Predsjednik Milanović usponom na Klek sudjelovao u obilježavanju 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Predsjednik Milanović usponom na Klek sudjelovao u obilježavanju 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je danas na obilježavanju 150. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj koju organizira Hrvatski planinarski savez pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske.

„U 150 godina protegnutih kroz tri stoljeća, kroz šest država i tri društveno-politička uređenja ne samo da smo opstali nego već smo i veliki nacionalni savez s preko 340 planinarskih udruga i preko 40 tisuća članova. Postigli smo vrijedne rezultate, a posebno smo ponosni što smo kao volonteri korisni i široj društvenoj zajednici. Kod obilježavanja svih okruglih obljetnica u našoj državi pokrovitelji su uvijek bili naši predsjednici; '94 Tuđman, 2024. Stjepan Mesić, 2014. Ivo Josipović i ove godine to je Zoran Milanović, te vam se na tome zahvaljujemo, a posebno što je došao tu kod nas na Klek“, rekao je predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza Darko Berljak pozdravivši okupljene kod planinarskog doma na Kleku.

Obljetnicu planinarstva u Hrvatskoj Hrvatski planinarski savez obilježava brojnim planinarskim akcijama tijekom 2024. godine. Obilježavanje je započelo usponom na Klek kod Ogulina u spomen na susret prije 150 godina, kada je 1874. profesor Johannes Frischauf iz Graza Vladimiru Mažuraniću i Budi Budisavljeviću predložio da se u Hrvatskoj osnuje planinarska organizacija na tom mjestu.

Kako je 1950. upravo u Hrvatskom planinarskom savezu osnovana Hrvatska gorska služba spašavanja, koja se snažno razvila i postala prepoznatljiva javna služba za spašavanje ne samo u planinama, nego i na svim neurbanim terenima, nakon svečanosti kod planinarskog doma na Kleku predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanje izveli su pokaznu vježbu.

U pratnji predsjednika Milanovića na usponu do Planinarskog doma na Kleku bili su predsjednik Hrvatskog planinarskog društva „Klek“ Zdenko Trninić i gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović te predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.