Potrošači moraju znati kako AI funkcionira i koje su posljedice povjeravanja osobnih podataka

Potrošači moraju znati kako AI funkcionira i koje su posljedice povjeravanja osobnih podataka

Kako umjetna inteligencija može poboljšati brigu o potrošačima, povećati njihovo zadovoljstvo te koje su implikacije primjene AI-ja na njihovu sigurnost govorilo se na konferenciji Potrošači u doba umjetne inteligencije održanoj u HGK povodom Svjetske zaštite potrošača Dan, u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i HGK.

Svjetski dan prava potrošača obilježava se u svijetu 15. ožujka s ciljem jačanja svijesti o pravima i potrebama potrošača, naglašavanja važnosti zaštite tih prava i upozoravanja na zlouporabe tržišta. Svake godine ovaj se dan obilježava istaknutom temom, a za 2024. to je Poštena i odgovorna umjetna inteligencija za potrošače.

Brzi razvoj digitalne tehnologije mijenja tradicionalne poslovne modele u gotovo svim područjima poslovanja, pa tako i u trgovini. Potrošači sve više cijene brzinu, točnost i praktičnost koju pruža umjetna inteligencija. S druge strane, postoji zabrinutost zbog zlouporabe i zato je iznimno važno da razvoj AI rješenja bude siguran i transparentan.

"U eri digitalizacije, napredak u umjetnoj inteligenciji stvorio je oluju u digitalnom svijetu. Potrošači moraju imati znanje i svijest o postojanju umjetne inteligencije. Mi, kao potrošači, moramo razumjeti kako funkcioniraju sustavi umjetne inteligencije, podatke koje prikupljaju i koje su posljedice. povjeravanje naših osobnih podataka. Transparentnost i odgovornost gospodarstvenika koji razvijaju tehnologije umjetne inteligencije bitni su za izgradnju povjerenja potrošača s ciljem informiranosti i kontrole njihovog digitalnog otiska", rekla je Branka Augustinović, v.d. Uprava za trgovinu i politiku javne nabave, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Ivona Bačelić Grgić , voditeljica Odjela za distributivnu trgovinu i zaštitu potrošača u Sektoru trgovine HGK , istaknula je kako je u vremenu kada digitalna transformacija više nije stvar izbora većine poduzeća, već imperativ, umjetna inteligencija ključni pokretač inovativnosti i konkurentnosti, što prepoznaje većina gospodarstvenika.

"Među najčešćim područjima primjene umjetne inteligencije su analitika podataka, chatbotovi ili virtualni asistenti, automatizacija procesa koji se ponavljaju i stvaranje personaliziranih iskustava za potrošače. Trendovi i razvojni planovi u raznim industrijama u fokusu imaju potrošače, a korištenje umjetne inteligencije doprinosi na njihovo zadovoljstvo u cijelom nizu aktivnosti poštujući pravne, etičke i sigurnosne aspekte primjene umjetne inteligencije“, rekla je Bačelić Grgić.

Digitalno doba i rast online kupovine donosi i brojne izazove u pogledu sigurnosti kupnje te sve češću pojavu lažnih web trgovina, rečeno je na panelu Izazovi za potrošače u doba umjetne inteligencije održanom u sklopu konferencije. Prijevara je sve više, kupnjom putem interneta potrošači ostaju bez novca, a kradu im se i osobni podaci. U Nacionalnom CERT-u otkrili su oko 600 lažnih trgovina usmjerenih na potrošače u Hrvatskoj. Zato je važna edukacija i odgovornost potrošača – prije odluke o kupnji uvijek treba provjeriti radi li se o pouzdanoj usluzi ili legalnoj web stranici. Važno je pročitati "opće uvjete poslovanja" koji sadrže ključne podatke, između ostalog treba navesti i sjedište trgovca.

Potrošačima u Hrvatskoj uskoro će biti dostupan CERT iffy - domaći servis koji će moći provjeriti legitimnost internetske stranice, odnosno prepoznati lažni web shop od legalnog. Po uzoru na već postojeće međunarodne usluge, CERT iffy razvili su stručnjaci Nacionalnog CERT-a koji djeluje u sklopu CARNET-a.

Hrvatska gospodarska komora pokrenula je niz edukacija za podršku digitalnoj transformaciji hrvatskog gospodarstva – AI Academy HGK, koji će započeti krajem ožujka. Komora će svojim članovima ponuditi potrebne resurse za razumijevanje i primjenu AI rješenja. Koliko je to važno potvrđuje i istraživanje koje su nedavno proveli HGK i Best Advisory prema kojem bi AI do 2030. mogao povećati vrijednost svjetske ekonomije za gotovo 16 trilijuna dolara.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.