Na sjeveru i dalje borba s Murom i Dravom, Sava se smiruje kod Zagreba, vrhunac vodenog vala kod Osijeka očekuje se do petka

Na sjeveru i dalje borba s Murom i Dravom, Sava se smiruje kod Zagreba, vrhunac vodenog vala kod Osijeka očekuje se do petka

Na sjeveru Hrvatske i dalje traje borba s nabujalim rijekama Murom i Dravom. Najteže je protekle noći bilo u Podravini, između Drnja i Hlebina, gdje je nasip na nekoliko mjesta počeo propuštati. U sanaciji su vatrogascima u pomoć priskočili i pripadnici Hrvatske vojske, njih 160. 

Poplavljeno je nekoliko kuća u Drnju, ali srećom, nije se ponovila poplava iz 2014. kada je pola naselja odsječeno. Cijelu noć mještani su uz vatrogasce punili vreće, gradili zečje nasipe i štitili sela. Vodostaj Drave u Botovu dosegnuo je 616 centimetara jučer kasno popodne, a jutros je ipak 15-ak centimetara niži.

Na Dravi nizvodno od Varaždina zbog vodenog vala i dalje je kritično. Jutro je kritično u Koprivničko-križevačkoj županiji, gdje su nasipi na granici izdržljivost. U Drnju se voda, koja je dosegnula 30 centimetara više od rekordnog vodostaja, probila kroz zečje nasipe u dvorišta obiteljskih kuća. Do stanovnika Dravske ulice može se samo čamcima. Vatrogasci ojačavaju zečje nasipe i ispumpavaju vodu, no vode je toliko da ljudi ne vide gdje hodaju pa se događaju nezgode. Stanovnici romskog naselja, 33 osobe, evakuirane su u sportsku dvoranu.  
Osim u Drnju, otvorilo se žarište i nizvodno, u Hlebinama, u Gabajevoj Gredi gdje nasip pomalo popušta dravsku vodu. 
U pomoć stanovnicima stiglo je 150 vojnika, istaknuo je načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Ratimir Ljubić i dodao da vojska pomaže i radi zajedno sa 100 vatrogasaca i 50 mještana koji su i dalje na terenu.
Izvanredna obrana od poplave je na snazi, ali je kod Murskog Središća vodostaj počeo padati. Nakon što je jučer izmjeren rekordan vodostaj od 543 centimetra Mura se povlači i stanje se polako normalizira. Jutros se čiste blato i nanosi sa šetnice, a gradonačelnik Dražen Srpak kaže da je Mursko Središće obranjeno. Opasno je nizvodno u Kotoribi gdje mještani dežuraju i pune vreće s pijeskom. 
Međimurski župan Matija Posavec rekao je za Hrvatski radio da imaju desetke kilometara branjenog područja, i što se tiče rijeke Drave i što se tiče rijeke Mure. U Pušćinama se dodatno utvrđuje nasip i postavljaju folije, a mještani i vatrogasci sudjeluju u postavljanju zečjih nasipa. Kuće su obranjene. 

Miroslav Marković, Stožer CZ-a grada Varaždina, rekao je da se situacija smirila, a vodostaj Drave pao je za 70-ak cm. Doveli smo sve službe da počnu sa sanacijom. Nadamo se da će sunčano vrijeme potrajati da bi do kraja tjedna mogli završiti sanaciju i možda otvoriti bazene. Sretni smo da je ovako prošlo, ovo nije bio povijesni rekord, ali je bilo blizu. Nadamo se da se ovo neće ponoviti, rekao je Marković. 
- Kako se voda digla, oslabila je korijenje i došlo je do pada drveća. Molim građane da narednih nekoliko dana, dok se tlo ne stisne, ne ulaze u šumu ako baš ne moraju, dodao je Marković.

Na Savi se stanje nizvodno od Zagreba smiruje. Iako je Sava u Dubrovčaku srušila rekord iz 2014. pa su na kritičnim mjestima podignuti zečji nasipi, stanje u mjestima nizvodno od Zagreba se smiruje.Čini se da je na području Rugvice i Dubrovčana najgore prošlo pa više nije na snazi izvanredno stanje. Dok vodostaji Save u gornjem toku padaju, vodeni val Drave raste. Stigao je u virovitički kraj, a vrhunac vodenog vala kod Osijeka očekuje se do petka.

 
FOTO: DVD LEGRAD

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.