Otkriven spomenik Vlahu Bukovcu u Cavtatu

Otkriven spomenik Vlahu Bukovcu u Cavtatu

Spomenik velikanu hrvatskog slikarstva Vlahu Bukovcu, djelo akademskog kipara Petra Dolića, otkriven je u nedjelju, 20. listopada 2019. godine na rivi pred crkvom Gospe od Snijega u Bukovčevom rodnom Cavtatu na svečanosti u okviru proslave Dana Općine Konavle.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je spomenik kao izaslanica predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te istaknula važnost postavljanja spomenika koji je Cavtat dugo čekao.

„Ovim činom Cavtaćani Bukovcu vraćaju dug, a postavljanje spomenika i valorizacija bogate materijalne i nematerijalne baštine konavoskog kraja iznimno je važna upravo zbog strašnih stradanja koja su Konavle doživjele tijekom Domovinskog rata. Iako je od Bukovčeve smrti prošlo gotovo stotinu godina i danas u hrvatskoj kulturi nastavljamo otkrivati veličinu njegovog djela te istraživati njegov utjecaj i doprinos kao i vrijedne veze koje je ostvario s najrelevantnijim europskim umjetnicima iz razdoblja moderne ", rekla je Obuljen Koržinek.


Foto: Hina

Načelnik općine Konavle Božo Lasić istaknuo je kako je „Bukovac volio Cavtat, a Cavtat Bukovca“, napomenuvši kako se i po Bukovcu Cavtat već generacijama prepoznaje u svijetu.
„Ovo je velik dan za Cavtat, kojem je Bukovac poklonio niz predivnih slika. Njegova je ljubav prema Cavtatu bila neizmjerna i nije doživio vratiti se u mjesto. Ipak, mi smo ga ovim vratili i mislim da smo dobro učinili", izjavio je Lasić.

Svečanosti su nazočili i zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije Žaklina Marević, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, načelnik Općine Konavle Božo Lasić te zamjenik načelnika Općine Konavle Ivo Radonić.

Program proslave Dana Općine nastavljen je u Kući Bukovac, gdje je potpisan Sporazum Umjetničke galerije Dubrovnik i Muzeja i galerija Konavala o smještaju 225 djela muzejske građe i umjetnina Vlaha Bukovca u Cavtatu. (MK/Hina)


Foto: Hina


Foto: Hina

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.