Održana završna konferencija EU projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“

Održana završna konferencija EU projekta „Potresni rizik Grada Zagreba“

U srijedu, 20. prosinca, održana je završna konferencija “Potresni rizik Grada Zagreba” u sklopu projekta EU “Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa – dio b) Potresni rizik Grada Zagreba”, kao dio aktivnosti koje se provode u sklopu projekta EU “Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa – Potresni rizik Grada Zagreba”.

“Ovo je jedan od najvažnijih projekata u Hrvatskoj kada govorimo o preciznom određivanju potresnog rizika. Iako smo projekt radili za Grad Zagreb, metodologija koju smo koristili primjenjiva je na sve velike gradove u Hrvatskoj. Projektom smo dobili vrlo kvalitetne i precizne rezultate – odredili smo gradske četvrti i mjesne odbore u kojima bi mogla nastati veća materijalna šteta nakon potresa te napravili procjenu rizika za mostove kako bismo znali koje od njih i kada treba koristiti nakon potresa. Samim time imamo niz vrijednih podataka koje ćemo s vremenom uvrstiti u planove civilne zaštite, a sve u cilju pravovremene zaštite građana nakon potresa”, poručila je Kristina Martinović, univ. spec. admin. chris., voditeljica projekta.

Na završnoj konferenciji predstavljeni su svi najvažniji rezultati projekta “Potresni rizik Grada Zagreba”, i to elaborati nužni za definiranje potresnog hazarda, načini prikupljanja podataka o zgradama, struktura baze podataka o građevinama te metodologija i izračun potresnog rizika po gradskim četvrtima. Procjena rizika od potresa za Zagreb prikazana je prema pokazateljima rizika: broju srušenih zgrada, broju žrtava, broju teško ozlijeđenih osoba, broju osoba koje će morati napustiti zgrade, kao i ukupnim izravnim novčanim gubicima zbog oštećenja zgrada. Svi podaci za Zagreb bit će prikazani na razini gradskih četvrti i mjesnih odbora.

“Istaknuo bih pozitivne stvari ovog projekta za građane, a to je prvenstveno sveobuhvatna i kvalitetna podloga za strateško donošenje odluka, koju dosad nismo imali u ovoj mjeri. Svi oni koji donose odluke, sada imaju konkretnu i realnu sliku zagrebačkog potresa, što će svakako pomoći u slučaju iste ili slične katastrofe. Građanima želim poručiti da, iako živimo u potresnom području, mogu biti mirni jer će u slučaju sljedeće katastrofe reakcije nadležnih institucija biti još kvalitetnije, a građani još sigurniji”, dodao je Josip Atalić, izv. prof. dr. sc. na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt “Potresni rizik Grada Zagreba” sufinanciran je sredstvima Europske unije, trajao je ukupno gotovo četiri godine, a brojni stručnjaci iz područja građevinarstva, seizmologije,  geologije, civilne zaštite  i drugih srodnih djelatnosti došli su do vrijednih zaključaka koji će služiti za bolju procjenu potresnih rizika na području Grada Zagreba, kao i za bolju reakciju i organizaciju nakon potresa. Središnji dio projekta, stvaranje baze podataka o zgradama u Zagrebu, omogućit će stručnjacima efikasnije upravljanje u kriznim situacijama, kao i potrebnu pripremu civilne zaštite i svih  hitnih službi.

“U Zagrebu imamo određene gradske četvrti s većom gustoćom naselja u kojima postoji veći rizik od ljudskih žrtava, no, s druge strane, postoje gradske četvrti koje nisu toliko naseljene, poput Donjeg grada, ali ovdje je rizik veći zbog starije gradnje. Rezultati projekta ‘Potresni rizik Grada Zagreba’ daju nam mogućnost preciznijeg korištenja resursa za rješavanje pojedinačnih problema u gradskim četvrtima, kao i za provođenje vježbi civilne zaštite. Također, elaborati projekta pokazali su da u Zagrebu, nakon velikog potresa, postoji velika vjerojatnost likvefakcije tla kakvu smo vidjeli nakon petrinjskog potresa, a zahvaljujući ovom projektu moći ćemo pravovremeno reagirati i na takve pojave”, zaključila je Kristina Martinović, univ. spec. admin. chris., voditeljica projekta.

Cilj projekta “Potresni rizik Grada Zagreba” jest znanstveno utvrditi i kvantificirati rizik od potresa u Zagrebu za ljude i zgrade, a njegov je središnji dio stvaranje baze podataka o zgradama u Zagrebu koja će omogućiti analize te, posljedično, donošenje odluka, strateška promišljanja i organizacijske procese. Isto tako, projekt će osigurati podatke za pripremu učinkovitog odgovora u hitnoj situaciji neposredno nakon potresa te omogućiti pripremu mjera za brz oporavak potresom pogođene zajednice i donošenje primjerenih gospodarskih, društvenih i političkih odluka.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.