Polemike oko datuma proslave Dana državnosti - reakcije na Predsjednikovo drugačije mišljenje / video

Predsjednik RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je danas novinarima, odgovarajući na pitanja, da ne bojkotira obilježavanje Dana državnosti, no da je riječ o predizbornom skupu.

- Ovo je obećanje jedne političke garniture koju oni sada ispunjavaju, imali su za to većinu. To nije bojkot, po meni je takva zakonska odluka bojkot zdravog razuma i volje većine u ovoj zemlji. Dakle, na današnji dan prije 30 godina demokratskim načinom, konstituiran je jedan višestranački sabor u kojem je apsolutnu većinu imala jedna politička opcija, za koju je glasovala relativna manjina hrvatskih građana. To ne može biti praznik svih. Tu je bilo i drugih opcija, barem dvije- tri još velike. I to isticati kao blagdan hrvatske državnosti to je jako pretenciozno, rekao je.

- Mislim da je loše ako Predsjednik RH tako govori o pozitivnim zakonskim propisima koje je donio Hrvatski sabor. Mi jako dobro znamo da je Račanova vlada 2001. g. promijenila Dan državnosti na 25. lipnja, koji je isto tako važan datum. Dapače, važan je i 8. listopada, i 15. siječnja 1992. primjerice, važni su i datumi referenduma i usvajanja prvoga Ustava, ali ovo je bio početak.
Zato mi je žao da na taj način govori o ključnom datumu za suvremenu hrvatsku povijest. Vjerujem da će kroz svoj mandat promijeniti stajalište, poručio je premijer Andrej Plenković.

Vladimir Šeks u razgovoru za Hrvatski radio pozvao je na opoziv Milanovića jer ne poštuje Ustav.

- Izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića kojom on ignorira, urbi et orbi poručuje svim građanima Hrvatske i svijetu, da ne priznaje 30. svibnja kao Dan državnosti, dan koji je Hrvatski sabor donio zakonom kao Dan državnosti, je presedan u cjelokupnoj povijesti Hrvatske. To je presedan da predsjednik države poziva građane da ignoriraju zakon koji je donio Hrvatski sabor. Po članku 94. Ustava predsjednik RH se brine za redovito i usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti, jedan je od čuvara ustavnosti i zakonitosti. Po članku 5. Ustava, svatko je dužan držati se Ustava i prava, i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske, a po članku 3. najveće vrednote Ustava su vladavina prava i višestranački sustav. A što je učinio Zoran Milanović? Pozvati građane RH da ignoriraju Hrvatski sabor, političku volju izraženu na zakonu, kojom se vraća ponovno 30. svibnja kao Dan državnosti, predstavlja po meni povredu Ustava, rekao je Šeks, dodavši da treba ozbiljno razmotriti i propitati primjenu odredbe članka 105. Ustava RH.

- Prema kojoj je Predsjednik odgovoran za povredu Ustava. A ja mislim da se ovdje radi o povredi Ustava i da su se stekle pretpostavke za impeachment ili opoziv predsjednika RH Zorana Milanovića, dodao je.  

Milanović odgovara: Neka pokrene.

- Za gospodina Šeksa, kodno ime Sova, nikada nitko nije glasao. On je jedan od vrlo negativnih likova hrvatske države zadnjih 30 godina, i to moram reći. Iza njega je ostao jedan teško izbrisivi trag, institucionalni netrag ustvari, i bestrag. Neka pokrene. Tko zna, možda netko pokrene i istragu o odgovornostima za zločine u Osijeku za vrijeme rata, kazao je Milanović.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković opetovao je u subotu, na Dan državnosti, kako je opravdano taj dan slaviti 30. svibnja, jer je to bio korak Hrvatske ka neovisnosti i demokraciji, a izjave predsjednika države Milanovićao o tom datumu, nije želio komentirati.

- To su njegove odluke, ne želim svaku komemoraciju, svaki dan kada nešto obilježavamo ili slavimo pretvarati u polemiku sa predsjednikom Republike, rekao je predsjednik Sabora ustrajavajući da 30. svibnja zaslužuje biti Dan hrvatske državnosti. Opširnije

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.