I u Zagrebu snijeg, stigla zima: DHMZ prognoza s upozorenjima za Hrvatsku, danas diljem Hrvatske snijeg, susnježica, na Jadranu bura...

I u Zagrebu snijeg, stigla zima: DHMZ prognoza s upozorenjima za Hrvatsku, danas diljem Hrvatske snijeg, susnježica, na Jadranu bura...

DHMZ danas u prognozi vremena za Hrvatsku najavljuje: Umjereno do pretežno oblačno s povremenom oborinom, ponegdje i grmljavinom. U unutrašnjosti će ujutro uz pad temperature zraka kiša prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, u gorju i debljeg. Snijeg se očekuje ponegdje i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, a nošen vjetrom i uz obalu, moguće i na nekim otocima. Vjetar umjeren i jak sjeveroistočni i sjeverozapadni, u Gorskoj Hrvatskoj s olujnim udarima, pa je mjestimice vrlo vjerojatna i mećava. Na Jadranu će umjeren do jak jugozapadnjak i jugo već ujutro na sjevernom dijelu okretati na olujnu buru, pod Velebitom i orkansku, a do kraja dana proširit će se duž cijele obale. Temperatura zraka u postupnom padu, popodne u unutrašnjosti od -4 do 2, na Jadranu od 3 na sjeveru do 12 °C na krajnjem jugu.
Državni hidrometeorološki zavod upozorava na opasne vremenske pojave koje se očekuju sutra i prekosutra, a zbog kojih je izdao crvena, narančasta i žuta upozorenja za velik dio zemlje.
Kolnici su mokri ili vlažni i skliski od kiše u većem dijelu zemlje, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj mjestimice pada snijeg. Zbog susnježice i snijega otežano se vozi na cestama kroz Gorski kotar i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Bijeli pokrivač vidljiv je na ulicama Varaždina, Marije Bistrice, Samobora, Zagreba, Čakovca...

 Narančasto upozorenje na vjetar za petak je na snazi u regiji Gospić, gdje će biti olujni udari jugozapadnjaka u okretanju na sjeveroistočnjak, te u Splitu i Kninu, gdje se očekuju olujni i orkanski udari bure. Crveno upozorenje na snijeg i poledicu na snazi je u regiji Gospić, gdje bi do kraja dana moglo biti između 15 i 50 centimetara snijega uz jak i olujan sjeveroistočni vjetar. Očekuju se mećava i zapusi snijega. Crveno upozorenje zbog jake olujne bure na snazi je i za Velebitski kanal, te za Kvarner i Kvarnerić.

Upozorenja DHMZ-a za petak, 19.1.2024. zbog opasnog vremena

Narančasto upozorenje na snijeg i poledicu na snazi je u regiji Karlovac, gdje se očekuje snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača i do 25, lokalno i 35 centimetara snijega u višim predjelima do kraja dana. Narančasto upozorenje na snijeg i poledicu izdano je u regiji Karlovac. Očekuje se poledica uz stvaranje debljeg snježnog pokrivača te moguću mećavu i snježne zapuhe.

Žuto upozorenje na vjetar izdano je u regijama Osijek, Zagreb, Karlovac, gdje se očekuju jaki i olujni udari sjeveroistočnog, ponegdje i sjeverozapadnog vjetra, a u regiji Dubrovnik navečer se očekuju olujni udari bure. Žuto upozorenje na snijeg i poledicu na snazi je za sutra u regijama Osijek, Zagreb, Knin i Rijeka (uglavnom unutrašnjost Istre). Ponegdje se očekuje poledica zbog padanja susnježice i snijega te stvaranje snježnog pokrivača.

Za subotu je izdano crveno upozorenje na vjetar za regiju Rijeka zbog olujne i orkanske bure, a narančasto upozorenje na vjetar u regijama Knin i Split zbog olujne bure, dodaje se u priopćenju. Iz DHMZ-a upozoravaju kako se zbog prirode i složenosti meteoroloških procesa ne mogu predvidjeti i pravodobno izdati upozorenja na sve opasne pojave, a mogu se pojaviti i odstupanja prognoza i upozorenja od stvarnih događaja. Žuto upozorenje zbog vjetra je za subotu izdano u regiji Dubrovnik, gdje se očekuje olujna bura. Zbog hladnoće je izdano žuto upozorenje u regijama Zagreb i Karlovac, gdje se očekuje hladna noć i jutro s temperaturom nižom od minus 5 stupnjeva Celzijevih.

Zimski uvjeti na cestama

 

Zbog snijega zimski su uvjeti na cestama te je promet zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na cestama u Gorskom kotaru: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica; DC3 Zdihovo-Delnice-Kikovica; DC32 Prezid-Delnice; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja; DC549 Vrata (A6) - Fužine (ŽC5062); ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5062 Kraljev Jarak- Fužine-Lukovo; ŽC5068 Bukovac-Vrata-Fužine; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ostale županijske i lokalne ceste na području Vrbovskog, Delnica i Čabra.

 
 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.