Nagrada Interpretacijskom centru pomorske baštine Logeru „Nerezinac“

Nagrada Interpretacijskom centru pomorske baštine Logeru „Nerezinac“

Loger Nerezinac nagrađen je u kategoriji 'novi projekti u turizmu' zahvaljujući kreativnosti, inovativnosti, razvoju i unaprjeđenju turističke ponude destinacije. Ovu nagradu već tradicionalno dodjeljuju UHPA - Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Nagradu je, uz direktora Turističke zajednice Grada Malog Lošinja Dalibora Cvitkovića, preuzeo inicijator projekta Ferdinando Zorović 14. studenoga 2019. na prigodnoj svečanosti u okviru 21. poslovno turističke burze PUT u Gradacu. Također, zahvaljujući svom entuzijazmu, inicijativi i velikom doprinosu u realizaciji Interpretacijskog plovidbenog centra pomorske baštine otoka Lošinja, Zorović je u rujnu 2019. primio priznanje za očuvanje pomorske baštine koju je u sklopu poslovne izvrsnosti dodijelila Turistička zajednica Grada Malog Lošinja, a za Dan Grada Malog Lošinja u studenom priznanje je dobio i od Grada.
 
Inače, poznati teretni brod star više od 100 godina spomenik je lošinjske brodograđevne tradicije te pretvoren u interpretacijski centar na otvorenom, dočarava i interpretira bogatu pomorsku i brodograđevnu baštinu otoka Lošinja. Vrsta je teretnog jedrenjaka koji je služio za prijevoz drva, vapna, pijeska i ostalog tereta. Iako nekad mnogobrojan na sjevernojadranskim otocima, postoji samo jedan poznati preživjeli primjerak i to upravo ovaj lošinjski.

Pretpostavlja se da je izgrađen oko 1880. godine, a obnavljan je godinama kako bi se doveo u prvobitno stanje. Dugačak 19,6 metara, s dva jarbola i nosivost cca 300 tona, uobičajeno je bilo da posadu logera čine kapetan i tri do četiri mornara.

Interpretacijski centar postavljen na samom brodu prezentira značajke svakodnevnog života na brodu krajem 19. stoljeća. Ovaj plovidbeni interpretacijski centar upisan na listu zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske svoj vez pronašao je ispred Muzeja Apoksiomena u Malom Lošinju te ga je moguće posjetiti i to uz besplatan ulaz.

Priznanje za iskazanu kreativnost i inventivnost u razvoju procesa upravljanja destinacijom i unapređenja kvalitete u turizmu primila je i Đurđica Šimičić čime je dala poseban doprinos izgradnji turističke prepoznatljivosti Lošinja i njegovom pozicioniranju među najatraktivnije hrvatske turističke destinacije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.