Započela isplata uvećanih plaća za 244 tisuće zaposlenih u javnoj upravi – plaće veće 32 posto nego u travnju 2023.

Započela isplata uvećanih plaća za 244 tisuće zaposlenih u javnoj upravi – plaće veće 32 posto nego u travnju 2023.

Službenicima i namještenicama u državnoj službi i javnim službama započela je isplata plaća prema novim, uvećanim koeficijentima. Plaće zaposlenih u državnoj službi i javnim službama u travnju povećane su u prosjeku za 32 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Uvećanje plaća u državnoj i javnim službama rezultat je reforme sustava plaća kojom je Vlada Republike Hrvatske, nakon gotovo tri desetljeća, uvela novi sustav plaća, pravedniju i jednostavniju kategorizaciju i konsolidaciju radnih mjesta u državnoj i javnim službama.

Izdvojeno 1,63 milijardi eura

Za najveće povećanja plaća službenika i namještenika izdvojeno je 1.63 milijardi eura.

Donošenje jedinstvenog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama rezultat je socijalnog dijaloga Vlade i sindikata i nastavak politike rasta plaća. 

Podsjećamo, osnovica za obračun plaća za državne službenike i namještenike od 2016. godine porasla je za više od 40 posto, povećani su iznosi za božićnice, regres i dar za djecu te je uvedeno novo pravo na uskrsnicu u iznosu od 100 eura. 

Reformom sustava plaća doneseni su i novi koeficijenti u Hrvatskoj vojsci čime su plaće hrvatskim vojnicima uvećane za oko 38 posto. 

Uz to, 1. travnja stupile su na snagu izmjene zahvaljujući kojima će suci i državni odvjetnici dobiti uvećane plaće i materijalna prava. 

Izvor: Vlada / Min. pravosuđa i uprave

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.