Nove prigodne poštanske marke: Dječji svijet – patuljaste životinje

Nove prigodne poštanske marke: Dječji svijet – patuljaste životinje

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj 20. veljače nove redovite poštanske marke iz serije Dječji svijet – patuljaste životinje. Motivi prikazani na poštanskim markama su afrički patuljasti jež,hrvatska patuljasta kokoš, poni i vijetnamska svinja, a autori dizajna maraka suLidija Novosel i Adam Peter Maguire. Marke su izdane u zajedničkomarčiću od 8 maraka, a Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC). Nominalna vrijednost izdanih marka je 3,10 kn, a tiskane su u nakladi od 100000 primjeraka po motivu.

Afrički patuljasti jež (Erinaceusalbiventris / Atelerixalbiventris)

Već sam naziv ove životinjice govori nam o njezinu podrijetlu – Africi – no ima ih i u Europi, Aziji i na Novom Zelandu.Ako ga držimo kao kućnog ljubimca, može doživjeti i osam do devet godina. S vremenom se nauči na glas svog ljudskog prijatelja kojem se rado odazove na poziv i dopušta mu da ga češka po dijelovima tijela bez bodlji.  Idealan je kućni ljubimac za zaposlene.

Jurek i katica – hrvatska patuljasta kokoš (Gallusgallus)

Patuljaste kokoši uzgajaju se na našem području već stoljećima. Potvrda tomu su i njihovi nazivi u različitim dijelovima naše domovine: u Slavoniji ih zovu kredlinke, u Zagorju cverglini, u Međimurju i Podravini čučurićki, a u Posavini i Moslavini turčinci. Upravo taj naziv, turčinci, otkriva nam njihovo podrijetlo te se pretpostavlja da su ih donijeli Turci.

Poni (Equuscaballus)

Poni spada u porodicu konja te je najmanji od svih pasmina. Jako su inteligentni, no treba dosta upornosti i znanja pri treningu jer mogu postati razmaženi i svojeglavi. Ako se sve dobro odradi, dobijemo krasnog ljubimca na kojem djeca mogu jahati, a često se koristi kao terapijska životinja za ljude koji imaju teškoća u razvoju.

Vijetnamska svinja (Susscrofadomesticus)

Vijetnamske svinje jako su inteligentne i vole se družiti, a lako ih je naučiti različite trikove. Lako se nauče na ormu i vodilicu, pa možemo s njima u šetnju. Jedu sve što im damo, pretežito biljnu hranu, no ne odbijaju ni ostalu. Dobro je otkriti što im je poslastica, pa to iskoristiti za trening i dresuru.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.