Na Kapucinskom trgu u Varaždinu javnosti je predstavljana skulptura „Glazba“, umjetnika Nikole Vudraga

Na Kapucinskom trgu u Varaždinu javnosti je predstavljana skulptura „Glazba“, umjetnika Nikole Vudraga

U ponedjeljak poslijepodne na Kapucinskom trgu u Varaždinu javnosti je predstavljana skulptura „Glazba“ istaknutog varaždinskog umjetnika mlađe generacije Nikole Vudraga. Predstavljaju metalne violine impozantnih dimenzija koja će krasiti prostor ispred Glazbene škole prisustvovao je i gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Ivan Čehok:

Zahvaljujem na donaciji i čestitam našem mladom umjetniku Vudragu koji je danas jedan od naših najpoznatijih hrvatskih kipara u inozemstvu. On je nesebično iz velike ljubavi prema rodnom gradu ponudio da se napravi nekoliko skulptura u javnom prostoru. Mi smo to odmah prihvatili  i kao prva realizirana ideja je ova violina. Ona je naš svojevrsni simbol s obzirom da je Varaždin nesumnjivo grad glazbe. Imamo još nekoliko ideja u pripremi, ali još nije vrijeme da to otkrijemo. Rekli smo da ćemo postaviti što je više moguće javnih skulptura i intervencija u javnom prostoru. Smatramo da je Varaždin sa svojim ulicama i trgovima jedna prirodan, urbana galerija. Svi koji imaju svoje ideje, a javljaju nam se i drugi umjetnici, mogu jednako tako s gradom te ideje i ostvariti.

U Gradu Varaždinu djeluje Povjerenstvo koje odlučuje o postavljanju skulptura, odnosno urbanog mobilijara. Stručnjaci iz društva arhitekata, konzervatorskog odjela, društva likovnih umjetnika, gradskih upravnih odjela razmatraju dostavljene prijedloge i odlučuju o tome koja će se i gdje postaviti skulptura.

O postavljaju skulpture odluku je donijelo povjerenstvo koje djeluje u Gradu Varaždinu, a sastavljeno je od različitih, kompetentnih stručnjaka. Skulpturu „Glazba“ Nikola Vudrag izradio je u svom ateljeu od čeličnih ploča korten. Na pitanje kako je ostvarena ideja o postavljanju skulpture odgovara:

Došao sam iz Pariza, našao se s gradonačelnikom u vijećnici i poveli razgovor o mojoj izložbi. Došli smo odmah na ideju da napravim neku skulpturu za Varaždin. Pošto je Varaždin barokni grad,imamo glazbenu školu, barokne večeri i ovaj prekrasan trg, dogovorili smo da se doda i nešto suvremeno u taj prostor. Zadovoljan sam kako je skulptura izvedena i kako se uklapa u ovaj prostor. Čekam samo da se trg malo zazeleni pa da ova narančasta i zelena boja dobe onaj pravi kontrast. Umjetnost treba integrirati u društvo i umjetnost bude dio društva i cijele zajednice. – naveo je umjetnik Vudrag i napomenuo da je metalna violina interaktivna skulptura jer se na njoj mogu proizvoditi zvukovi.

Nikola Vudrag jedan je od trenutno najcjenjenijih hrvatskih umjetnika u inozemstvu. Uz izložbu u Parizu, ima dogovorene suradnje sa moskovskom galerijom, sa galerijama u Provansi i Amsterdamu. Priprema i skulpture koje će biti izložene u New Yorku te koje će poslati na umjetničke sajmove u Baselu i Cannesu. Pred njim je godina mnogih izazova, a skulptura u centru Varaždina bit će lijepi podsjetnik na njegov rodni grad.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.