Potpisan ugovor za radove na infrastrukturi u lučkom terminalu Bakar ukupne vrijednosti oko šest milijuna eura

Potpisan ugovor za radove na infrastrukturi u lučkom terminalu Bakar ukupne vrijednosti oko šest milijuna eura

Predstavnici Lučke uprave Rijeka, Luke Rijeke i Zajednice ponuditelja u kojoj su tvrtke GP Krk, Colas Rail Hrvatska i Colas Rail S.A.S., potpisali su danas ugovor za izvođenje radova u okviru projekta "Unaprjeđenje infrastrukture luke Rijeka - Terminal za rasute terete Bakar", čija je ukupna vrijednost oko šest milijuna eura.

Riječ je o zajedničkom projektu Lučke uprave Rijeka i Luke Rijeka, koji se s 85 posto financira  iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF).

Ugovor obuhvaća radove na rekonstrukciji kolosijeka, prometnih i skladišnih površina i prateće komunalne infrastrukture na području terminala za rasute terete u bazenu Bakar.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je na potpisivanju da je u Hrvatskoj u tijeku investicijski ciklus u prometnoj infrastrukturi vrijedan više od 20 milijarda kuna.

"Ministarstvo mora je sada, s tim investicijskim ciklusom, na 110 posto ugovorenih sredstava iz Operativnog programa koherentnost i kohezija, a za mjesec i pol će biti preko 120 posto, te na oko 95 posto ugovorenih sredstava iz CEF-a, iz kojega se financira i sedam projekata u riječkoj luci", rekao je Butković.

Od tih sedam projekata dva su projekta Luke Rijeke, dok je pet projekata Lučke uprave Rijeka.

"Ti su projekti vrijedni 133 milijuna eura, a zajedno s projektom izgradnje dionice D 403 od zapadnog dijela luke do obilaznice te svim onim što se događa u sklopu Rijeka Gateway projekta, dolazimo do 390 milijuna eura, što pokazuje da je to jedno od najvećih ulaganja na području Lučke uprave Rijeka," kazao je ministar.

Ocijenio je da riječka luka lovi korak s drugim lukama, da je zaostajala iz objektivnih i subjektivnih razloga te da ulaganja vraćaju Rijeci njen status, tamo gdje pripada.

Ministar je kazao da je ova godina ključna za riječku luku - očekuje se odluka o koncesionaru kontejnerskog terminala na Zagrebačkoj obali, a javili su se su poznati svjetski lučki operatori. Očekuje se i da Hrvatske ceste uskoro donesu odluku o odabiru izvođača radova na D 403, odnosno skoro potpisivanje ugovora i početak radova.

Pokazali smo da znamo koristiti europska sredstva, pripremiti projekte i na vrijeme ih ugovoriti, a sada je najbitnije voditi ih uspješno prema kraju, rekao je Butković.

Ravnatelj Lučke uprava Rijeka Denis Vukorepa istaknuo je da je od ukupno 133 milijuna eura, koliko se ulaže u riječku luku kroz sedam projekata Lučke uprave i Luke Rijeke, bespovratnih oko 130 milijuna eura te da će ti projekti izmijeniti izgled riječke luke. Dodao je da bi koncesijski ugovor za Zagrebačku obalu trebao biti potpisan u prvoj polovici godine.

Zamjenik predsjednika Uprave Luke Rijeke Duško Grabovac rekao je da je riječ o početku ulaganja u Luku Bakar, koja će poboljšati mogućnosti prekrcaja i odvoza na tom terminalu.

Butković: Koronavirus zasad nije usporio gradnju Pelješkog mosta

Na novinarsko pitanje o eventualnim problemima zbog koronavirusa, odnosno kineskim radnicima na Pelješkom mostu, ministar Butković je kazao da trenutno nema nikakvog zahtjeva kineskog izvođača za produljenjem roka.

"Međutim, postoji informacija da tvornica u kojoj se proizvode čelične konstrukcije trenutno ne radi zbog koronavirusa, ali Hrvatske ceste prate situaciju. Vidjet ćemo, ako dođe do bilo kakvog prolongiranja roka na Pelješkom mostu, izvijestit ćemo javnost. U ovom trenutku nemamo nikakav zahtjev za produljenje roka", rekao je Butković.

Izvor: Hina /Vlada

Foto: Rijekaprojekt

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.