Svečanom proslavom obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

Svečanom proslavom obilježen Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu

O značenju Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu najbolje govori podatak kako ona upravo bilježi 417. obljetnicu postojanja. Obilježeno je to svečanom proslavom održanom 22. veljače 2024. godine kojom je obilježen Dan NSK. Na proslavi se prisutnima prigodno obratio izaslanik ministrice kulture i medija Republike Hrvatske i državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak, kao i izaslanik ministra znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i državni tajnik Ivica Šušak. Naravno, održano je izlaganje glavne ravnateljice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanke Stričević.

Valja istaknuti da je na početku izlaganja glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević djelatnicima i svima okupljenima čestitala Dan Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te zahvalila na potpori Upravnomu vijeću Knjižnice, Ministarstvu znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske kao i brojnim suradnicima i ustanovama koji pridonose razvoju NSK.

Glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu prof. dr. sc. Ivanka Stričević uz ostalo je naglasila i ovo: - Danas obilježavamo dan kada je 1483. godine otisnut hrvatski glagoljski prvotisak – Misal po zakonu rimskoga dvora. Nekad dostupan samo u Zbirci rukopisa i starih knjiga NSK, danas je Misal dostupan svima u Digitalnim zbirkama NSK, na portalu Glagoljica.hr i u pretisku koji smo objavili s našim suradnicima. Fond Knjižnice u prethodnoj je godini rastao u skladu s nakladničkom produkcijom, programom pohrane mrežne građe i rezultatima programa digitalizacije građe u NSK. Prvi je put prevladao priljev digitalne građe koji je u 2023. godini iznosio 57 posto od novonabavljene građe u odnosu na analognu. Sveukupno je prinovljeno gotovo 113 000 jedinica građe. Poslovanje NSK u prethodnoj je godini bilo usmjereno provedbi strateških ciljeva održivosti, inovativnosti te društvenoj odgovornosti koji se ostvaruju programima zelene tranzicije i digitalne transformacije, poticanjem čitanja i uključivošću. Svakako treba istaknuti da je NSK prethodne godine ostvarila tri projekta usmjerena održivomu razvoju, a za sveukupne dosadašnje rezultate u programu Zelena knjižnica za zelenu Hrvatsku nagrađeni smo u 2023. međunarodnom nagradom Energy Globe Award -, istaknula je glavna ravnateljica NSK prof. dr. sc. Ivanka Stričević. Također se ravnateljica

osvrnula na rad i postignuća Knjižnice u 2023. godini, predstavivši brojne programe ostvarene u prethodnoj godini kojima je Knjižnica potvrdila svoju ulogu čuvarice i promicateljice vrijednosti hrvatske znanstvene i kulturne baštine.

Proglašeni dobitnici Nagrade i priznanja NSK te Nagrade i priznanja glavnoga ravnatelja NSK za proteklu godinu

U posebnom dijelu programa svečane proslave Dana Knjižnice proglašeni su i dobitnici Nagrade i priznanja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te Nagrade i priznanja glavnoga ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2023. godinu.

Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2023. godinu dodijeljena je djelatniku NSK Đuri Singeru za ukupan i izniman stručni doprinos radu te promicanju Knjižnice i knjižnične djelatnosti. Nagrada Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2023. godinu dodijeljena je ravnateljici Sveučilišne knjižnice Rijeka Lei Lazzarich za ukupan i izniman doprinos razvoju knjižničarstva i poticanje inovacija u knjižničnoj djelatnosti.

Nagrada glavnoga ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2023. godinu dodijeljena je djelatnici NSK Mirjani Tišljar za izvrsnost, proaktivnost i njegovanje kulture rada. Priznanje glavnoga ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2023. godinu dodijeljeno je Odsjeku Financijski i računovodstveni poslovi NSK za izvrsnost i proaktivnost u timskome radu. Priznanje glavnoga ravnatelja Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu za 2023. godinu dodijeljeno je Staroslavenskomu institutu za uspješnu suradnju s NSK, a uručeno je ravnateljici Staroslavenskoga instituta dr. sc. Vidi Vukoji.

Mnogi uzvanici i djelatnici su svojim dolaskom i lijepim željama uveličali Dan NSK, jer samo zajedničkim radom i njegovim prepoznavanjem postižu se uspjesi. Valja još naglasiti kako je vezano uz svečanost u NSK svirao udaraljkaški sastav Flam-a Duo, a dva dana prije organizirani su i su Dani otvorenih vrata NSK koji su dijelom bili posvećeni i Godini Marka Marulića.

Foto: NSK

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.