi, ugrožene kuće u Drenju Brdovečkom

NABUJALA RIJEKA

Zbog poplava i visokih vodostaja u Sloveniji, ali i kiše koja je padala u našoj zemlji, od jučer rastu vodostaji rijeka. Od sinoć su sve operativne službe na terenu. 150 pripadnika Hrvatske vojske u pripravnosti je za pružanje pomoći snagama Civilne zaštite. Jutros su izvanredne mjere obrane od poplava proglašene na dionicama na Dravi i Kupi.

 

Gradonačelnik: U Varaždinu je sve dobro prošlo, službe odlično rade svoj posao

13:07

Gradonačelnik Neven Bosilj sa suradnicima danas je obišao područje uz rijeku Dravu te izjavio da je u Varaždinu nakon vodenog vala iz Slovenije sve dobro prošlo i da službe odlično rade svoj posao, priopćili su iz Grada Varaždina.

Područje uz Dravu gradonačelnik Bosilj obišao je zajedno s direktorom VGO-a za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milanom Rezom i zapovjednikom Javne vatrogasne postrojbe Grada Varaždina Ivicom Labašem.

Bosilj je zahvalio djelatnicima Hrvatskih voda koji su uložili velike napore da drže pod kontrolom ovo područje, a zahvalu je uputio i vatrogascima za stalnu pripravnost. Istaknuo je da je u Varaždinu u pripravnosti bilo 55 profesionalnih vatrogasaca, kao i sva dobrovoljna vatrogasna društva.

- Glavna opasnost je prošla, katastrofa koja se dogodila u Sloveniji neće se dogoditi kod nas, a naše službe su odlično odradile svoj posao, rekao je.

Prema riječima Milana Reze, Hrvatske vode na ovom području od petka provode radnje redovite obrane od poplava. Posebnu zahvalu uputio je vatrogascima koji su u petak intervenirali u Općini Cestica.

- Uspjeli smo pet obitelji iseliti iz poplavljenih dijelova i spasili živote, što je osnovna zadaća i nas u Hrvatskim vodama, da branimo zdravlje i živote ljudi, zaključio je.

Zapovjednik Labaš istaknuo je da tijekom noći nije bilo niti jedne dojave građana na području Varaždinske županije, ali da je na tisuće vatrogasaca bilo u pripravnosti da se dislociraju u bilo kojem dijelu županije.

 

Dvoje spašeno kod Hendrixovog mosta, troje stranca u Brdovcu

12:17

U Zagrebu su dvije osobe spašene sa splavi kod Hendrixovog mosta, a na području općine Brdovec spašena tri strana državljana od utapanja, izvijestili su u subotu iz Ravnateljstva Civilne zaštite RH. 

U Brdovcu, gdje je voda došla do kuća, osam kuća je odsječeno i tijekom jutra su izmješteni stanovnici kuća. Spašeno je 13 pasa. U Zagrebačkoj županiji od poplave su ugrožena i naselja: Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Prudnice i Javorje.

 

Trenutna situacija po županijama:

11:33

Grad Zagreb i Zagrebačka županija

 

Najugroženija područja su naselja Drenje Brdovečko, Zdenci Brdovečki, Prudnice, Javorje. Aktivnosti obrane od poplava su se provodile cijelu noć na području Samobora, Svete Nedjelje, Zaprešića i Brdovca, a uz oteretni kanal Sava- Odra su organizirana dežurstva. Kontinuirano se obilaze kritična mjesta na terenu. U Zagrebu su spašene dvije osobe sa splavi kod Hendrixovog mosta.

 

Varaždinska županija

 

Na nebranjenom području u mjestu Veliki Lovrečan došlo je do izlijevanja Drave iz korita te je voda oko ugroženih kuća u zaseocima Lovrečan Otok i Brezje Otok visine 20 cm. U suradnji s Hrvatskim vodama za ugrožene objekte se pripremaju vreće s pijeskom i dostavljaju na ugrožene lokacije.

Primorsko-goranska županija

 

Zbog nevremena, praćenog velikom količinom oborina koje je jučer zahvatilo područje Primorsko-goranske županije, zaprimljeno je oko 80 dojava o srušenim stablima, ulasku vode u okućnice i objekte te nasukavanju brodica. U gradu Čabru došlo je do začepljenja brane i posljedično do izlijevanja Čabranke izvan korita zbog čega je zatvorena prometnica Čabar - Plešce.

Karlovačka županija

 

Sve gradske komunalne službe kao i operativne snage su u stanju pripravnosti. Na zahtjev Stožera civilne zaštite Grada Karlovca, ugroženim gradskim četvrtima su dostavljene vreće s pijeskom te folije i cerade. Stožer civilne zaštite Ribnika i Žakanja su iskazali potrebe za vrećama i folijama, koje su im osigurane. Županijski centar 112 Karlovac je u stalnom kontaktu sa stožerima civilne zaštite i prati razvoj situacije.

Sisačko-moslavačka županija


Sve službe su stavljene u pripravnost i prati se vodostaj Save, u naseljima Martinska ves i Desno Trebarjevo. Tijekom današnjeg dana gradit će se zečji nasipi uz pomoć djelatnika Hrvatskih voda i vatrogasaca.


Splitsko-dalmatinska županija

 

Prolazak olujnog nevremena kroz Splitsko-dalmatinsku županiju obilježilo je najprije nekoliko manjih požara izazvanih udarima gromova (Vis, Okrug Donji, Svib), koji su brzo pogašeni, iza čega su slijedile dojave o srušenim stablima i odronima na prometnicama. Najviše su bile potrebne tehničke intervencije vatrogasaca i cestarskih službi vezano uz obilne oborine, od potrebe za izvlačenjima vozila koja su ostala na poplavljenim prometnicama, ispumpavanja vode s prometnica i iz stambenih objekata, vraćanje izbijenih šahti i slično. Bilo je i manjih prekida u napajanju električnom energijom.

Zadarska županija

 

Županijski centar 112 Zadar zaprimio je jučer veći broj dojava zbog slomljenih stabala i odrona kamenja koji ugrožavaju promet, odvezanih i razbijenih brodica, nekoliko manjih požara nastalih uslijed udara groma te oštećenja kabela visokog napona. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.

Istarska županija

 

Uslijed nevremena koje je tijekom jučerašnjeg dana zahvatilo područje Istarske županije, Županijski centar 112 Pazin zaprimio više dojava od građana o padu stabla na ceste i dalekovoda te o povremenim prekidima opskrbom električne energije u pojedinim kućanstvima. Također, došlo je do kvara na cestovno-željezničkim prijelazima Zarečje i Čabrunići, uslijed čega je nastala gužva u prometu. U otklanjanju posljedica nevremena angažirane su nadležne službe.

 

Zatvorena cesta u naselju Odranski Obrež

10:13

Nakon sto je sinoć aktiviran oteretni kanal Sava-Odra u naselju Odranski Obrež zatvorena je cesta.

Zadnji put kanal je aktiviran 2010. godine.  

 

U pripravnosti 150 pripadnika Hrvatske vojske

09:50

Pripadnici Hrvatske vojske, njih 150, od jučer, 4. kolovoza, u pripravnosti su za pružanje pomoći snagama Civilne zaštite u provedbi mjera obrane od poplava, izvijestili su danas iz Ministarstva obrane.

- Od ukupnog broja, 40 pripadnika Hrvatske vojske je u vojarni u Karlovcu, dodali su.

Vojnici na terenu angažirat će se sukladno odluci ministra obrane, a na zahtjev Ravnateljstva Civilne zaštite koje je središnje tijelo državne uprave nadležno za zaštitu i spašavanje i koordinaciju aktivnosti obrane od poplava.

Iz MORH-a su podsjetili da je za donošenje odluke o korištenju i pomoći Hrvatske vojske propisana procedura važećim Zakonom o obrani, a takvi zahtjevi za pomoć Hrvatske vojske, Ministarstvu obrane upućuju se isključivo putem Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite.

- Pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, kako i uvijek do sada, spremni su pružati pomoć jedinicama lokalne i područne samouprave, poručili su iz MORH-a.

 

Poplavljeni podrumi kuća u Drenju Borovečkom

09:41

U Drenju Borovečkom poplavljeni su podrumi kuća. Civilna zaštita i HGSS spašavaju životinje iz poplavljenih kućanstava.

 

U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji bez većih problema, očekuje se novi vodeni val

09:34

U Varaždinskoj i Međimurskoj županiji noć s petka na subotu prošla je bez većih problema, a ondje očekuju novi vodeni val iz Slovenije.

- Iako su tijekom noći s petka na subotu proglašene izvanredne mjere obrane od poplave na rijeci Dravi od hidroelektrane Varaždin do grada Varaždina, ništa se posebno nije dogodilo, rekao je Hini direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo te dodao da je protok vode bio 2000 kubnih metara u sekundi.

Kao što je i najavljeno, prvi vodeni val iz Slovenije u petak navečer ušao je u Hrvatsku, ali nije izazvao veće probleme, osim u općini Cestica u Varaždinskoj županiji koja je bila prva na udaru vala, kao i Mursko Središće u Međimurju.


U naselju Lovrečan Otok ceste pod vodom; nasip brani od Mure

 

U općini su se dobro pripremili za dolazak vodenog vala i obavijestili sve stanovnike naselja Lovrečan Otok o mogućoj opasnosti. Dio njih je evakuiran.

Razina vode porasla je tijekom noći, tako da je došla do pragova kuća, a u jednu je kuću i ušla, ali još je sve pod kontrolom.

- U tri su kuće ostali stanovnici, s njima smo u kontaktu i zasad su dobro, nema većih problema, rekao je načelnik Mirko Korotaj.

U naselju Lovrečan Otok poplavljeno je oko 500 hektara, a i ceste su pod vodom.

- Od sinoć do sada voda je narasla za dobrih pola metra, a raste i dalje. Pratimo što će se dalje dešavati, hoće li stići još jedan val koji bi mogao podići razinu za još 20 ili 30 centimetara, izjavio je Korotaj.

Kada je riječ o rijeci Muri, visok se val očekuje u noći sa subote na nedjelju, i to do 1300 kubnih metara vode u sekundi.

- Ono što je bitno istaknuti za taj dio rijeke Mure jest da smo mi tamo izgradili 50 kilometara nasipa i ti nasipi su projektirani i izgrađeni za prihvat 1650 kubnih metara vode u sekundi, tako da tamo zasigurno ne očekujemo apsolutno nikakve probleme, rekao je Rezo iz Hrvatskih voda.

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak naglasio je da su najnužnije za obranu od moguće poplave napravili, a radit će se i tijekom subotnjeg prijepodneva.

U Murskom Središću spremne pumpe


- Do poslijepodneva očekujemo izlijevanje u centru grada. Barijere su napravljene tako da ne bi trebalo ništa biti. Pumpe su spremne pa se nadamo da će sve proći dobro, iako ide jako velik udarni val, izjavio je Srpak.

Za sada vodostaj raste polako, objasnio je gradonačelnik, i sada je oko 400 centimetara iznad uobičajenog vodostaja.

Najveći je problem to što je uz rijeku Muru potok koji je zacijevljen i koji se mora prepumpavati cijeli preko barijera uz rijeku Muru.

- Po tom potoku bi se Mura vratila u centar pa bi izbijala kroz šahtove. Moramo zatvoriti zapornicu da se Mura ne vraća, ali nakon toga potok više ne može teći, rekao je Srpak.

Dodao je da cijeli potok treba prepumpavati specijalnim pumpama, što je trenutačno komplicirano jer je dosta velik nalet vode zbog oborina.

 

Poplave u nekim mjestima u Sloveniji i dalje jačaju

09:23

Obilna kiša padala je tijekom noći u slovenskim pokrajinama Gorenjskoj i Koruškoj, zbog čega ima novih poplava na tim područjima.

Na jugu Slovenije rastu vodostaji rijeka, koje su se na nekim mjestima izlile. Broje prometnice i dalje su zatvorene.

Područje Črne u Koruškoj još je odsječeno od svijeta jer su oštećeni mnogi mostovi i ceste. Prekinuta je opskrba strujom i vodom, nema telefonskih veza pa je vojska, koja je već jučer pomagala u regiji, na putu za Črnu, kao i vatrogasci iz drugih krajeva.

 

Izvanredne mjere na Dravi i Kupi

08:39

Hrvatske vode danas su donijele rješenja o uspostavi izvanrednih mjera obrane od poplava na branjenom području 33: međudržavne rijeke Mura i Drava, za dionicu Drava – d.o. Staro korito HE Formin te na Malom slijevu Gorski kotar, dionica Kupa (gornji tok), objavilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

 

Božinović: Voda došla do kuća u mjestu Drenje Brdovečko, situacija ozbiljna

08:01

HTV-ova reporterka Marisabel Majić rekla je da u Brdovcu, općini koja nema sustav obrane od poplave, trenutačno pada kiša. Nažalost, voda je došla do kuća u mjestu Drenje Brdovečko.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da su operativne službe cijelu noć bile na terenu te da se i dalje prati situacija. Kao što se najavljivalo, vodostaj i dalje raste i situacija je ozbiljna.

Danas će se pratiti količina vode koja dolazi iz Slovenije, ali pratit će se i vremenske prognoze. Božinović je ponovio da je Brdovec kritična točka jer nema nikakvih nasipa ni brana.

- Voda je došla do kuća, međutim, uz napore svih operativnih snaga, snaga civilne zaštite, vatrogasaca, koji od jutra pomažu postavljati vreće s pijeskom, smatramo da će se sve napraviti kako kuće ne bi bile ugrožene, dodao je Božinović.

Jutros je bila jedna akcija vatrogasaca i Policijske postaje Zaprešić. Spašavali su tri migranta iz Afganistana koji su se našli okruženi vodom. Oni su spašeni i zbrinuti u domu zdravlja. Nisu ozlijeđeni.

Božinović je naglasio da je civilna zaštita dignula razinu pripravnosti svih operativnih snaga na vrlo visoku. Ljudi na terenu čine sve što je moguće.

Građani pitaju zašto nemaju nasip, godinama traju rasprave o tome.

- Tu se godinama vode razgovori o potencijalnoj izgradnji hidroelektrane, to je bio faktor zbog kojeg se nikad nije išlo u izgradnju nasipa jer bi to bilo neracionalno graditi ako će se graditi hidroelektrana. Međutim, razgovori očito traju godina, no onda dođu poplave i situacije da su kuće ugrožene, mislim da će se razgovori o to pitanju morati intenzivirati u jednom ili drugom smjeru, istaknuo je Božinović.

 

Sava se počela prelijevati, ugroženi najniži dijelovi općine Brdovec

07:10

Sava se u zapadnom dijelu Zagreba, kod Jankomira, počela prelijevati. Ugroženi su najniži dijelovi općine Brdovec, čiji su stanovnici sinoć prvi dobili poruku Sustava za rano upozoravanje i upravljanje krizama. Sve operativne snage i sudionici sustava civilne zaštite u visokoj su pripravnosti.

- Što se tiče Mure i Drave, malo je povoljnija situacija, na Dravi očekujemo oko 2000 m3 dotoka iz Slovenija, na Muri 1200-1250 m3, to su sve podnošljive vrijednosti i vodostaji za varaždinsko, odnosno podravsko i međimursko područje uz Muru. Kiša je cijelu noć padala u Sloveniji, ali nije toliko zahvatila slijev rijeke Kupe. Očekujemo 1,5-2 m niže vodostaje nego što smo imali u svibnju na području rijeke Kupe, rekao je za HRT Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda.

Vodostaje pratite ovdje.

 

HAK: Na pojedinim cestama vožnja otežana zbog vode na kolniku

07:00

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje, a zbog mjestimice obilnije kiše i veće količine vode na kolniku na pojedinim cestama vozi se otežano, izvijestio je u subotu ujutro Hrvatski autoklub (HAK).

Zbog veće količine vode na kolniku u Rijeci (podvožnjak Žabica) promet je prekinut. Zbog velike količine vode prekinut je promet na državnoj cesti DC503, kod podvožnjaka na ulazu u Biograd na Moru.

Na A1 Zagreb - Ploče - Karamatići između naplate Lučko i čvora Karlovac vozi se u koloni uz povremene zastoje u smjeru Dubrovnika, a povećana je gustoća prometa između čvorova Lučko i Bosiljevo II u smjeru mora.

Na A2 Zagreb - Macelj kolona na naplatnoj postaji Trakošćan u smjeru Zagreba proteže se do granice sa Slovenijom, oko jedan kilometar. Na A3 Bregana - Lipovac povećana je gustoća prometa na zagrebačkoj obilaznici, na prilazu naplatnoj postaji Lučko (A1) iz smjera čvora Zagreb zapad i čvora Buzin, a kolona teretnih i osobnih vozila pokraj graničnog prijelaza Bajakovo u smjeru Lipovca duga je oko dva kilometra.

Na Jadranskoj magistrali (DC8), zbog prometne nesreće kod mjesta Baćina, u smjeru Dubrovnika vozi se uz regulaciju prometne policije, a zbog vjetra zabranjen je promet na dionici Bakar - Karlobag za autobuse na kat, vozila s priključnim vozilom i motocikle (I. skupina vozila).

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/sava-se-pocela-prelijevati-ugrozeni-najnizi-dijelovi-opcine-brdovec-10940770

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.