Večeras nove oborine, ali bez prijetnje sustavu obrane od poplava

PIJAVICA U BRAČKOM KANALU

Sa subote na nedjelju očekuje se još jedan val obilnijih kišnih oborina, posebice na slivu Save i Kupe, što će nakon današnjeg kratkotrajnog opadanja produžiti dugotrajnost visokih vodostaja tih rijeka, ali bez prijetnje za sustav obrane od poplava, izvijestile su Hrvatske vode.

 

Nove oborine produljit će visoke vodostaje ali bez prijetnje sustavu obrane

14:44

Prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i prognozama ipak se ne očekuju toliko ekstremne oborine te se dotoci rijeke Save iz Slovenije tijekom nedjelje očekuju na razini od 2200 do 2300 metara kubnih u sekundi, a dotok rijeke Kupe u Karlovcu na razini 800.

To znači visoke vodostaje i Save i Kupe, ali još uvijek ne ekstremne niti previsoke za postojeći sustav obrane od poplava, kažu u Hrvatskim vodama.

Po važećim podacima vrh vodnog vala rijeke Save u Zagrebu dosegnuo je maksimalnu razinu od +384 cm (protok oko 2.200 m3/s) noćas u dva sata i od tada je u laganom opadanju. Na snazi su redovne mjere obrane od poplava za dionice vodomjera Zagreb, Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak.

Jučer od 15 sati otvorena je ustava Prevlaka putem koji se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje čime se snižavaju vodostaji Save nizvodno od Zagreba.

Maksimalni protok Drave na izlazu iz Austrije jučer je iznosio 1800 m3/s, dok je trenutno 1350 m3/s, s trendom opadanja.

Protoci Drave na hidrocentralama u Sloveniji su trenutno između 1100 m/s i 1600 m/s, s trendom opadanja, dok je na ulazu u Hrvatsku protok u stagnaciji i iznosi oko 1500 m/s .

Jučer poslijepodne zabilježen je ubrzani porast vodostaja rijeke Mure pa je danas u 6,15 sati uspostavljeno pripremno stanje obrane od poplava a nadalje se očekuje stagnacija i opadanje vodostaja u Murskom Središću. Na vodomjernoj stanici Goričan neće se ostvariti uvjeti za proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava.

Na rijeci Dravi nizvodno od ušća Mure je vodostaj u porastu, danas se očekuje proglašenje pripremnog stanja obrane od poplava prema vodostaju Drave u Botovu.

Zbog prestanka oborina na gornjem dijelu sliva Drave i Mure danas će doći do smirivanja vodostaja Drave i Mure. U noći sa subote na nedjelju je na gornjem dijelu sliva Drave i Mure prognozirana nova oborina koja će uzrokovati ponovni porast protoka. Ovisno o količini novih oborina moguć je novi lagani porast vodostaja rijeke Drave i Mure u narednim danima.

Vodostaji rijeke Kupe u Karlovcu ostvarili su vodostaje blizu +500 cm, što je 2 metra niže od razine za uspostavu redovnih mjera obrane od poplava na karlovačkom području. Sutra se očekuje dodatni porast vodostaja Kupe na karlovačkom području, ali prema trenutnoj prognozi vodostaji bi trebali ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava.

 

Vrh vodenoga vala na Dravi prolazi kroz Varaždinsku županiju

13:33

Vrh vodenoga vala na Dravi u ovim trenucima prolazi kroz Varaždinsku županiju, Ivica Grudiček je za Vijesti HRT-a rekao kako je Drava mutna, brza, ali je pod kontrolom.

- Za sada nema nikakvih šteta. Procjenjivalo se da će na HE Varaždin biti dvije tisuće do dvije tisuće sto kubnih metara u sekundi vode, no to je niže, naglasio je Grudiček.

Milan Rezo, Vodnogospodarski odjel za Muru i Dravu, Hrvatske vode, naglasio je da što se tiče svih građevina na području rijeke Drave nije bilo nikakvih problema.

Dodaje kako možemo biti sigurni, stoga što smo izgradili nasip u području otoka Virja i sada se gradi nasip u Pušćinama prema Gornjem Hrašćanu.

- U tom dijelu nema izlijevanja i sve je pod kontrolom i stanovnici mogu biti sigurni u ovom trenutku, naglasio je.

Dodaje kako neće biti nikakvih problema na području koprivničko-križevačke županije.
 
 

U Zadru dežurne službe nisu imale intervencija

12:00

Nakon obilne kiše i jake tuče u Zadru dežurne službe nisu imale intervencija. Zasad nema dojava o oštećenim automobilima ili šteti.

 

Novosel: Vodostaji su visoki, ali podnošljivi

11:32

Danas bi se trebali sniziti vodostaji rijeka u Hrvatskoj, no može se očekivati njihov ponovni porast. Jesmo li spremni za nove izazove koje sa sobom nose nabujale rijeke?

Tomislav Novosel, Glavni centar obrane od poplava Hrvatskih voda, rekao je u emisiji Studio 4, kako je dvije tisuće i dvjesto kubika došlo u Hrvatsku rijekom Savom. Kako kaže, u noći je vrh vodnog vala prošao kroz Zagreb.

- Trenutno su redovne mjere i u Zagrebu i nizvodno, kazao je.

Dodaje kako su ovo visoki vodostaji za rijeku Savu, ali naglašava kako su vodostaji visoki, ali podnošljivi.

- Što se tiče ove oluje Hrvatska je dobro prošla. Imali smo više problema s vjetrom nego s poplavama, a i poplave mora su bile veće nego poplave rijeka, rekao je.

Novosel govori kako nije bilo puno akcija na terenu što se tiče Hrvatskih voda, stoga što vodostaji nisu visoki.

Na pitanje koliko su važne retencije Novosel je rekao kako ljudi nisu svjesni retencijskih područja koje Hrvatska ima. Kako kaže, oni su kapaciteta dvije milijarde kubnih metara.

Da nema retencije trebali bi imati dva metra više nasipe.

- Imamo veliki sustav obrane od poplava, imamo preko 4 tisuće nasipa u RH, 50-ak brdskih retencija koje su jedna od zaštita od bujičnih poplava koje nas ugrožavaju u posljednje vrijeme. Ovaj je sustav puno bolji od sustava u zapadnoj Europi, naglasio je.

- Hrvatske vode održavaju sustav obrane od poplava, istaknuo je Novosel.

Novosel naglašava kako poplave spadaju u neprihvatljive rizike. Sigurnost od poplava nema i nikada je neće biti, naglasio je.

 

Olujno jugo dalo posla vatrogascima u Splitu i okolici

10:48

Splitsko-dalmatinski vatrogasci u petak su zbog olujnog juga intervenirali dvadesetak puta pri čemu su najviše posla imali s uklanjanjem stabala. Danas bi se trebali sniziti vodostaji rijeka u Hrvatskoj, no može se očekivati njihov ponovni porast.

Splitsko-dalmatinski vatrogasci u petak su zbog olujnog juga intervenirali dvadesetak puta pri čemu su najviše posla imali s uklanjanjem stabala.

Olujni vjetar koji je od četvrtka navečer svom silinom puhao na širem splitskom području preplavio je splitsku obalu i obale širom županije. Dizanje razine mora pogodilo je Hvar, Brač, Vis i Korčulu, gdje su potopljeni objekti uz more i brojne ceste. Ništa bolje nisu prošli ni Kaštela, Trogir i Čiovo. Nevrijeme je pogodilo i Zagoru gdje su uništena groblja.

Županijski vatrogasci intervenirali su dvadesetak puta

Pripadnici splitske Javne vatrogasne postrojbe (JVP) ispumpavali su vodu iz strojarnice bazena Jadran na Zvončacu te uklanjali grane s prometnica. Njihove kolege iz splitskog DVD-a skupljali su grane s prometnica na više lokacija.

Posla su imali i Imoćani u Zagvozdu, Katušićima, Čagljima, Sulićima i Donjim Vinjanima, gdje su stabla i grane završile na cesti, ali i na kućama.

Isti scenarij dogodio se i u sinjskoj krajini, odnosno Sinju, Dicmu, Sušcima i Osojima, te u Vranjicu kod Splita, Marini kod Trogira, Kaštel Novom i Podgori kod Makarske.

Potopljeni su brodovi, gorjeli su ormarići za struju, padale cigle s krovišta.

U Brelima je sinoć oko 22,30 izbio požar borove šume i maslinika kojeg su ugasili pripadnici DVD Brela.

Velika pijavica zabilježena je na Braču. Zadržala se desetak minuta i protutnjala uz samu obalu. Za sad nije poznato je li uzrokovala štetu. Inače, pijavice su česta pojava u Bračkom kanalu.

 

IZVOR: HRT

POVEZNICA: https://vijesti.hrt.hr/hrvatska/novosel-vodostaji-su-visoki-ali-podnosljivi-11127545

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.