Ministar Beroš o trovanju: Mjesta panici apsolutno nema, ali određenom oprezu ima

Ministar Beroš o trovanju: Mjesta panici apsolutno nema, ali određenom oprezu ima

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je danas da od jučer ima još četvoro bolesnika u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici, a jedan u Varaždinu. Kazao je da je riječ o blažim ozljedama te treba utvrditi je li sve u vezi s konzumacijom različitih pića. Poručio je da mjesta panici nema, ali određenom oprezu ima te da je zdravstveni sustav spreman na ove izazove. "Od jučer imamo još nekoliko novih bolesnika. Novih je četvoro u KBC-u Zagreb, jedan je u Vinogradskoj bolnici na opservaciji i sumnja je uopće na ozljeđivanje kemijskim elementima, a jedan je u Varaždinu zaprimljen u kasnim, jučerašnjim poslijepodnevnim satima", rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.  
Kako je izvijestio, svi pacijenti su s relativno blažim simptomima. Većina će biti otpuštena na kućno liječenje.
 
Nisu svi pili iste napitke, neki su jeli slane štapiće
 
"Riječ je o blažim ozljedama za koje je potrebno u ovom trenutku utvrditi jesu li sve u vezi sa konzumacijom različitih pića", napomenuo je.  
Otpušten na kućno liječenje je bolesnik u Varaždinu. Petoro bolesnika će biti otpušteno na kućno liječenje na KBC-u Zagreb, a vjerojatno i šesti, nakon gastroskopije koja se sada čeka, kazao je ministar zdravstva. 
Istaknuo je da pacijenti nisu pili iste napitke, što dodatno postavlja sumnju u moguću sugestibilnost simptoma.  "Neki su čak konzumirali nekakve slane štapiće. Dakle, moramo sve skupa povezati, staviti u realan kontekst, a ne dodatno plašiti javnost. U onom trenutku kada se određena veza uspostavi, javnost će biti izvještena, a do tada samo načelna preporuka da pijemo vodu iz vodovodne mreže", kaže Beroš.  
"Za sada možemo preliminarno reći da je dvoje od svih navedenih direktno u vezi sa određenom konzumacijom pića, međutim, za sve ostale je potrebno to sagledati", naglasio je ministar te poručio da mjesta panici apsolutno nema, ali  određenom oprezu ima.
 
Uz još ovih nekoliko slučajeva koje je Beroš danas spomenuo, još su poznata tri slučaja - jedan u Rijeci i dva u zagrebačkom KBC-u.  Ministar je podsjetio da su u javnost izašli kada su se, nakon Rijeke, počeli javljati slučajevi sličnih kemijskih ozljeda i u drugim gradovima jer su procijenili da tada postoji realna opasnost.  
"U ovom trenutku se još ne znaju uopće nalazi“, kazao je ministar i dodao da nakon prve ozljede u Rijeci nije bilo moguće reći o čemu je riječ te je konzumacija tog pića mogla biti incidentalna, to piće moglo je biti na neki način promijenjeno. 
„Dakle, pitanje je zašto je do toga došlo. Kada smo jučer, u poslijepodnevnim satima saznali za pojavu novih slučajeva u Zagrebu, tada smo izašli medijima i rekli sve ono što znamo", naglasio je.
 
Zdravstveni sustav je spreman na ove izazove, postupa se sukladno protokolu
 
Kazao je da informacija, pogotovo analiza koje bi rekle decidirano o čemu se radi, u ovom trenutku još nema.  
Vezano za poruke upozorenja građanima koje su se proširile društvenim mrežama ustvrdio je da su te informacije bile lažne i krivotvorene i upravo su sa aspekta stvaranja nekakve panike puštene u javni prostor. 
"I možete biti sigurni da institucije ove države rade ispitivanje tko zašto je pustio takve krivotvorene izjave u javni prostor", dodao je Beroš.  
Poručio je da sve institucije u Republici Hrvatskoj rade svoj posao, zdravstveni sustav je spreman na ove izazove i postupa se sukladno protokolu koji je predviđen za ovakve situacije.  
Istaknuo je da je u svim slučajima pojava ozljeđenika u različitim bolnicama, pravodobno obaviještena policija i sva ostala državna tijela, i DORH i DIRH.
 
„Ako je procjena takva da bude uključena i SOA, bit će uključena“, zaključio je Beroš.
 
Izvor: Hina/Vlada

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.