U rijeckoj luci novi pontoni za prihvat kruzera

U rijeckoj luci novi pontoni za prihvat kruzera

Uz riječki lukobran postavljena su dva nova pontona vrijedna 1,9 milijuna kuna, koji omogućuju prihvat kruzera i trgovačkih brodova te je na tom dijelu riječke luke prvi puta pristao jedan brod za kružna putovanja, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare u riječkoj luci.

Kako je kazao ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa, dva plutajuća pontona dimenzija 9 puta 6,5 metara omogućuju prihvat brodova za kružna putovanja i trgovačkih brodova dužine do 295 metara i gaza do devet metara. Nova oprema financirana je sredstvima Lučke uprave Rijeka, a pontone je nakon javnog natječaja, isporučio kraljevički Dalmont.

Brodovi za kružna putovanja s gazom većim od sedam metara do sada su se privezivali na kontejnerskom terminalu Brajdica, pa su ovom investicijom povećani kapaciteti riječke luke.

Novi pontoni dio su priprema za sezonu 2020., u kojoj se, prema najavama, očekuje dvostruko veći broj brodova za kružna putovanja u Rijeci u odnosu na ovu godinu. Od svibnja do kraja listopada 2020. očekuje se 41 brod za kružna putovanja sa 74.000 putnika i 30.600 članova posade, a budući da najave još pristižu moguće je da će ih biti i više.

U ovoj godini Rijeku će posjetiti 24 broda za kružna putovanja s 41.200 putnika i 16.800 članova posade, a lani je u tu luku uplovilo 11 brodova s 10.913 putnika i 5.650 članova posade.

Naglasivši da se u riječkoj luci provodi nekoliko projekata, Vukorepa je naveo da se očekuje produljenje kontejnetskog terminala Brajdica za dodatnih 100 metara, što znači da će sljedeće sezone biti teži uvjeti rada na Brajdici. U vezi nove riječke marine na području Porto Baroša, čeka se izmjena Generalnog urbanističkog plana, a potom će početi procedure i pripreme natječaja.

Priprema se projekt izgradnje južnog veza na Riječkom lukobranu, odnosno veza za sve putničke brodove, a to se ulaganje procjenjuje na oko 30 milijuna eura. Kada se pripremi dokumentacija za taj projekt prijavit ćemo se za novac iz EU-ovih fondove, dodao je Vukorepa.

Direktor Turističke zajednice Grada Rijeke Petar Škarpa rekao je da su ekonomski učinci pristajanja putničkih brodova za kružna putovanja u riječkoj luci višestruki, kako od putnika s kruzera, tako i s turističkih jedrenjaka. Prema procjenama, ti gosti troše oko 50 eura na dan, kazao je. 

(Hina/FaH)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.