Raste Drava kod Donjeg Miholjca, noćas vrhunac vodenog vala, Osječko baranjska županija od nedjelje priprema obranu

Raste Drava kod Donjeg Miholjca, noćas vrhunac vodenog vala, Osječko baranjska županija od nedjelje priprema obranu

Vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, u podravskim općinama Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica aktivno se prati dolazak vodenog vala na rijeci Dravi, civilna je zaštita u pripravnosti, izvijestilo je u četvrtak Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a.   Stanje u Podravini smiruje se, Drava opada, voda se s poplavljenih područja povlači. Tijekom dana, kada se očisti od mulja i pregleda, otvorit će se i državna prometnica od Koprivnice prema mađarskoj granici.  

Na Šodericu stižu agregat i isušivači vlage za kuće koje su bile poplavljene, a na terenu su i djelatnici Hrvatske elektroprivrede kako bi se normalizirala elektroopskrba. tožer Civilne zaštite Osječko-baranjske županije budno prati stanje na rijeci Dravi kod Donjeg Miholjca gdje je vodostaj već jučer u prosjeku rastao oko tri centimetra na sat.  

U Podravskoj Moslavini trenutno se jedna kuća brani od poplave. Drava stalno raste. U 10 sati vodostaj Drave iznosio je 529 cm. Dežurne ekipe su danonoćno na terenu. Pumpe za vodu rade. Pune se vreće s pijeskom. Vrhunac vodenog vala očekuje se kod Donjeg Miholjca noćas u 1 sat, na 80. kilometru. Iz Hrvatskih voda ističu da je donjomiholjački nasip osiguran. Crveni križ Donjeg Miholjca poziva sve da se pridruže punjenju vreća s pijeskom.

Što se tiče općine Viljevo, nema ugroze stambenih objekata no poplavljen je dio poljoprivrednih površina i zatvorena je cesta prema Dravi. Obilazak kritičnih točaka proveden je i u Belišću gdje su Hrvatske vode u slučaju potrebe dostavile i vreće s pijeskom. Vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, u podravskim općinama Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica aktivno se prati dolazak vodenog vala na rijeci Dravi, civilna je zaštita u pripravnosti, izvijestilo je u četvrtak Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. 
Svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti i bit će aktivirani u slučaju potrebe. Zaštićuju se objekti za koje postoji mogućnost ugroze i obilaze se kritična mjesta. 
Vikend naselje Šoderica, u Koprivničko-križevačkoj županiji, do daljnjeg je bez električne energije, na svim područjima se voda značajno povukla. U četvrtak u jutarnjim satima odronila se zemlja na državnu cestu od Gotalova prema Koprivnici te je zatvorena za promet.Prometnica između Botova i Šoderice kao i lokalna cesta Đelekovec-Šoderica i dalje su zatvorene za promet. Objavio je HRT.

Vodostaji Drave u gornjem toku opadaju, u podravskim općinama Pitomača, Špišić Bukovica, Lukač, Gradina, Sopje i Čađavica aktivno se prati dolazak vodenog vala na rijeci Dravi, civilna je zaštita u pripravnosti, izvijestilo je u četvrtak Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a. Svi sudionici sustava civilne zaštite su u visokom stupnju pripravnosti i bit će aktivirani u slučaju potrebe.
Zaštićuju se objekti za koje postoji mogućnost ugroze i obilaze se kritična mjesta.
Vikend naselje Šoderica, u Koprivničko-križevačkoj županiji, do daljnjeg je bez električne energije, na svim područjima se voda značajno povukla. U četvrtak u jutarnjim satima odronila se zemlja na državnu cestu od Gotalova prema Koprivnici te je zatvorena za promet
Prometnica između Botova i Šoderice kao i lokalna cesta Đelekovec-Šoderica i dalje su zatvorene za promet.

Uoči dolaska vodenog vala i rekordno visokih vodostaja na rijeci Dravi na području Osječko-baranjske županije, što se očekuje od petka (11. kolovoza 2023. godine), pripreme su u tijeku rečeno je na sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije još početkom tjedna. Uz predstavnike Ravnateljstva CZ, Policijske uprave osječko-baranjske, Vatrogasne zajednice OBŽ, HGSS-a i Hrvatskih voda, na sjednici su bili i predstavnici gradova i općina na slivu rijeke Drave (Osijek, Donji Miholjac, Belišće, Valpovo, Podravska Moslavina, Viljevo, Petrijevci, Bilje, Petlovac i Jagodnjak). Evo priopćenja: - U nedjelju, 6. kolovoza, Ravnateljstvo CZ donijelo je odluku o visokom stupnju pripravnosti obrane od poplava za ove gradove i općine, a danas smo donijeli odluku da se operativne snage CZ u svim općinama i gradovima na području OBŽ stavljaju u stanje pripravnosti, i to do opoziva. Cjelokupan sustav je spreman za predstojeća događanja, a nadamo se da vodeni val, koji prijeti zaista rekordnom visinom, neće donijeti veće štete i neugodnosti na području naše županije, no apeliramo na sugrađane na odgovorno ponašanje u vezi kupanja, vožnje čamcima i šetnji po ugroženim područjima, apeliramo da to ne čine i tako čuvaju prvenstveno sebe - rekao je načelnik Stožera civilne zaštite OBŽ i zamjenik župana Mato Lukić te podsjetio je da su članovi Stožera već obišli sve potencijalno kritične točke obrane od poplava na području županije, osobito vikend naselje Karašica gdje je u tijeku završetak izgradnje boks barijera u dužini od 750 metara.

Direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i Dravu Hrvatskih voda Željko Kovačević naglasio je kako svjedočimo rekordnim protocima na rijeci Dravi koji su rezultat povijesnih oborina u Sloveniji, a vodeni val koji se kreće Savom, Murom i Dravom stiže i na područje Osječko-baranjske županije, gdje su u tijeku niz aktivnosti, procjena i priprema za obranu od poplava.  

- Vodostaji Mure i Drave na svim vodnomjernim postajama viši su od onih 2014. godine, kada smo imali izvanrednu situaciju u Osječko-baranjskoj županiji. U ovom trenutku na području Osječko-baranjske županije glavne aktivnosti provodimo u vikend-naselju Karašica, gdje smo napravili zaobalne nasipe u dužini više od 1 km te postavili boks-barijere za što vjerujemo da će biti dovoljno da se naselje obrani od ovolike količine vode - kazao je Kovačević te dodao da su Hrvatske vode od poplava 2014. godine do danas izvele niz radova na sustavu obrane od poplava.

- Izgradili smo nasipe u Svetom Đurađu i kod Viljeva, izgrađen je sustav obrane od poplava na vikend-naselju Karašica, u gradu Osijeku imamo obaloutvrdu gradskog tipa prema Donjem gradu, a zaštita postoji i na lijevoj obali Drave. Konstantno dograđujemo sustav, pratimo ga, ali Drava uvijek može iznenaditi. Ipak, s obzirom na napore učinjene u posljednjih devet godina nalazimo se u bitno povoljnijoj situaciji - zaključio je.

Načelnik Stožera CZ Grada Osijeka i zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin kazao je kako je stanje ozbiljno, ali nema mjesta panici. - Što se tiče grada Osijeka očekujemo vrlo visok vodostaj Drave tijekom predstojećeg vikenda, a prema sadašnjim prognozama ona će se izliti na šetnicu na lijevoj obali. Molim sve građane i njihove goste da budu iznimno oprezni i da se ponašaju odgovorno te ne idu na to područje jer je Drava iznimno brza, mutna i opasna - istaknuo je.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.