Rekordan broj zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Rekordan broj zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita

Posljednji je dan za predaju zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita. Do sada ih je u APN pristiglo više od 3700. Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar do kraja dana očekuje još 400 zahtjeva te ističe kako je interes veći nego prethodnih godina. Kao jedan od razloga navode se niske kamatne stope.

Među brojnim zahtjevima za subvencioniranje stmbrnih kredita je i onaj Željke Bandalo. Uz prinovu na putu, Željka i njezina obitelj svoj novi stan pronašli su u zagrebačkom naselju Špansko. Cijena je 1650 eura po četvornom metru.

- Mi smo ovom mjerom dobili duplo veću kvadraturu stana, a rata će nam biti za 900 kuna manja čak sljedećih 8 godina jer već imamo jedno dijete, a onda kad drugo dođe mjera se produžuje, objasnila je Željka Bandalo.

U Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja očekuju rekordan broj prijava - više od 4000. U tijeku je obrada pristiglih zahtjeva.

- Država je platila svoj dio prema bankama umjesto mladih obitelji, a nemamo još niti jedan slučaj da bi bio problem sa otplatom kredita. Kamate su u ovoj godini opet izuzetno niske, najniže u povijesti Hrvatske - 2,19% efektivna kamatna stopa i to mladi ljudi koriste, rekao je ministar Štromar.

Ipak, politička platforma "Možemo!", ovu mjeru, kao i cijelu Vladinu stambenu politiku, naziva promašajem.

- Sav taj novac zapravo završava kao profit banaka i kao profit prodavatelja nekretnina koji koriste mjesece, zapravo rujan kada se prijavljuju subvencije i tada prodaju nekretnine po puno većim cijenama, tvrdi Tomislav Tomašević iz političke platforme "Možemo!".

Ministar Štromar pak ističe da cijene ne rastu svugdje.

- Utvrdilo se da samo u mjestima gdje rastu noćenja u turizmu rastu i cijene nekretnina. Tamo gdje nema turizma, a koriste se subvencionirani krediti, nema rasta cijena nekretnina, tvrdi Štromar.

Mlade obitelji koje još nisu riješile stambeno pitanje imat će za to priliku iduće godine. Sljedeći natječaj za subvencionirane kredite najavljen je za ožujak, a zatim opet za rujan.

Izvor: HRT

Poveznica: https://vijesti.hrt.hr/547591/rekordan-broj-zahtjeva-za-subvencioniranje-stambenih-kredita

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.