PISMO ČITATELJA: Projekt Podvožnjak Wissertova-Supilova

PISMO ČITATELJA: Projekt Podvožnjak Wissertova-Supilova

Poštovani predstavnici medija, Poštovani Vijećnici Gradskog vijeća Grada Varaždina,

U trenutku kada po medijima čitamo „hvalospjeve“ na rješenje Državne komisije za nadzor javne nabave – žalba odbijena i počinje projektiranje rješenja za Kućansku rampu tzv. Projekt Podvožnjak Wissertova-Supilova“, i u trenu kada veliki dio građana „preko pruge“, u svom neznanju, oduševljeno plješće predloženom rješenju, smatramo da nam je dužnost obavijestiti vas da postoji i dio građana nezadovoljnih takvim rješenjem.
Naime, stanovnici spomenutih dviju ulica (Supilove i Wissertove), organizirali su se u svojevrsnu Građansku inicijativu „NE Podvožnjaku Wissertova-Supilova“ te u svojim i od bližih susjeda okolnih ulica prikupila 148 potpisa svojevrsne „peticije/dopisa“ i predala ga na sam dan Grada Varaždina 6.12.2023. Gradu Varaždinu, Gradonačelniku i Gradskom komunalnom odjelu.
Tada smo i zatražili sastanak s gradonačelnikom, ali i predstavljanje rješenja široj javnosti i Zbor građana sa stanovnicima „istočno od pruge“.
Pitate se zašto?
Iako nas „gradski oci“ uvjeravaju kako su svi prometni stručnjaci oduševljeni tim rješenjem, mi kao obični vozači odmah smo uočili da će se takvim rješenjem sagraditi daleko veći problem od „Kućanske rampe“.
Naime, 10 dvorišta i kuća na početku Wissertove ulice potpuno ostaje bez prilaza ulici (kako će se organizirati svakodnevni život, odvoz smeća, ne daj Bože dolazak žurnih službi, hitne pomoći ili vatrogasaca?). Potom, bit će nužno rušenje nekadašnje „ložione“ koja je zaštićeno kulturno dobro. Nadalje, komunalna infrastruktura u Wissertovoj ulici izuzetno je „plitko“, a nitko ne spominje rekonstrukciju i Wissertove ulice. Spominje se spoj Wissertove s „istočnom gradskom obilaznicom“ i rotorom koji bi se tamo trebao raditi, a prolaz pored Trafostanice HEP-a i nove POS zgrade u  Wissertovoj je sada preuzak za gradnju nogostupa. I najvažnije, kada prođete podvožnjakom iz smjera Wissertove, kao desni, morate se uključiti na ionako prenatrpanu Supilovu ulicu. 50 metara potom (ako se i uspijete uključiti) dočekat će vas „pješački prijelaz“ na kojem svi srednjoškolci u špici ili drugi putnici koji dolaze vlakom prelaze Supilovu cestu. Uspijete li „uhvatiti“ prolaz ulazite na rotor, a onda ako idete primjerice prema Hotelu Turist ili Varteksu, radite puni krug po rotoru i opet dođete na isti „pješački prijelaz“ i čekate sve one koji prolaze da biste mogli nastaviti put. Na sredini Supilove dočekat će vas „još jedan biser ovog projekta“, pješački prijelaz kojim će prolaziti svi učenici 2. OŠ istočno od pruge, prema Keršovanijevoj, na novi rotor (Keršovanijeva, Anina, Prešernova), prema školi, ali i svi ostali pješaci, biciklisti iz naselja istočno od pruge, zajedno sa stanovnicima Kućana, Zbelave i oni koji dolaze biciklom iz tog dijela i koji će baš tu prelaziti cestu. Ali, da bi došli do tog pješačkog prijelaza moraju prijeći 2 metara širok željezni most kojim će se prebroditi prometnica koja od drugog rotora (a koji će se graditi kod sadašnje „kućanske“ rampe, kretati prema Wissertovoj prilazom sa Supilove). I da, prostor sadašnje „kućanske rampe“ bit će u potpunosti zatvoren za sav promet (i pješački i biciklistički, i svi će ići na podvožnjak, pothodnik Wissertova-Supilova).
Složit ćete se da je doista riječ o "idealnom prometnom rješenju", koje su kao najbolje do sada ocijenili svi prometni stručnjaci. Pitamo se koji! Zašto? Zato jer nije napravljena Studija prometa i nitko ne zna koliki će doista promet biti Wissertovom i Supilovom. Nije napravljena ni Studija utjecaja na okoliš, ni Studija utjecaja buke (a postoji sudska odluka da je buka sa same željeznice, bez prometa, prevelika). Tog istog „Podvožnjaka Wissertova-Supilova“ nema ni u Generalnom urbanističkom planu(GUP-u), građani nisu upoznati s projektom, ali to je, po našim „Gradskim ocima“ idealno rješenje.
HŽ je navodno dao zeleno svjetlo (nama je to i razumljivo jer će se o trošku Grada Varaždina i poreznih obveznika HŽ-u napraviti najmodernija signalno sigurnosna oprema za ulazak u Željeznički kolodvor).
Zašto je „Podvožnjak Wissertova-Supilova idejnim rješenjem dubine 4,50 m (to su dubine za autobusni i kamionski prijevoz, dok je za kombi prijevoz ili gradske buseke dovoljna dubina od 3,5 do 4 metra), a gradonačelnik Bosilj uvjerava da će podvožnjak biti samo za „male automobile“.
Na posljednjoj sjednici GV Varaždina gradonačelnik Neven Bosilj je „imputirao“ građanima „Wissertove“ da ne mogu utjecati na daljnji razvoj grada i da će samo neki dio građana izgubiti svog komoditet, a da ne vidi razloga zašto se građani Supilove bune.
Pa, iz svega do sada napisanog građani Supilove se bune jer će im se promet poduplati, a građani Wissertove (osim onih 10 kuća koji neće moći iz svojih dvorišta) doista će izgubiti dio svog komoditeta. Ali to i nije bitno. Bitno je da nije rađena ni jedna studija koliki će promet doista biti, kakvo je stanje infrastrukture (svi stanovi POS-a i Marlexovih zgrada su pripojeni na kanalizaciju u Wissertovu građenu 1974. godine), kakva je statika kuća u Wissertovoj? (Sjećate se da je prilikom gradnje POS naselja kuća u Novakovoj 29.2.2012. doslovno „odletjela u zrak“ (zataškano je, ali vjerojatni razlog je i „plitka“ infrastruktura.)
Znate li da u proračunu HC-a za ovu ili sljedeću godinu nema „drugog kraja istočne obilaznice Grada Varaždina i rotora“, a to bi značilo da će sav promet i dalje ići Ulicom braće Krajanski, a potom (budući da neće biti „Kućanske rampe“, na onaj čošak od 280 stupnjeva pa Mikacovom ili Ulicom grada Koblenza do Wissertove.
I da, mediji možda i ne znaju, ali Gradski vijećnici znaju sigurno jer su oni donijeli takvu odluku. Grad se više nema gdje širiti osim istočno od pruge. Stoga je i prostor nekadašnje „Svilane“ („VIS-a“, T7 grupe) iz industrijske prenamijenjen u poslovno-stambenu zonu. Nagodbom s Gradom Varaždinom i sami znate tko je postao vlasnik tog prostora, a kuloarske kvartovske priče, već govore o 16 novih zgrada na tom prostoru.
Probajte zamisliti koliko je to još stanovnika u tom dijelu grada koji će se koristiti Podvožnjakom Wissertova-Supilova. A spominje se i gradnja Crkve sjeverno, odmah pokraj trafostanice te individualna stambena izgradnja na prostoru do obilaznice… O tom, po tom, rekli bi neki.

Prije no što smo vam pokušali objasniti zašto su se građani Wissertove i Supilove organizirali u „Građansku inicijativu „NE Podvožnjaku Wissertova-Supilova“, naveli smo da smo prikupili 148 potpisa i predali ih Gradu Varaždinu. Bili su popraćeni i dopisom u kojem smo tražili sastanak s gradonačelnikom, javnu prezentaciju i Zbor građana da nas se upozna s projektom, te  predložili „naš“ prijedlog i rješenje „Podvožnjak Svilarska-Merlićeva“ (za razliku od gradskog prijedloga koji siječe kolosijeke prema Ivancu, Zagrebu, Koprivnici i HŽ Magazinu, u našem prijedlogu se presijeca samo kolosijek prema Čakovcu), a koji je, po našem mišljenju, ne samo prihvatljiviji već i korisniji za stanovnike sjeverno od „Svilane“ i u konačnici financijski povoljniji.  Privatnom inicijativom održan je i sastanak s predstavnicima HŽ INFRASTRUKTURE, koji su se složili da je za HŽ i naše rješenje prihvatljivo, te da tim prijedlogom  "zatvaranja" sadašnje Kućanske rampe ne bi bila obveza.

Slijedom dopisa i tih 148 potpisa došlo je do sastanka predstavnika Građanske inicijative „Ne Podvožnjaku Wissertova-Supilova“ s gradonačelnikom Nevenom Bosiljem i njegovim suradnicima i to u petak 22.12.2023. godine. Na samom tom sastanku gradonačelnik, predlaže „prezentaciju projekta“ Wissertova-Supilova, i sam određuje da se ona održi u srijedu 10.1.2024. godine u 18 sati u dvorani na katu  Gradske knjižnice i čitaonice „Metela Ožegovića“ na Franjevačkom trgu 4.
Kada je Građanska inicijativa o svom trošku tiskala 1000 letaka s pozivom na prezentaciju i podijelila ih građanima „istočno od pruge“, ali i stanovnicima Supilove, Bogovićeve, dijela Kolodvorske i Keršovanijeve ulice, gradonačelnik 5.1.2024. dostavlja dopis „Inicijativi“ u kojem otkazuje Prezentaciju pravdajući to: „obzirom da je predmet nabave za izradu glavnog projekta u žalbenom postupku te se čeka rješenje DKOM-a, odgađamo prezentaciju predmetnog Projekta…“. Spomenuti žalbeni postupak već je bio u tijeku od 23.11.2023. godine, dakle mjesec dana ranije no što je sam gradonačelnik Neven Bosilj 22.12.2023. predložio termin „Prezentacije“, za 10.1.2024., a zbog „žalbenog postupka“ ga otkazao 5.1.2024.  
Gle čuda, 11.1.2024. Grad Varaždin „slavodobitno“ objavljuje da je DKOM donio rješenje – odbijena žalba i slijedi potpisivanje ugovora te izrada glavnog projekta koja bi mogla potrajati oko 9 mjeseci.

Građanska inicijativa „NE Podvožnjaku Wissertova-Supilova“ ne odustaje od svog zahtjeva da se prije potpisivanja „javne nabave“ održi najavljena Prezentacija, da nam se da mogućnost postavljanja pitanja i otklanjanja svih nedoumica, da dobijemo odgovor na pitanja zašto se odustalo od ranije napravljenih rješenja i što kod njih „nije valjalo“, te da zajedno „dođemo“ do dobrog, kvalitetnog i financijski prihvatljivog rješenja problema „Kućanska rampa“. Rješenja za koje, kada se jednom ostvari, nećemo sljedećih 30 godina biti primorani tražiti novo bolje rješenje.
Pri tome ćemo zamoliti i Vas novinare i redakcije da o tome svemu informirate svoje čitatelje, slušatelje, gledatelje, i Vas Vijećnike Grada Varaždina, da nazočite toj prezentaciji i da se kvalitetno informira javnost, te se doista iznađe najbolje i najkvalitetnije rješenje.

Ps. da se ne bi dogodilo kao kod „rotora“ kod Kauflanda u Zagrebačkoj, kojim smo, pogodujući jednom trgovačkom lancu, presjekli ne „žilu kucavicu“, nego  glavnu gradsku aortu i ulaz u Grad.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.