Izvanredno stanje i dalje na dijelu Mure i Drave - vodostaji Drave i Save u opadanju, Mura noćas još narasla

Izvanredno stanje i dalje na dijelu Mure i Drave - vodostaji Drave i Save u opadanju, Mura noćas još narasla

Zbog toga je, ekipa mještana i dobrovoljnih vatrogasnih društava radila cijele noći na učvršćivanju nasipa kod naselja Pušćine i Gornji Hrašćan u općini Nedelišće kako se ne bi ponovio najgori scenarij od prije 10 godina.
Sinoć je bio i sastanak s donjomeđimurskim načelnicima općina s obzirom na visok vodostaj rijeke Mure kod Goričana, gdje se Mura ulijeva u Dravu. 
- Na rijeci Muri imali smo desetak potencijalno ugroženih kuća. One su bile zaštićene zečjim nasipima, vrećama s pijeskom i to smo prevenirali na području Murskog Središća, Svetog Martina na Muri i Podturna, no za sada nema većih problema, ali ima manjih šteta koje će se vrlo brzo sanirati, izvijestio je. 
Što se tiče općine Nedelišće i rijeke Drave, dodao je, sjećamo se svi velike katastrofe iz 2014. i činimo sve, pušemo i na hladno da se to ne dogodi.
- U međuvremenu se izgradilo dosta nasipa, a neki dijelovi sad su se učvrstili kako se velike količine vode koje sada dolaze i slijevaju ne bi probile. Sada treba kontrolirati, dokle god je visoki vodostaj, kompletnih preko 50 kilometara nasipa uz rijeku Muru i Dravu, što čine volonteri i vatrogasci, rekao je Posavec.  Zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan rekao je da i dalje sve drže pod kontrolom.

- Još uvijek držimo sve pod kontrolom, nije se dogodilo da nam je negdje probilo u dio naseljenog mjesta, i gospodarski objekti nisu ugroženi. Trenutačno imamo na raspolaganju 118 vatrogasaca koji još uvijek utvrđuju nasipe i izgrađuju nove, pojačavaju ih, baš zbog mogućnosti dolaska vodenog vala kojeg očekujemo sutra, tijekom dana, rekao je. Dodao je da su dosad potrošili oko 65.000 vreća s pijeskom, a građevinska mehanizacija pojačava nasipe, u okruženju od sedam kilometara. Hrvatske vode će gradnju nasipa uz rijeke morati prilagoditi klimatskim promjenama.
 
 
Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je da su u proteklih šest godina rekonstruirali i nadogradili 225 kilometara nasipa, 75 kilometara nasipa u ovom trenutku ojačavamo, gradimo ili nadvisujemo i na taj način se prilagođavamo klimatskim promjenama i rekordnim vodostajima. 
- Problem je što svi vidimo da je dinamika procesa kilmatskih promjena toliko brza, to se događa i u drugim državama, da rijetko koja država uspijeva tako brzo dizati sustave , a i obrane od poplava s obzirom na to koliko bilježimo ekstremne hidrološke prilike, kazao je Đuroković.   Vodostaj Save kod Rugvice u laganom opada
Vodostaj Save na vodomjeru Rugvica dosegnuo je 950 centimetara noćas oko 3 sata i odonda je u laganom opadanju, rekao je u ponedjeljak ujutro Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda, koji očekuje da vodostaji na tom području tijekom ponedjeljka više neće rasti.
Odnosno očekujemo opadanje Save od Rugvice do Dubrovčaka, rekao je Novosel u Jutarnjoj kronici Hrvatskog radija. 
Unatoč izvanrednim mjerama obrane od poplave, uvedenim u nedjelju u podne, kaže da je sadašnja situacija u Rugvici, općini 20-ak kilometara jugoistočno od Zagreba, malo bolja od one iz 2010. kada je vodostaj rijeke dosegnuo čak 980 centimetara.

Tamo imamo i nešto rekonstruiranih nasipa, nažalost nisu svi, pa se na desetak mjesta, i s desne i s lijeve strane Save, moralo raditi nadvišenje u dužini od 50 do 150 metara.
Očekujemo da vodostaji na tom području više neće biti u porastu tijekom ponedjeljka, odnosno očekujemo opadanje od Rugvice do Dubrovčaka, kazao je Novosel, dodajući da su linije obrane od poplave postavljene i da ih treba samo kontrolirati.
Procijenio je da će sigurno biti nekih procjeđivanja, podvira, koje treba žurno sanirati u iduća 24 sata i onda se nada da će i to područje proći bez opasnosti od poplave.

Novosel navodi da je izvanredno stanje obrane od poplava, osim u Rugvici, uvedeno i za velikogoričko, odnosno područje općine Orle. Sava kod Zagreba je u opadanju, vodostaj rijeke opao je oko jedan metar.
   
 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.