Trgovci se sve češće susreću s krađama

Trgovci se sve češće susreću s krađama

Predsjedništvo Vijeća Udruženja trgovine  sastalo se kako bi raspravilo o zaključcima artikuliranim na nedavno održanoj konferenciji o trgovini u organizaciji HGK, a vezanim za aktualnu problematiku u djelatnosti trgovini poput manjka zaposlenih u trgovini,  rada trgovina nedjeljom, Zakona o zabrani nepoštene trgovačke prakse i pitanja problematike sve učestalije organizirane krađe u trgovinama.

Premda je trgovina jedan od najvećih poslodavaca u Republici Hrvatskoj, 15,4% svih zaposlenih radi u djelatnosti trgovini, posljednjih godina, veliki broj trgovaca u suočava se s manjkom radne snage, posebno određenih vrsta zanimanja, među kojima između ostalih izdvajamo, zanimanje prodavača,  mesara, skladištara, vozača, blagajnika, pekara'' rekla je direktorica sektora za trgovinu HGK Tomislava Ravlić. Dodala je i kako je problem manjka zaposlenih u trgovini sada prisutan tijekom cijele godine, zbog čega su trgovci pozdravili liberalizaciju zapošljavanja stranaca kojeg je donio novi zakonodavni okvir, ali i zapošljavanje studenata i umirovljenika.

Trgovci se između ostalog sve češće susreću i sa problematikom krađa u trgovini, naglasio je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja trgovine HGK,  dodavši kako je sve više onih organiziranih kradljivaca koji kradu visoko vrijednih proizvoda i dalje ih preprodaju na sivom tržištu. Na Vijeću je zaključeno da će se ispred Hrvatske gospodarske komore poduzeti potrebne aktivnosti prema nadležnim tijelima, a sve u cilju konkretnih prijedloga struke za rješavanje navedene problematike.

Budući da struka nema jedinstveni stav oko rada nedjeljom u trgovini, zaključeno je da je potrebno razraditi modele koji bi iznjedrili zadovoljavajuća rješenja i za poslodavce i za zaposlene po pitanju ograničavanja rada nedjeljom poput primjerice povećavanja cijene rada nedjeljom, ograničavanja broja radnih nedjelja tijekom godine i sl.

 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.