Veliki odaziv hrvatskih izdavača na najveći sajam dječje knjige na svijetu

Veliki odaziv hrvatskih izdavača na najveći sajam dječje knjige na svijetu

Čelnici Zajednice nakladnika i knjižara HGK na konferenciji za novinare predstavili su događanja koja su planirana za idućih nekoliko mjeseci - Sajam dječje knjige u Bologni, Sarajevski sajam, Noć knjige i Akcijska knjiga za svakoga i svugdje (KSS) te Panonska knjiga Festival (PFK) - Osijek.

"Nakladništvo i knjižarstvo posluje stabilno s rastom prihoda od 19 posto u odnosu na prošlu godinu, a tome rastu pridonose sajmovi i festivali koje organizira s nizom partnera i ZNK HGK. Za sve imamo krovnu podršku Ministarstva kulture i medija, kao i gradova Osijeka, Splita i niza drugih institucija u kulturi s ciljem inkluzivnog povezivanja autora s čitateljima Ovogodišnje aktivnosti obuhvaćaju osam projekata od kojih vam sada predstavljamo Vama aktivnosti koje će se odvijati do ljeta", uvodno je o stanju u izdavaštvu rekao Slavko Kozina , predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK.

Od proljetnih događanja u organizaciji Zajednice na prvom mjestu je Sajam dječje knjige u Bologni, najveći svjetski sajam dječjih knjiga, slikovnica i ilustracija te multimedijskih sadržaja i novih trendova u izdavaštvu za djecu i mlade. Velik odaziv nakladnika za Bolognu nagrada je organizatorima, Hrvatskoj gospodarskoj komori i ZNK HGK, koji se nakon 18 godina vraćaju na ovaj značajan sajam. Na nacionalnom štandu Hrvatske, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija, od 8. do 11. travnja na 32 m2 izložit će se 27 izdavača, od stripa, slikovnica do romana za djecu, te 20 ilustratora. Hrvatski ilustratori u Bologni predstavit će se kroz glavni vizual Wendy Vernić, dobitnice nagrade za mlade ilustratore na sajmu u Bologni 2018.

"Motiv cijele predstave je hrast, stablo koje je simbol kontinentalne Hrvatske, ali i hrvatske i slavenske mitologije. Ovaj sajam je poslovnog karaktera, gdje se prodaju prava u druge zemlje, čime se širi naša kultura i identitet diljem svijeta", kaže Saša Krnic iz Ibis-graphicsa, član ZNK HGK i voditelj nacionalnog štanda HGK na sajmu u Bologni.

Na Sajmu knjige – Sarajevo 2024, najvećem sajmu knjiga u Bosni i Hercegovini, od 17. do 22. travnja, na nacionalnom štandu veličine 80 m2 u dvorani Skenderija, nastupit će 15 izdavača iz Hrvatske.

“Uz Beogradski sajam knjiga, Sarajevski sajam knjiga iznimno je značajan za gospodarsku i kulturnu distribuciju te ima veleprodajni i maloprodajni karakter”, rekao je Nikica Micevski iz Focus komunikacija, član Vijeća ŽNK i voditelj nacionalnog štanda HGK na sarajevskom sajmu.

Nacionalna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja po trinaesti put pod sloganom "Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena".

„Nekada su se povezivali s neobjašnjivim pojavama na nebu, kalendarima i tumačenjima svetih knjiga, dok se danas kataklizmički scenariji uglavnom odnose na sukobe koji prijete globalnim ratom, društvene i financijske krize te pretjerano i neodgovorno iskorištavanje prirodnih resursa koje nepovoljno utječe na klimu. promjene i njihov ubrzani destruktivni utjecaj na ljudsko društvo i ostatak živog svijeta, bez obzira na to što iza njih stoji, te su vizije uvijek stavljale čovjeka pred izbor – hoće li svom postojanju i djelovanju dati smisao, pa čak i pokušati utjecati. svijeta u kojem živi ili će se bez otpora i odgovornosti prepustiti dekadenciji i(li) fatalizmu“, komentirao je ovogodišnju temu događanja Mišo Nejašmić iz Superknjižare, član Vijeća ZNK i voditelj manifestacije Noć knjige. .

U sklopu najdraže manifestacije ljubiteljima knjige održat će se više od 1200 programa diljem Hrvatske, među kojima je i akcijska akcija "Knjige za svakoga i svugdje" tijekom koje će od 23. do 30. travnja knjige biti na visokom sniženju u fizičkim knjižarama i online.

Jedan od kulturnih događaja ovog proljeća je i drugi Panonski festival knjige. Osječani, ali i ljubitelji knjige iz cijele Slavonije, od 22. do 26. svibnja u dvorani Gradski vrt moći će uživati ​​u brojnim programima i radionicama posvećenim književnosti, kulturi i povijesti panonskog podneblja.


Zanimljivo je da je nakon prvog izdanja PFK po posjećenosti postao treći najveći festival knjige u Republici Hrvatskoj, iza Interlibera i Mediteranskog festivala knjige u Splitu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.