Na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković objavio da je ministra Banožića razriješio dužnosti

Na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković objavio da je ministra Banožića razriješio dužnosti

Mario Banožić skrivio je rano jutros tešku prometnu nesreću. Na izlazu iz Vinkovaca prema Županji Banožić je osobnim automobilom pretjecao kamion te se izravno sudario s kombijem koji je dolazio iz suprotnog smjera. 40-godišnji vozač kombija smrtno je stradao. Ministar Banožić zadobio je teške ozljede i hospitaliziran je. Na izvanrednoj konferenciji za novinare premijer Andrej Plenković objavio je da je ministra Banožića razriješio dužnosti.  

U jutarnjim satima na državnoj cesti DC 55 na izlazu iz Vinkovaca prema Županji dogodila se prometna nesreća u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić s osobnim vozilom te vozač kombija. Vozač kombija u prometnoj je nesreći smrtno stradao.
Liječnička pomoć ministru obrane, zbog zadobivenih ozljeda, pružena je u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci te je bio na odjelu za intenzivno liječenje. Zbog težina ozljeda poslije je prevezen u KBC Osijek.Stanje bivšeg ministra obrane je nepromijenjeno. Mario Banožić je stabilno i izvan životne opasnosti. Ozljedu su ozbiljne. Došlo je do nagnječenja mozga te je zbog toga prebačen u KBC Osijek. 
Na ekstremitetima će se morati raditi imobilizacija, a prema izjavi liječnika neće biti potrebna ozbiljnija operacija. Potvrđeno je da nije bilo unutarnjeg krvarenja. Mario Banožić ne sjeća se prometne nesreće, što je prema pojašnjenju liječnika posljedica šoka uslijed traume. 

U malom slavonskom mjestu Privlaci tišina i neopisiva bol zbog gubitka sumještanina. Oni najbliži suze ne mogu sakriti. Iza preminulog Gorana ostala je supruga i dvoje malodobne djece. 
- Još uvijek mi nismo svjesni da njega nema. Ne možemo doći ksebi kako se to moglo desiti i eto, šta da vam kažem, nije nam lako. Goran je bio pravi dečko, dobar i vrijedan dečko, kazao je Ivica Perkunić, rođak preminulog.
- Super je bio dečko, vrijedan čovjek. Borio se svim srcem za svoju djecu, za svoju obitelj. Radio je gađevinske radove, išao u Njmečaku, svugdje da bi prehranio svoju obitelj i mamu koja je s njim, kazao je Mato Perkunić.

Premijer Plenković kazao je na konferenciji za medije da je Marija Banožića, koji je danas sudjelovao u prometnoj nesreći sa smrtno stradalom osobom, razriješio dužnosti ministra obrane. Obitelji smrtno stradalog g. Gorana Šarića premijer Plenković je izrazio sućut u svoje osobno ime i uime Vlade.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je na konferenciji za medije u povodu jutrošnje prometne nesreće na cesti između Vinkovaca i Županje u kojoj je sudjelovao ministar obrane Mario Banožić, izrazio u svoje osobno ime i uime Vlade sućut obitelji smrtno stradalog gospodina Gorana Šarića.

„U istupima od jutros, u komunikaciji Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Vlade, liječnika u vinkovačkoj bolnici, KBC-u Osijek te od Županijskog državnog odvjetništva, čuli ste o okolnostima nesreće koja se jutros dogodila. Izražavamo žaljenje i zabrinutost za zdravstveno stanje ministra Banožića koji je hospitaliziran u KBC-u Osijek s teškim tjelesnim ozljedama“, kazao je premijer Plenković.
Izvijestio je da je izražena sućut obitelji g. Šarića putem gradonačelnika Vinkovaca koji je posjetio suprugu g. Šarića. 
„U kontaktu smo sa suprugom Marija Banožića“, dodao je. 
Državni tajnik Jakop ovlašten da obavlja poslove ministra obrane
Predsjednik Vlade rekao je da je u ovim izvanrednim okolnostima, zbog ove teške prometne nesreće, danas popodne razriješio Marija Banožića dužnosti ministra obrane te je ovlastio državnog tajnika Zdravka Jakopa da obavlja sve poslove, kao državni tajnik, kako bi Ministarstvo obrane funkcioniralo na najkvalitetniji mogući način.
„Drugih informacija nemamo, želimo oporavak Mariju Banožiću, da se njegovo zdravstveno stanje stabilizira i još jednom izražavamo žaljenje što je došlo do prometne nesreće i pogibije g. Gorana Šarića“, kazao je premijer Plenković.

Banožić vozio svoje osobno vozilo

Novinare je zanimalo, budući da ministar Banožić kao štićena osoba ima pravo na osiguranje, a nije ga koristio, je li potrebno da se to postroži. Premijer Plenković je odgovorio da štićene osobe 2. kategorije imaju takav režim osiguranja da, ukoliko žele, mogu i sami voziti svoje vozilo.

„Više puta je danas komunicirano, g. Banožić je vozio svoje osobno vozilo, bio je bez osiguranja, išao je u privatnu situaciju, nije ništa na ništa službeno. Što se tiče režima koji se odnosi na štićene osobe, naravno da je uvijek bolje da su u vozilima koje voze profesionalci, ljudi koji su za to stručni i adekvatno obučeni te time povećavaju svoju sigurnost. Ovo je bila situacija u kojoj je on, tijekom vikenda, sam vozio svoj automobil i došlo je do teške prometne nesreće“, kazao je Plenković.

S obzirom da je Banožić razriješen, a poslove ministra obrane će obavljati državni tajnik Jakop, novinare je zanimalo koliko će to dugo trajati i kakav je hodogram.„Nismo danas imali vremena za druge aktivnosti, ovo je izvanredna okolnost koja se jutros dogodila. Izrazito nam je žao da se dogodila“, poručio je premijer Plenković.

O svim daljnjim odlukama, dodao je premijer, javnost će biti obaviještena na vrijeme. Pomoći će se obitelji smrtno stradalog g. Šarića.Na pitanje hoće li se pomoći obitelji g. Šarića, premijer Plenković je odgovorio da će se naći načina da se pomogne, a to je već danas prenio gradonačelnik Bosančić.

Na pitanje gdje je Banožić bio sinoć, premijer Plenković je odgovorio da ne zna. Napomenuo je da je Banožić jučer uime Vlade sudjelovao na Danu Vukovarsko-srijemske županije.
„To je bilo u Iloku tijekom jutarnjih sati, a gdje je bio sinoć - ja takvih informacija nemam“, kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

 

 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.