Studenti FER-a informirali se o pravima i mogućnostima koje im nudi unutarnje tržište EU

Studenti FER-a informirali se o pravima i mogućnostima koje im nudi unutarnje tržište EU

U sklopu akcije Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta „Sve na jednom mjestu“, danas je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održana edukacija studenata o mogućnostima koje pruža unutarnje tržište EU-a.

Ovu tradicionalnu manifestaciju Ministarstvo je pokrenulo prije dvije godine s ciljem educiranja i informiranja građana, poduzetnika i tijela javne uprave diljem Republike Hrvatske. Unutar same akcije sada su uvedene i dvije nove aktivnosti – informiranje mladih i Dani otvorenih vrata unutarnjeg tržišta EU za poduzetnike.

Studenti FER-a tako su danas od stručnjaka Ministarstva imali prilike čuti nešto više o tome kako pokrenuti vlastito poslovanje odmah nakon fakulteta i pružati usluge na unutarnjem tržištu EU-a, kako zaštititi svoja potrošačka prava prilikom on-line kupovine, kako doći do informacija o mogućnostima koje EU nudi u području doškolovanja, istraživanja, rada i volontiranja, kao i brojne druge informacije.

Ministar Darko Horvat tom je prilikom istaknuo kako je posebna pozornost usmjerena prema mladima i njihovoj informiranosti. „Studentima danas predstavljamo alate koji su im dostupni za ostvarivanje njihovih prava ali i za dobivanje svih potrebnih informacija kako plasirati svoje proizvode i usluge na tržište druge države članice, kako riješiti probleme u prekograničnom poslovanju, koji su uvjeti za pružanje usluga na unutarnjem tržištu EU, koja su njihova potrošačka prava u on-line trgovini i niz drugih korisnih informacija“, rekao je ministar.

Pomoćnica ministra Ivana Soić pojasnila je kako u Ministarstvu postoje alati kao što su SOLVIT, TRIS, CUT.HR i brojni drugi, a koji su namijenjeni za pomoć građanima i gospodarstvenicima. „Cilj nam je o tome ih informirati i potaknuti na što učestalije korištenje u cilju ostvarivanja svojih prava i planiranja svojih poslovnih odluka“, naglasila je pomoćnica Soić te već najavila iduću edukaciju koja će se 29. listopada održati na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

Ministar Horvat obišao novoosnovani Centar za umjetnu inteligenciju

Uz održavanje ove informativne i edukativne manifestacije, ministar Horvat je iskoristio tu priliku kako bi obišao i nedavno otvoren Centar umjetne inteligencije na FER-u.

Tom prigodom, dekan fakulteta Gordan Gledec istaknuo je kako „osnivanje Centra  objedinjuje sve ono što se posljednjih 40-tak godina radi na ovom fakultetu, kroz 17 laboratorija koji su svaki na svoj način uključeni u području umjetne inteligencije”.

Kao budući voditelj Centra, prof. Lončarić pojasnio je kako će Centar biti usredotočen na istraživačko-znanstvene aktivnosti koje već postoje, te na suradnju s gospodarstvom i edukaciju o umjetnoj inteligenciji. „Već sada surađujemo s mnogim hrvatskim tvrtkama jer upravo je uloga fakulteta da gospodarstvu ponudi usluge istraživanje i razvoja”, naglasio je prof. Lončarić. 

O značaju umjetne inteligencije u postizanju veće konkurentnosti naših tvrtki govorio je i ministar Horvat. „Svjesni smo činjenice da Hrvatska trenutno u istraživanje i razvoj ulaže premalo, svega 0,86 posto BDP-a. No, u suradnji s akademskom zajednicom na tragu smo rješenja i za nove natječaje koji će hrvatskom gospodarstvu omogućiti dodatnih gotovo milijardu kuna. Trenutno je raspisan natječaj u vrijednosti 634 milijuna kuna te vjerujemo da će to značajno podići razinu ulaganja u istraživanje i razvoj te da će Hrvatska u narednom periodu stati uz bok razvijenim europskim zemljama“, zaključio je ministar.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.